You are here

Η πρόκριση έσωσε τον ΑΠΟΕΛ από χρεοκοπία

14/08/2019 07:11

Σωσίβιο για τα οικονομικά του ΑΠΟΕΛ αποτέλεσε η πρόκριση του στη φάση των playoffs του Champions League καθώς υπολογίζεται ότι έχει «κλειδώσει» έσοδα €9 εκ. έστω κι αν αποκλειστεί στη διαδικασία αυτή από την ομάδα του Άγιαξ που θα είναι ο προσεχής αντίπαλος του.

Ο γερμανός προπονητής Τόμας Ντολ και οι παίκτες του, δεν κατάφεραν μόνο να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή μέσα στο Αζερμπαιζάν, αλλά πέτυχαν παράλληλα να διασώσουν οικονομικά το σωματείο της Λευκωσίας, του οποίου τα ταμεία είχαν περιέλθει σε δεινή κατάσταση.

Το 2018 οι οικονομικές καταστάσεις του ΑΠΟΕΛ έκλεισαν με ζημιές της τάξης των €5,1 εκ. και με συσσωρευμένες υποχρεώσεις €14 εκ.

Μία ήττα χθες βράδυ του ΑΠΟΕΛ από την Καραμπάχ, ενδεχομένως να τον είχε οδηγήσει σε πορεία χρεοκοπίας, αφού θα ήταν αδύνατο να χρηματοδοτήσει για δεύτερη χρονιά τον μεγάλο του προϋπολογισμό, χωρίς συμμετοχή σε ομίλους.

Ο ΑΠΟΕΛ το 2018 δαπάνησε €21 εκ., που αντιστοιχούσε περίπου στο 30% του συνολικού προϋπολογισμού όλων των σωματείων.

Οι εξωτερικοί ελεγκτές του ΑΠΟΕΛ είχαν αναφέρει στην οικονομική τους έκθεση ότι για το σωματείο της Λευκωσίας υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Η πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στη διαδικασία των playoffs του Champions League, ήρθε ως μάννα εξ ουρανού με βάση τα λογιστικά στοιχεία των πρωταθλητών.

Σε περίπτωση ακόμη και αποκλεισμού του από τα playoffs της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα καρπωθεί €5 εκ.

Η ΟΥΕΦΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παραχωρήσει μπόνους στις ομάδες που θα αποκλειστούν στη διαδικασία των playoffs του Champions League.

Ο ΑΠΟΕΛ θα καρπωθεί άλλα €2,9 εκ. για τη συμμετοχή του στους ομίλους του Εuropa League, στην περίπτωση κατά την οποία θα αποκλειστεί.

Επιπλέον, στα ταμεία του θα εισρεύσουν €280 χιλ. λόγω της συμμετοχής στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League.

Επίσης θα λάβει €380 χιλ. από τη συμμετοχή του στον τρίτο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αν αποκλειστεί θα λάβει το πριμ το οποίο θα δώσει η ΟΥΕΦΑ στις 48 ομάδες που θα συμμετέχουν στο Εuropa League.

Ο ΑΠΟΕΛ, έχοντας ήδη «κλειδώσει» τα περίπου €9 εκ. από την πρόκριση του στα playoffs, θα έχει την ευκαιρία, αν περάσει τον Αγιαξ και μπει στους ομίλους του Champions League, να αποκομίσει επιπρόσθετα έσοδα γύρω στα €15 εκ.

Με τα δεδομένα αυτά, η νίκη και η πρόκριση χθες βράδυ του ΑΠΟΕΛ, ήταν σωτήρια για τα οικονομικά του σωματείου, το οποίο, όμως, όπως και οι υπόλοιπες ομάδες της πρώτης κατηγορίας θα πρέπει να νοικοκυρέψουν τους ισολογισμούς τους, να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες και προς το κράτος και να παύσουν να στηρίζονται στα δεκανίκια που τους παρέχει η εκάστοτε κυβέρνηση και τα κόμματα.

Ακόμη και η στάση που επιδεικνύεται από τις πλείστες εμπορικές τράπεζες και τους επόπτες τους ως προς τα χρέη που τους οφείλουν τα ποδοσφαιρικά σωματεία, φαίνεται να προκαλεί δικαιολογημένες απορίες και συνειρμούς, αφού συνεχίζουν να χρηματοδοτούν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς ομάδων.

Του Λεύκου Χρίστου