You are here

Η σημασία της στατιστικής στην εποχή της πανδημίας

20/10/2020 14:17

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Η Στατιστική Σκοπιά στην Πανδημία COVID-19» διοργάνωσε την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου και η Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στατιστικής.

Στον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Σταύρος Καραγιώργης είπε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες που προκαλούνται από την άνευ προηγουμένου πανδημία του νέου κορωνοϊού, η σημασία αξιόπιστων δεδομένων από επίσημες πηγές είναι πιο εμφανής από ποτέ.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας κρίσης, η ανάγκη για ορθές στατιστικές έχει επισημανθεί σε όλο τον κόσμο. Τα στατιστικά στοιχεία, ανέφερε, δεν παρέχουν μόνο μια ματιά στην τρέχουσα κατάσταση, αλλά μπορούν να μας βοηθήσουν να διατυπώσουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις και να σχεδιάσουμε τις ενέργειες που απαιτούνται.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας στατιστικής, ανακοίνωσε την έναρξη του φετινού ευρωπαϊκού διαγωνισμού στατιστικής στην Κύπρο. Ανέφερε ότι στην Κύπρο ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τη Στατιστική Υπηρεσία, το Υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία. Στόχος του διαγωνισμού, είπε, είναι να προωθήσει τη στατιστική παιδεία, να ενθαρρύνει την περιέργεια και το ενδιαφέρον των μαθητών και των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τις επίσημες στατιστικές και να τονίσει τον ρόλο των στατιστικών σε διάφορες πτυχές της κοινωνίας.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Στατιστικής Εταιρείας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε ότι η τρέχουσα κρίση της πανδημίας έδειξε ότι η στατιστική δεν είναι απλώς ένας κλάδος των μαθηματικών, αλλά μια επιστήμη από μόνη της.  Όλοι γνωρίζουμε, είπε, ότι οι επιδημιολόγοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη στατιστική επιστήμη και αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή συναδέλφων στις εκτιμήσεις σχετικά με την πανδημία, το έργο των οποίων χρησιμοποιείται από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη λήψη αποφάσεων για τον χειρισμό της κρίσης.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ακόμη ότι πρέπει να προωθήσουμε τη στατιστική παιδεία στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι η παιδεία αυτή οφείλει να ξεκινά  από το σχολείο. Είπε ότι η Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία θα αναλάβει πρωτοβουλία για μια σοβαρή συζήτηση με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κωνσταντίνος Φωκιανός παρουσίασε τα μοντέλα και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν για την παροχή στατιστικών σχετικά με την πανδημία στην Κύπρο.

Είπε ότι ανέπτυξαν μοντέλα και μεθόδους που είναι κρίσιμης σημασίας για να εκτιμηθεί πώς εξελίσσεται αυτή η ασθένεια και ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο και σε ποιο χρονικό πλαίσιο.

Αυτές, πρόσθεσε, είναι πολύτιμες πληροφορίες για τον έλεγχο της επιδημίας και την επανεκκίνηση.

Πρόσθεσε ότι τα διάφορα μοντέλα που ανέπτυξαν απέδειξαν πως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είχαν επιτυχία σε ό,τι αφορά στον περιορισμό της πανδημίας στην Κύπρο.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Λάουστ Μόρτενσεν, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Τμήμα Δημόσιας Υγείας, δήλωσε ότι είμαστε πλέον σε θέση να παράγουμε στατιστικά και δεδομένα πολύ πιο γρήγορα.

Ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο στο μέλλον για περισσότερη εθνική και διεθνή συνεργασία και επιμέλεια και ανταλλαγή δεδομένων.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η Παγκόσμια Ημέρα Στατιστικής, που λαμβάνει χώρα κάθε πέντε χρόνια, εορτάζεται για τρίτη φορά στις 20 Οκτωβρίου, με σκοπό να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι επίσημες στατιστικές στην κοινωνία μας.

Σημειώνεται ότι οι επίσημες στατιστικές παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα σε κοινωνικοοικονομικά και άλλα θέματα και έτσι οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι επιχειρήσεις αλλά και οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων και σχεδιασμών για ένα καλύτερο μέλλον.

Το φετινό σύνθημα είναι «Συνδέοντας τον κόσμο με στατιστικές που μπορούμε να εμπιστευθούμε». Αναφέρεται ότι αυτό το θέμα αντικατοπτρίζει τη σημασία της εμπιστοσύνης, των έγκυρων δεδομένων και της καινοτομίας που υπάρχει στα εθνικά στατιστικά συστήματα.

"Η Στατιστική Υπηρεσία αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο του έργου της, επιδιώκει διαχρονικά τόσο την παραγωγή έγκυρων στατιστικών υψηλής ποιότητας, όσο και την έγκαιρη διάχυσή τους, πάντοτε σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών. Έτσι, με γνώμονα τον καταρτισμό στοιχείων υψηλής ποιότητας, η Στατιστική Υπηρεσία προχωρεί συνεχώς, εφαρμόζοντας τεχνολογικές και μεθοδολογικές προσαρμογές, ακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των στατιστικών", αναφέρει η ανακοίνωση.