You are here

Η TUI ακυρώνει συμβόλαια με Helios

19/08/2005 09:54

· Ποια στάση θα τηρήσει η Libra;

· «Word Confuse»...


Σε ακύρωση συμβολαίων με την αεροπορική εταιρεία Helios προέβηκε η TUI Ελβετίας λίγες μόλις μέρες μετά την πολύνεκρη συντριβή του Boeing 737 στην Ελλάδα. Η θυγατρική του παγκόσμιου τουριστικού κολοσσού, που φέρνει στην Κύπρο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, διέκοψε τη συνεργασία του με την κυπριακή αεροπορική εταιρεία, μετά από πληροφορίες ότι οι ελβετικές αρχές επανεξετάζουν την άδεια προσγείωσης της Helios. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η Γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και επιβεβαίωσε στη StockWatch αξιωματούχος της κυπριακής εταιρείας. Οι πληροφορίες που φέρουν ανάλογες κινήσεις και από την TUI Πολωνίας δεν έγινε δυνατό να διευκρινιστούν.

Οι κινήσεις των ξένων τουριστικών πρακτόρων καταδεικνύουν τους κινδύνους που δύναται να αντιμετωπίσει η τουριστική βιομηχανία, σε περίπτωση κλιμάκωσης των ακυρώσεων. Προς το παρόν, όμως, η εταιρεία δηλώνει πως όλοι οι συνεργάτες της πλην των προαναφερόμενων, συνεχίζουν κανονικά τη συνεργασία τους με την Helios και πως τα κρούσματα ακυρώσεων συμβολαίων είναι μεμονωμένα. Οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά, μας ανέφερε ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας, Νίκος Αναστασιάδης, που έκανε, μάλιστα, λόγο και για αναθέρμανση των κρατήσεων από το εξωτερικό.

Ο ΚΟΤ δηλώνει, πάντως, πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο πρόεδρός του, Φώτης Φωτίου, ανέφερε χθες στη StockWatch πως προς το παρόν οι τουριστικές επιδράσεις από την συντριβή είναι περιορισμένες. Ανησυχεί, ωστόσο, για τις οικονομικές επιπτώσεις της συντριβής στην τουριστική εταιρεία Libra, που φέρνει στην Κύπρο, πέραν των 100 χιλ. ή 4% του συνόλου των τουριστών.

Ποια στάση θα τηρήσει η Libra;

Κομβικό σημείο για τη μετέπειτα πορεία της εταιρείας είναι, πάντως, η στάση που θα τηρήσει η μητρική, εισηγμένη εταιρεία, Libra Holidays Group. Αν και οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας δεν έχουν ακόμα απασχολήσει το διοικητικό επιτελείο της Libra – αφού προέχει η αντιμετώπιση της ανθρώπινης διάστασης της κατάστασης – οι αρχικές κινήσεις του μεγαλομετόχου και διευθύνοντα συμβούλου της, Ανδρέα Δράκου προδιαγράφουν τις επιχειρηματικές κινήσεις που έπονται.

Η παρουσία του κ. Δράκου στην κρίσιμη δημοσιογραφική διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας (διευθύνων σύμβουλος της Helios, είναι o Δημήτρης Πανταζής), εκτιμούν επιχειρηματικοί κύκλοι, δεν είναι άσχετη με την διαφαινόμενη πρόθεση της Libra να στηρίξει την Helios, αντί να προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από την κατάσταση, διαφυλάττοντας τη φήμη και πελατεία των υπολοίπων εταιρειών της.

Η μετοχή της δημόσιας εταιρείας, πάντως, έχασε 40% της αξίας μέσα σε δύο μόλις χρηματιστηριακές συνεδρίες, προτού ανακάμψει, μερικώς. Εντός των επόμενων ημερών η Libra αναμένεται να ανακοινώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τις οικονομικές επιδράσεις της συντριβής. Αξιωματούχοι της σημειώνουν, πάντως, πως η Helios είναι πλήρως εξασφαλισμένη για τις αποζημιώσεις και πως η όποια απώλεια φήμης και πελατείας θα είναι βραχυπρόθεσμη.

Ασυνεννοησία στον αέρα

Εν των μεταξύ, πληθαίνουν οι πληροφορίες για την πορεία του μοιραίου αεροπλάνου προς την συντριβή. Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» καταγράφει την επικοινωνία του γερμανού κυβερνήτη του αεροπλάνου με το βρετανό αρχιμηχανικό της εταιρείας. Ο πρώτος έκανε λόγο για πάγωμα των computer ενώ ο δεύτερος κατάλαβε ότι υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα ψύξης. Η προτροπή για αλλαγή συχνότητας και συνεννόηση του κύπριου μηχανικού με τον συγκυβερνήτη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφού διεκόπη η συνομιλία. Σε πρωινή του επικοινωνία με το Τρίτο, ο πρόεδρος της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων Ακριβός Τσολάκης, ανέφερε πως χθες ζήτησε την κασέτα με την εν λόγω συνομιλία αλλά του αναφέρθηκε πως δεν υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία. Οι πληροφορίες της εφημερίδας φέρουν την εν λόγω συνομιλία να ολοκληρώθηκε στις 9:28πμ.

Ο κ. Τσολάκης ανέφερε επίσης πως οι έρευνες βαίνουν καλώς και πως με τα στοιχεία που συλλέχθησαν μέχρι στιγμής απορρίπτεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κατάρριψης του αεροσκάφους από τα δύο F-16.

Κλιμάκιο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα μεταβεί σήμερα στο χώρο της συντριβής, σε μια απέλπιδα προσπάθεια εντοπισμού των τριών πτωμάτων και καταγραφέα ομιλίας (δεύτερου «μαύρου» κουτιού), που δεν έχουν ακόμα βρεθεί. Ο κ. Τσολάκης θεωρεί απόμακρο το ενδεχόμενο να περιλαμβάνεται στους τρεις και ο κυβερνήτης.

Του Αντώνη Α. Έλληνα