You are here

Ιδρύεται Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας

27/01/2021 12:33

Στην ίδρυση υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Σχετικό νομοσχέδιο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία.

Αυτό θα είναι το τέταρτο υφυπουργείο που ιδρύεται επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Μετά από μακρές κοινοβουλευτικές συζητήσεις, τα τελευταία χρόνια εγκρίθηκαν νομοσχέδια και προχώρησε η σύσταση και λειτουργία τριών υφυπουργείων, του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παναγιώτη Σεντώνα, σκοπός του νομοσχεδίου που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η ίδρυση Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ως αποτέλεσμα μετεξέλιξης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με πολιτικό προϊστάμενο τον Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας.

Κύριες αρμοδιότητες του Υφυπουργείου θα είναι, μεταξύ άλλων, η υποβολή και υλοποίηση προτάσεων για τη χάραξη και εφαρμογή εθνικής πολιτικής για το πεδίο αρμοδιοτήτων του Υφυπουργείου, καθώς και η διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση συνθηκών κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου θα εντάσσεται μεταξύ άλλων, η παροχή κοινωνικής προστασίας, η επίτευξη κοινωνικής ενσωμάτωσης και η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών για όλους τους πολίτες.

Επίσης, το νέο Υφυπουργείο θα επιλαμβάνεται θεμάτων, όπως η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και η χάραξη, συντονισμός και υλοποίηση πολιτικών για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης όλων όσοι διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών από την Υπουργό Εργασίας.