You are here

Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας: Προκήρυξη νέων προγραμμάτων

27/05/2004 16:48
Ποσό £1,12 εκ. θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων στην Κύπρο από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ). Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας για παρουσίαση των έξι νέων προκηρύξεων των προγραμμάτων του «Τομέα Ερευνητικής Υποδομής». Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκαν τα προγράμματα «ΠΕΝΕΚ», «Ερευνητική Υποδομή» και «Απόδημοι».

Το Πρόγραμμα «ΠΕΝΕΚ» προωθεί την εμπλοκή Νέων Επιστημόνων, μέχρι 35 ετών, στην ερευνητική διαδικασία, την επιμόρφωσή τους σε επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς αιχμής που ενδιαφέρουν την Κύπρο και την κατάρτισή τους σε θέματα σύγχρονων ερευνητικών μεθοδολογιών και διαχείρισης ερευνητικών έργων.

Το Πρόγραμμα «Ερευνητική Υποδομή» απευθύνεται στους ερευνητικούς φορείς της Κύπρου και επιχορηγεί την απόκτηση πάγιου τεχνολογικού και ερευνητικού εξοπλισμού, καθώς και εξειδικευμένου εξοπλισμού πληροφορικής, για την ανάπτυξη νέων ερευνητικών μονάδων, την αναβάθμιση υφιστάμενων εργαστηρίων και τη δημιουργία δικτύων υποδομής ανάμεσα σε ερευνητικά κέντρα του τόπου.

Το Πρόγραμμα «Απόδημοι» στοχεύει να προσελκύσει αξιόλογους Κύπριους Απόδημους Ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο και να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για μονιμότερη συνεργασία τους με την ερευνητική κοινότητα της Κύπρου, μέσα από τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά έργα που υλοποιούνται από κυπριακούς φορείς.

Οι νέες προκηρύξεις έγιναν στα πλαίσια της Δέσμης Προγραμμάτων για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη για την περίοδο 2003-2005 και της προσπάθειας του Ιδρύματος για ενίσχυση της ερευνητικής υποδομής στην Κύπρο, σε ερευνητικό εξοπλισμό και ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό.

Του Στέλιου Ορφανίδη