You are here

Ηλεκτρονικά αναλφάβητοι οι μισοί Κύπριοι

20/06/2006 16:30
• Τι αναφέρεται σε έρευνα της Eurostat

Περισσότεροι από τους μισούς Κύπριους δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως προκύπτει από έρευνα της Eurostat για την Κοινωνία της Πληροφορίας το έτος 2005.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2005 το 54% του κυπριακού πληθυσμού ηλικίας 16-74 ετών δεν είχε βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πρώτη στον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλυτικότερα, το 2005 το 65% του ελληνικού πληθυσμού ηλικίας 16-74 δεν είχε βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στην ΕΕ των «25» ο μέσος όρος του ποσοστού των αναλφάβητων το 2005 άγγιξε το 37%. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες (39%) από ό,τι για τους άνδρες (34%).

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Eurostat, η έρευνα κατέδειξε αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. «Μεγάλες διαφορές εντοπίστηκαν ανάμεσα στις διάφορες ηλικίες καθώς και στα διαφορετικά μορφωτικά επίπεδα», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, το ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή καταγράφηκε ψηλό στην Ιταλία (59%), Ουγγαρία (57%), Πορτογαλία (54%) και Λιθουανία (53%).

Αντίθετα, οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή ήταν το 2005 η Δανία (10%), Σουηδία (11%) και Λουξεμβούργο (20%).

Της Γεωργίας Χαννή