You are here

Το Ιράν θέλει εμπορική αποστολή, η Κύπρος «θα το σκεφθεί»

14/04/2003 15:48
Έντονη επιθυμία και ετοιμότητα για ενίσχυση των εμπορικών του συναλλαγών με την Κύπρο, εκφράζει το Ιράν το οποίο μάλιστα, εμφανίζεται διατεθειμένο να συνάψει Διακρατική Συμφωνία για την προσέλκυση κυπριακών επενδύσεων. Παράλληλα, το Ιράν ενδιαφέρεται επίσης για αμφίδρομη ανάπτυξη του τουρισμού, μεταξύ των χωρών.

Αυτά δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη του Ιράν στην Κύπρο Seyed Reza Hadj-Zargarbashi. Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, ο Πρέσβης του Ιράν του μετέφερε επίσημη πρόσκληση για να επισκεφθεί την Τεχεράνη εντός του 2003, προσθέτοντας ότι ο Ιρανός διπλωμάτης πρότεινε παράλληλα και την αποστολή στην Τεχεράνη εμπορικής αποστολής.

«Οι ίδιοι φαίνονται έτοιμοι γι’ αυτή τη διακρατική συμφωνία», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον πρέσβη του Ιράν πληροφορίες αναφορικά με τη νομοθεσία που ισχύει για τις επενδύσεις και τις εμπορικές αποστολές τις οποίες, στη συνέχεια, όπως είπε, το υπουργείο θα κοινοποιήσει στο ΚΕΒΕ και στην ΟΕΒ. «Με βάση αυτά τα στοιχεία θα δούμε κατά πόσο μπορούμε να οργανώσουμε μια εμπορική αποστολή στο Ιράν», είπε ο υπουργός.

Οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου-Ιράν βασίζονται σε «Μνημόνιο Κατανόησης» - Memorandum of Understanding - που υπογράφτηκε το Δεκέμβριο του 1992 από τους Υπουργούς Εμπορίου των δύο χωρών. Η Κύπρος εξάγει κυρίως στο Ιράν είδη υπόδησης και φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ εισάγει κυρίως χαλιά και ξηρούς καρπούς. Έχουν δε πραγματοποιηθεί επίσημες επισκέψεις του μεν Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου στο Ιράν τον Ιούνιο του 2000 και του Υπουργού Εμπορίου του Ιράν στην Κύπρο το Μάιο του 2001. Επίσης, το Ιράν έλαβε μέρος στη Διεθνή (Κρατική) Έκθεση Κύπρου το 1989, 1990, 1995, 2000 και θα λάβει μέρος και φέτος.