You are here

Κ. Πετρίδης: Εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης με ευρωεκλογές

09/09/2019 17:48

Το υπουργείο εσωτερικών προτείνει όπως οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «το νέο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης θα εφαρμοστεί με τις επόμενες δημοτικές εκλογές και καλώς θα εφαρμοστεί τότε, γιατί σίγουρα χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος για την οποία έχουμε προνοήσει και συζητούμε ξανά με την ένωση δήμων ειδικές μεταβατικές ρυθμίσεις γιατί δεν είναι εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη να πούμε ότι εφαρμόζουμε αύριο αυτό το νομοσχέδιο με όλες αυτές τις νέες αρμοδιότητες, με όλους αυτούς τους νέους μηχανισμούς ελέγχου».

«Άρα» επεσήμανε «είναι λογικό ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος κι αυτή η περίοδος για να είμαστε όλοι σίγουροι θα είναι οι επόμενες εκλογές».

Ενημερώνοντας την επιτροπή εσωτερικών της βουλής για τα τρία νομοσχέδια που άπτονται της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε ότι «είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που αφορά τα επαρχιακά συμπλέγματα, την ενοποίηση των συμβουλίων αποχετεύσεως, υδατοπρομήθειας και διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε 5 επαρχιακά συμπλέγματα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά την συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων βρίσκεται στη νομική υπηρεσία.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει πριν από περίπου τρεις μήνες στη νομική υπηρεσία και αφορά συγκεκριμένα συμπλέγματα κοινοτήτων, με καθορισμένες αρμοδιότητες. Από 350 τοπικές αρχές έχουμε δημιουργήσει περίπου 35-37 τοπικά συμπλέγματα τα οποία θα είναι αρμόδια για μια σειρά υπηρεσιών, θα έχουν καθορισμένο προσωπικό, θα μπορούν να διενεργούν ελέγχους και θα έχουν νομική οντότητα. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό το οποίο θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για τους κατοίκους των μικρών κοινοτήτων, για τις μικρές κοινότητες που λόγω και του μεγέθους τους αδυνατούν να προσφέρουν ακόμη και τις υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται από τις πρόνοιες του υφιστάμενου νόμου στους πολίτες».

Σε ότι αφορά το τρίτο νομοσχέδιο, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται τεχνική επεξεργασία όλων των προνοιών, είναι ένα πολύ δραστικό και ριζοσπαστικό νομοσχέδιο που αφορά τον επανακαθορισμό του πολίτη με το κράτος σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, με σωρεία νέων αρμοδιοτήτων που αφορά επίσης και την διοικητική αυτονόμηση των ίδιων των τοπικών αρχών αλλά και οικονομική αυτονόμηση ούτως ώστε να ξέρουμε ότι πρώτον, θα μπορούν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες που αναμένει ένας ευρωπαίος πολίτης από τους ίδιους τους δήμους, δεύτερον, θα έχουν τους πόρους να το πράξουν αυτό το πράγμα και τρίτον, ότι θα λειτουργούν σε πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας.

Πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι εντός, των επόμενων 1-2 μηνών και αυτό το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη νομική υπηρεσία. Έχουν γίνει πέραν των 10 συναντήσεων με την ένωση δήμων γι’ αυτό το θέμα και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο» υπογράμμισε ο υπουργός εσωτερικών.

Μέτρα για την ηχορύπανση

Όσον αφορά τη νομοθεσία για την ηχορύπανση, είπε ότι αυτή την εβδομάδα θα εκδοθούν διατάγματα τα οποία θα αρχίσουν να καθιστούν τον νόμο του 2016 ενεργό, ούτως ώστε να εφαρμόζεται η διαδικασία.

Όπως εξήγησε, τα διατάγματα αυτά αφορούν, πρώτον, την ηχητική διαβάθμιση και θέσπιση ανωτάτων ορίων εκπομπής ήχου στις περιοχές της Κύπρου με βάση τη μελέτη που έγινε, δεύτερον, τις προϋποθέσεις που η αρμόδια αρχή θα μπορεί να μειώσει τα μέγιστα ή τα ανώτατα όρια εκπομπών ήχου, τρίτον τις προδιαγραφές των κινητών μετρητών που θα χρησιμοποιούνται για τη διαπίστωση των παραβάσεων, και τέταρτον, τις προδιαγραφές των ηχητικών μελετών που προνοούνται στον νόμο και τα έντυπα που απαιτούνται για αδειοδότηση των νέων αδειών εκπομπής ήχου.

Πρόσθεσε ότι τερματίζεται η αδειοδότηση για άδεια μεγαφώνων.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως παράλληλα με την εφαρμογή του νόμου αυτή τη βδομάδα, προωθείται και τροποποίηση του νόμου για τη δυνατότητα καθορισμού του ωραρίου εκπομπής ήχου από τις τοπικές αρχές, η πιο έμπρακτη εμπλοκή της αστυνομίας σε κάποιες ειδικές συνθήκες, το θέμα των ποινών, η ρύθμιση για άλλους χώρους, εκτός των κέντρων αναψυχής, όπως ξενοδοχεία, όπως επίσης και η ρύθμιση για προσωρινές άδειες, όπως σε συναυλίες.

Της Ηρώς Ευθυμίου