You are here

Καμία ανησυχία για το μέλλον του «Ριάλτο»

22/06/2018 17:33

Μόνο αν το σύμπαν συνωμοτήσει εναντίον του "Ριάλτο", , το οποίο ανήκει στον Συνεργατισμό, αυτό θα κινδυνέψει από τη συμφωνία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ του θεάτρου, Κίκης Καζαμίας.


Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες για το μέλλον του ιστορικού θεάτρου, το οποίο είχε αγοραστεί από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού και ανακαινίστηκε και επαναλειτούργησε το 1999, ο κ.Καζαμίας ανέφερε ότι "δεν υπάρχει λόγος οποιασδήποτε ιδιαίτερης ανησυχίας, αφού το "Ριάλτο" διαθέτει τους δικούς του οικονομικούς πόρους, έτσι που μέχρι το τέλος του χρόνου να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του, αλλά και τον προγραμματισμό του, όπως αυτός προκαθορίστηκε".
 
"Στα 20 χρόνια της ανεξάρτητης λειτουργίας του, το θέατρο "Ριάλτο" ελέγχεται από μεγάλο ελεγκτικό οίκο, ο οποίος υποβάλλει κάθε χρόνο τα αποτελέσματα του, τόσο προς τον ιδιοκτήτη - που αρχικά ήταν το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού και τα τελευταία τρία χρόνια η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα - αλλά ταυτόχρονα και προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που για να επαναλαμβάνει την χορηγία του, θα πρέπει κάθε χρόνο να πείθεται ότι υπάρχει μια άριστη διαχείριση, η οποία και υπάρχει", συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με τον Κίκη Καζαμία, πριν από δυο μήνες απέστειλε επιστολή προς τη Διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, με πρόταση όπως εκχωρηθούν τα δικαιώματα διαχείρισης του θεάτρου, για τα επόμενα 20 χρόνια, στο Διοικητικό Συμβούλιο του.
 
"Δεν προλάβαμε όμως να πάρουμε απάντηση και έχω ήδη κάνει την πρώτη κρούση μου προς το Υπουργείο Οικονομικών", είπε και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τη διεύθυνση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και σήμερα είχε επικοινωνία με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, όπου συμφωνήθηκε συνάντηση, εντός των επόμενων δέκα ημερών, για ανταλλαγή θέσεων και απόψεων.
 
Το κλίμα είναι θετικό, υπέδειξε και εξέφρασε την άποψη πως δεν θα περιλαμβάνεται το "Ριάλτο" στη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα και στα ακίνητα που θα μεταφερθούν στην ιδιοκτησία της, "αφού δεν έχει σχέση με χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, αλλά βρίσκεται σε έναν εντελώς ξεχωριστό τομέα όπως ο Πολιτισμός".
 
"Θα ξεκινήσουμε τις διαβουλεύσεις μας με το κράτος, ώστε να βρούμε έναν τρόπο για να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του θεάτρου, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη ότι το "Ριάλτο", είναι ο ουσιαστικότερος φορέας που υλοποιεί κρατική πολιτική στον τομέα του Πολιτισμού", είπε και έφερε ως παράδειγμα τα οκτώ διεθνή φεστιβάλ που συνδιοργανώνονται με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
 
Ο Κίκης Καζαμίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "από τη στιγμή που την απόφαση θα κληθούν να πάρουν κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι έχουν ευαισθησία με τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, θεωρώ ότι η απόφαση αυτή θα είναι για το συμφέρον του Πολιτισμού και θα διαλύσει τις οποιεσδήποτε ανησυχίες μπορεί να υπάρχουν στον κόσμο του Πολιτισμού και κυρίως της λεμεσιανής κοινωνίας".

Υπέδειξε δε πως το "Ριάλτο" είναι κτήμα της λεμεσιανής κοινωνίας, "έχοντας υπόψη ότι αυτός που πρωταγωνίστησε ώστε το θέατρο να βρίσκεται στη σημερινή του μορφή, ήταν το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, στο οποίο ήταν μέλη 60 χιλιάδες Λεμεσιανοί".
 
Το θέατρο "Ριάλτο", τόνισε, στα 20 σχεδόν χρόνια της επαναλειτουργίας του, κατάφερε να μετατραπεί στον βασικότερο μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πολιτιστικό φορέα της Κύπρου, με περίπου 200 παραστάσεις το χρόνο, που συγκεντρώνουν γύρω στις 80 χιλιάδες θεατές, εκ των οποίων οι 15 χιλιάδες είναι παιδιά ηλικίας μέχρι 15 χρόνων.