You are here

Καρούσος: €370 εκατ. για ύπαιθρο και ορεινές κοινότητες

25/09/2022 18:49

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, βαδίζει δίπλα από τις ορεινές κοινότητες του νησιού μας βρίσκοντας λύσεις στα προβλήματα με το να υλοποιεί έργα για τις ανάγκες των πολιτών αυτών, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος στο Φεστιβάλ Ππαλουζέ στην κοινότητα Λόφου.

Όπως είπε, το προϋπολογιζόμενο ποσό για την τριετία 2022-2024 για αναπτυξιακά έργα σε Κοινότητες της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών ξεπερνά τα €370 εκατομμύρια, ποσό αυξημένο κατά €125 εκατομμύρια σε σύγκριση με την τριετία 2019-2021

Με στόχο την προβολή και την προώθηση των ορεινών περιοχών ως τουριστικοί προορισμοί, μέσω του Υφυπουργείου Τουρισμού, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση έχει εντάξει τέσσερα σχέδια στο Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο», με στόχο την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και άλλων μορφών τουρισμού και την αύξηση της επισκεψιμότητας στις περιοχές αυτές.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γραφείου του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, είπε, έχει καταρτιστεί συγκεκριμένη στεγαστική πολιτική, με τριπλασιασμό των δαπανών για το 2022, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου και των ορεινών περιοχών. Παρά τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει την ιδιοκατοίκηση στις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο, ιδιαίτερα των νεαρών ζευγαριών και των νέων οικογενειών.

Σε σχέση με την Λόφου είπε  ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει παραχωρήσει οικονομική βοήθεια για εκτέλεση έργων. Το 2021 παραχωρήθηκε οικονομική βοήθεια ύψους €10.000 για κατασκευή ξερολιθιών / δομών στις εισόδους της Κοινότητας και δημιουργία λιθόστρωτου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, παραχωρήθηκε οικονομική βοήθεια για κατασκευή διαφόρων έργων.

Πρόσθεσε ότι στη Λόφου εντοπίστηκε το λαξευτό ταφικό σύμπλεγμα στα δυτικά του χωριού και κηρύχθηκε Αρχαίο Μνημείο Β’ Πίνακα το 2008 από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Το 2020 έγινε σχεδιαστική αποτύπωσή του.

Επίσης, ανέφερε ότι μέσα στο χωριό υπάρχει παραδοσιακός ελιόμυλος, που είναι κηρυγμένος ως Αρχαίο Μνημείο Β΄ Πίνακα. Σημείωσε ότι το 2015, μετά από επιστολή του Κοινοτικού Συμβουλίου το Μνημείο επιθεωρήθηκε από αρμόδιο Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων και δόθηκαν στο Κοινοτικό Συμβούλιο τεχνικές συμβουλές για φωτισμό του Μνημείου, τη συντήρηση του πιθαριού και την ανάρτηση πληροφοριακού υλικού. Για τον σκοπό αυτό δόθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο κείμενο για τη λειτουργία των παραδοσιακών ελιόμυλων με τη σύσταση να ετοιμαστεί σχετική πινακίδα προς ενημέρωση των επισκεπτών. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, πρόσθεσε, είναι πρόθυμο να βοηθήσει με τεχνικές συμβουλές για εργασίες περαιτέρω ανάδειξης του Μνημείου, όπως και μιας πετρόκτιστης κλειστής στέρνα του 1842.

Ο κ. Καρούσος είπε ότι ο Ππαλουζές αποτελεί ένα από τα φημισμένα παραδοσιακά γλυκά του τόπου μας, ενώ η προέλευση του μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορες ιστορικές περιόδους της Κύπρου.

« Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς διατηρούν ανέπαφους τους ιστορικούς δεσμούς και την κοινωνική συνοχή των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, ταυτοχρόνως μέσα από την ανάδειξη των εθίμων και των παραδόσεων, διαφυλάσσεται το αίσθημα της κοινής ταυτότητας των ορεινών περιοχών και ενισχύεται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχουμε χρέος και καθήκον να συνεχίσουμε την πολιτιστική διαδρομή του τόπου, θωρακίζοντας από τον χρόνο τα γνήσια στοιχεία που διατηρούν ζωντανή την ταυτότητα της παράδοσής μας», είπε.

Η κυπριακή ύπαιθρος, σημείωσε, αποτελεί την ουσία της αυθεντικότητας του τόπου μας και κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αναζωογόνηση και αναγέννηση των περιοχών αυτών, τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέπουν την ευημερία των κατοίκων, την ανάπτυξη μέσα από έργα και υποδομές αλλά και την επαγγελματική δραστηριοποίηση.