You are here

Καταγγελίες για διάθεση ευρωπαϊκού κονδυλιού σε κανάλια

14/07/2020 07:05

Το ΑΚΕΛ αξιώνει διεξαγωγή έρευνας από την ελεγκτική υπηρεσία για να διαπιστωθεί που και πως δαπανήθηκε το ευρωπαϊκό κονδύλι ύψους πέραν των €100 εκ. που αφορά στην κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο καθώς εντείνονται φήμες ότι μέρος αυτού του ποσού δόθηκε σε τηλεοπτικά κανάλια για σκοπούς διαφήμισης.

Ευθύς μετά τη δημοσιοποίηση χθες της επιστολής του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού προς τον γενικό ελεγκτή, ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής ετοίμασε και παρέδωσε δια χειρός προς τον επικεφαλής της Αριστεράς, επιστολή με επισύναψη λίστας στην οποία καταγράφονται στοιχεία των δαπανών που έγιναν από το αρμόδιο υπουργείο σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Όπως ανέφερε στη StockWatch o κ. Κυπριανού, η λίστα Νουρή δίνει κάποιες απαντήσεις στο ΑΚΕΛ, ωστόσο, κατά τον ΓΓ του κόμματος, μένουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα.

«Ανεξάρτητα από την επιστολή που απηύθυνε σε μένα ο υπουργός εσωτερικών με τα σχετικά στοιχεία, η παράκληση μου προς την ελεγκτική υπηρεσία είναι να διεξάγει έρευνα, δεν αίρεται», παρατήρησε ο κ. Κυπριανού.

Από την πλευρά του ο υπουργός εσωτερικών που κλήθηκε από τη StockWatch να σχολιάσει τις δηλώσεις Κυπριανού ανέφερε:

«Eμείς απαντήσαμε συγκεκριμένα με αναλυτική αναφορά στις δαπάνες. Το ΑΚΕΛ δικαιούται ασφαλώς να ζητήσει έλεγχο».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι έχει ενώπιον του καταγγελίες οι οποίες έχουν διαρρεύσει εδώ και αρκετό καιρό, σύμφωνα με τις οποίες, ένα μέρος του κονδυλιού των €100 εκ. έχει διατεθεί για διαφημιστικούς σκοπούς σε τηλεοπτικά κανάλια.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος προτίθεται να θέσει επιπλέον ερώτημα στον υπουργό εσωτερικών για να πληροφορηθεί επίσημα για το ποσό που διατέθηκε για στήριξη των ΜΜΕ.

«Θα ζητήσω λεπτομερή στοιχεία για το πόσα χρήματα δόθηκαν στα τηλεοπτικά κανάλια στο πλαίσιο των σχεδίων του υπουργείου εργασίας για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, πόσα λεφτά παραχωρήθηκαν προς τα έντυπα και πόσα στις ηλεκτρονικές εφημερίδες και με βάση ποια κριτήρια», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Από το υπουργείο εσωτερικών διαμηνύεται ότι το εν λόγω ευρωπαϊκό κονδύλι που αφορά στη διαχείριση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση, τυγχάνει ενδελεχούς ελέγχου από αρμόδιους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και μάλιστα πέραν του εσωτερικού ελέγχου που διεξάγει ο εσωτερικός ελεγκτής του υπουργείου.

Τεχνοκράτες του ΥΠΕΣ που μίλησαν στη StockWatch διατείνονται ότι οι καταγγελίες που τέθηκαν ενώπιον του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε σχέση με τη διάθεση μέρους των €100 εκ. σε τηλεοπτικά κανάλια είναι μάλλον φήμες καθώς, όπως ισχυρίστηκαν, δεν εγείρεται με κανένα τρόπο θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κυπριανού στην επιστολή του απευθύνει έκκληση στην ελεγκτική υπηρεσία όπως  ασχοληθεί με το θέμα της διάθεσης €100 εκ. από κονδύλια της ΕΕ για τον τομέα της κάλυψης αναγκών που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο.

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τέως υπουργού εσωτερικών (Κωνσταντίνου Πετρίδη) τα κονδύλια δαπανήθηκαν ανάμεσα σε άλλα και για τη λειτουργία των κέντρων στην Κοφίνου, στη Μενόγεια και στην Πουρνάρα αλλά και σε άλλους τομείς. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον νυν ΥΠΕΣ κ. Νουρή αναφέρθηκα στο ζήτημα χωρίς ωστόσο να λάβω σαφείς εξηγήσεις. Σας παρακαλώ να εξετάσετε λεπτομερώς τις συγκεκριμένες δαπάνες και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν», καταλήγει η επιστολή Κυπριανού στην ελεγκτική υπηρεσία.

Του Λεύκου Χρίστου