You are here

Καταστροφές και τραυματισμοί από ανεμοστρόβιλο στη Λεμεσό

27/01/2003 13:19
Εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια και υποστατικά σημειώθηκαν από ανεμοστρόβιλο που έπληξε το πρωί, την περιοχή κοντά στο νέο Λιμάνι Λεμεσού, ενώ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης η αστυνομία καλεί το κοινό να αποφεύγει να κυκλοφορεί στην πιο πάνω περιοχή. Ανεμοστρόβιλος έπληξε και τηv περιοχή Κιτίου Λάρνακας όπου προκλήθηκαν ζημιές σε στέγες σπιτιών και σε άλλα υποστατικά, ενώ σημειώθηκε επίσης διαρροή υγραερίου από φιάλη σε φάρμα πουλερικών.

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση και πληροφορίες οι δρόμοι στην περιοχή γέμισαν με αποκομμένα δέντρα, ηλεκτροφόρα καλώδια, σπασμένα γυαλιά, ντεπόζιτα νερού που αποκολλήθηκαν από τις στέγες των σπιτιών, ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί πολιτών. Οι ανακοινώσεις της αστυνομίας δεν κάνουν λόγο για τη σοβαρότητα των τραυματιών, αλλά ο ανεμοστρόβιλος που διήρκησε σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες γύρω στα 3 – 4 λεπτά, θεωρείται ασυνήθιστος για τα κυπριακά δεδομένα. Ο ανεμοστρόβιλος σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων υφάρπασε και στέγες καταστημάτων.

Οι κακές καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν και την προσέγγιση στο λιμάνι Λεμεσού 15 πλοίων - British naval task force – που κατευθύνονταν στην περιοχή του Κόλπου για υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων για την επίθεση προς το Ιράκ, μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο επικαλούμενο πηγές των Βρετανικών Βάσεων.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας, συστήνεται η προσοχή των οδηγών σε περιοχές που επικρατεί ελαφριά χιονόπτωση, πυκνή ομίχλη, οι δρόμοι είναι ολισθηροί και η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη: Περιοχή Τροόδους (όπου επικρατεί πυκνή ομίχλη και η ορατότητα είναι περιορισμένη) στο δρόμο Αυδήμου-Πάφου (πυκνή ομίχλη και δυνατή βροχόπτωση με την ορατότητα περιορισμένη) στη περιοχή Ζυγίου (πυκνό χαλάζι) και στον αυτοκινητόδρομο Ανθούπολης-Αστρομερίτη (καταρρακτώδεις βροχές).

H Πολιτική Άμυνα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προτρέπει το κοινό να μην κυκλοφορεί άσκοπα και να είναι προσεκτικό στις μετακινήσεις του. Οι πολίτες προτρέπονται επίσης:

· Για προστασία από κεραυνούς, αν βρίσκονται σε κλειστό χώρο να αποφεύγουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών και την επαφή με μεταλλικά αντικείμενα.
· Αν βρίσκονται στο ύπαιθρο, να μην καταφεύγουν κάτω από ψηλά δέντρα, ηλεκτροφόρα καλώδια και μεταλλικές κατασκευές.
· Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων και να έχουν στη διάθεση τους ραδιόφωνο με μπαταρίες για πιθανές οδηγίες ή ανακοινώσεις.
· Επίσης να αποφεύγουν να κινούνται κατά μήκος της παραλίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Πολιτική Άμυνα συνεργάζεται με τις άλλες Υπηρεσίες για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.