You are here

Καθησυχάζουν για κινδύνους από το Άκκουγιου

31/03/2023 07:34

Αρμόδιοι από το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καθησυχάζουν σε ότι αφορά τους πιθανούς κινδύνους για την Κύπρο, από τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου, τονίζοντας ότι όταν λειτουργήσει ο σταθμός δεν μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, είτε εναέρια, είτε μέσω της θάλασσας.

Σε ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος, δεν αποκλείουν εντούτοις τη διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί η έκτασή της εκ των προτέρων.

Σε αντίθεση με φωνές που ισχυρίζονται ότι από τη λειτουργία τέτοιων σταθμών διαρρέουν ισότοπα στο περιβάλλον, ο λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) Μιχάλης Τζωρτζή, σε δηλώσεις στη StockWatch, αναφέρει ότι «ο σταθμός όταν ενεργοποιηθεί και εισέλθει στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής δεν αφήνει κατά την κανονική λειτουργία του ραδιοϊσότοπα στο περιβάλλον».

Σε ετοιμότητα το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΗΛΕΚΤΡΑ

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος είπε ότι «στην απίθανη περίπτωση ατυχήματος ενδέχεται να φθάσει στην Κύπρο είτε διά αέρος, είτε διά θαλάσσης, ραδιενέργεια. Η απόσταση, ωστόσο, των 100 χιλιομέτρων από τη Λευκωσία θεωρείται, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, αρκετά μεγάλη, ώστε τα φαινόμενα αυτά, εάν προκληθούν, να φτάσουν κοντά μας εξασθενημένα».

Εξηγεί επίσης, ότι το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας εφαρμόζει το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΗΛΕΚΤΡΑ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, το οποίο αποσκοπεί στην ετοιμότητα, αλλά και στην απόκριση σε περίπτωση πυρηνικού ή ραδιολογικού συμβάντος στην Κύπρο ή το εξωτερικό.

Κίνδυνος ενός σεισμού

Όσον αφορά πιθανούς κινδύνους από σεισμούς, ο κ. Τζωρτζή είπε ότι «η σχετική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή του το ΤΕΕ είναι ότι ο σταθμός κατασκευάζεται στην περιοχή της Τουρκίας με το μικρότερο σεισμικό κίνδυνο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφόρηση από τη ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία, «ο σταθμός κατασκευάζεται με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας και μπορεί να αντέξει σε ένα ενδεχόμενο σεισμό μεγέθους πέραν των 8,5 ρίχτερ».

Πρόσθεσε ότι ο παράγοντας της σεισμικότητας της περιοχής είναι κάτι που έχει ληφθεί υπόψη στις ούτω καλούμενες προσομοιώσεις αντοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες σημειώνεται ότι η Τουρκία συμμετέχει εθελοντικά.

Σύγχρονο δίκτυο προστασίας

Διευκρίνισε ότι οι σύγχρονοι πυρηνικοί σταθμοί κατασκευάζονται ακολουθώντας τα πιο σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας και προστασίας, στη φιλοσοφία της ύπαρξης και λειτουργίας διαδοχικών φραγμάτων ασφάλειας. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε ανωμαλία σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής ενέργειας, υπάρχουν φράγματα προστασίας, τα οποία λειτουργούν διαδοχικά: Εάν δεν λειτουργήσει το ένα, να λειτουργήσει το δεύτερο ή το τρίτο κ.ο.κ.

Δηλαδή, για να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, θα πρέπει, μετά από ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα, τα διαδοχικά αυτά φράγματα προστασίας να αποτύχουν στην ολότητά τους.

Η προστασία αυτή είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας των προηγούμενων ατυχημάτων, όπως στο Τσερνόμπιλ το 1986 στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση ενός πυρηνικού ατυχήματος, δεν μπορεί να αποκλειστεί με απόλυτη βεβαιότητα η πιθανότητα να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον και ούτε μπορεί να προσδιοριστεί η έκτασή της από τώρα.

Γιατί πάντα πλησίον της θάλασσας ή ποταμού

Όπως εξηγεί ο κ. Τζωρτζή, οι πυρηνικοί σταθμοί κτίζονται κοντά σε θάλασσες ή ποταμούς. Το νερό εισέρχεται στον αντιδραστήρα, αλλά δεν έρχεται σε επαφή με τα κυκλώματα στα οποία υπάρχει ραδιενέργεια. Ο ρόλος του νερού της θάλασσας ή του ποταμού είναι να ψύξει την καρδιά του αντιδραστήρα, λόγω των ψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται από την αλυσιδωτή αντίδραση που γίνεται στον αντιδραστήρα.

«Δηλαδή», διευκρίνισε ότι «η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται για να θερμαίνεται το νερό μέσα στο αντιδραστήρα (όχι αυτό που χρησιμοποιείται για να ψύχεται ο αντιδραστήρας), αυτό να γίνεται ατμός, να διοχετεύεται με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε φτερωτές και να παράγεται εναλλασσόμενο ρεύμα. Με άλλα λόγια, αντί να χρησιμοποιείται μαζούτ ως πρώτη ύλη, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή για την ηλεκτροπαραγωγή στους σταθμούς της ΑΗΚ στην Κύπρο, στον πυρηνικό σταθμό χρησιμοποιείται πυρηνικό καύσιμο».

Σε πλήρη λειτουργία θα παράγει περί τα 4800 ΜW

Υπολογίζεται ότι ο σταθμός θα παράγει, όταν και οι τέσσερις μονάδες του βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, περί τα 4800 ΜW. Για σκοπούς σύγκρισης, οι ημερήσιες ανάγκες της Κύπρου σε ηλεκτροπαραγωγή είναι χονδρικά περί τα 1000 MW.

Σύνδεση λειτουργίας με Κεμάλ Ατατούρκ

Η πρώτη από τις τέσσερις μονάδες του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από την Κερύνεια, αναμένεται να λειτουργήσει τον Οκτώβριο 2023. Οι υπόλοιπες τρεις μονάδες αναμένεται να λειτουργήσουν σταδιακά μέχρι το 2028.

Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζή, αν και η ολοκλήρωση του έργου είναι αργοπορημένη, η Τουρκία επιθυμεί να συνδέσει τα εγκαίνια του σταθμού με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1923.

Ο πυρηνικός σταθμός κατασκευάζεται εξολοκλήρου από τη Ρωσία με τη μέθοδο ΒOO (Build-Own-Operate), η οποία θα έχει και το καθεστώς ιδιοκτησίας για συγκεκριμένη περίοδο, χρησιμοποιώντας τουρκικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις ως υπεργολάβους.

Της Ηρώς Ευθυμίου