You are here

Καθυστέρηση μέχρι και επτά χρόνια για συντάξεις

17/05/2022 16:13

Καθυστέρηση στην καταβολή συντάξεων μέχρι και επτά χρόνια σε άτομα τα οποία εργάστηκαν στο εξωτερικό και κυρίως στην Ελλάδα, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Καυκαλιάς.

Στη σχετική δήλωση προέβη ο κ. Καυκαλιάς μετά την συνεδρία της Επιτροπής, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα τα προβλήματα και την ταλαιπωρία που υφίσταται σημαντικός αριθμός Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών που εργάστηκαν στο εξωτερικό, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν θεσμοθετημένη κοινωνική σύνταξη ή επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν λάβει τα μέλη της Επιτροπής, διαπιστώνεται ότι ακόμα εκκρεμεί η εξέταση αιτήσεων, που υποβλήθηκαν από το 2015 είτε για θεσμοθετημένη σύνταξη, είτε για κοινωνική σύνταξη, είτε για επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων στην Κύπρο και αφορούν Κύπριους που εργάστηκαν στο εξωτερικό.

Τόνισε ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς το τίμημα των καθυστερήσεων το πληρώνουν οι συνταξιούχοι, που μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα.

Δήλωσε ότι ο βασικός λόγος της μεγάλης καθυστέρησης οφείλεται στις ελληνικές αρχές, οι οποίες καθυστερούν  να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία  στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε πως τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής έχουν συμφωνήσει πως θα επανέλθουν στην εξέταση του ζητήματος σε ένα διάστημα δύο – τριών μηνών, ώστε να δουν την πρόοδο που θα επιτευχθεί και τις ενέργειες, οι οποίες θα γίνουν για επίλυση του προβλήματος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, ανέφερε πως υπάρχει μια καθυστέρηση από τα αρμόδια τμήματα της Ελλάδας να αποστείλουν συγκεκριμένες πληροφορίες στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, ώστε να υπολογιστεί η σύνταξη που δικαιούνται να λαμβάνουν από την Κύπρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Αποστόλου, οι προτάσεις των μελών της Επιτροπής Εργασίας έχουν δύο κατευθύνσεις, εκ των οποίων η μία αφορά σε ένα διάβημα που πρέπει να γίνει μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών στην Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, έτσι ώστε να ζητηθεί η συντόμευση αυτής της διαδικασίας. «Θα πρέπει να δούμε πως λύνεται το θέμα άμεσα», ανέφερε.

Ε.Χ.