You are here

Κίνδυνος κατάρρευσης συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ΕΦ

26/11/2020 12:38

Την ύπαρξη σημαντικού κινδύνου κατάρρευσης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της ΕΦ από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκστρατείας διαπιστώνει στην Έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία διενήργησε έλεγχο στο 106 ΣΝΕ της Εθνικής Φρουράς, με σκοπό την εξέταση της αξιοποίησης των νέων υποδομών του και γενικά της εύρυθμης λειτουργίας του Στρατιωτικού Νοσοκομείου σε θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Υπηρεσίας, ο κίνδυνος οφείλεται κυρίως σε  τέσσερις αιτίες. Πρώτο, στις καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για το καθεστώς λειτουργίας του 106 ΣΝΕ στο περιβάλλον του ΓεΣΥ, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργία του.
 
Δεύτερο, στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού και στην επιδείνωση του προβλήματος, λόγω παραιτήσεων και αφυπηρετήσεων ιατρών, χωρίς να προωθηθούν έγκαιρα ενέργειες για αναπλήρωση των θέσεων, γεγονός το οποίο δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στην παροχή υπηρεσιών.
 
Τρίτο, ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος οφείλεται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μείωση των ασθενών που το επισκέπτονται και τέταρτο στη μη πλήρη αξιοποίηση της νέας πτέρυγας του ΣΝΕ.
 
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, η Ελεγκτική Υπηρεσία διερεύνησε καταγγελία σχετικά με την ιδιωτική απασχόληση και ένταξη στρατιωτικών ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), χωρίς την εξασφάλιση της προβλεπόμενης άδειας του αρμόδιου Υπουργού.
 
Τα σημαντικότερα ευρήματα της Υπηρεσίας συνοψίζονται σε έξι σημεία της Έκθεσης.
 
Η Υπηρεσία διαπιστώνει πως από το 2016 μέχρι το 2019 σημειώθηκε σημαντική μείωση, ύψους 72,5%, στον αριθμό των ασθενών που εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία του 106 ΣΝΕ. Επίσης, διαπιστώνει πως ο όροφος της νέας πτέρυγας του στρατιωτικού νοσοκομείου παραμένει αναξιοποίητος, αφού χρησιμοποιείται μόνο για δερματικές μικροεπεμβάσεις.
 
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την Έκθεση, αφενός στο ότι το 106 ΣΝΕ δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ώστε να χρησιμοποιούνται οι θάλαμοι για νοσηλεία ασθενών και αφετέρου στην έλλειψη ιατρών απαιτούμενων χειρουργικών ειδικοτήτων, που καθιστά αδύνατη τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων.

Επίσης, η Υπηρεσία διαπιστώνει πως παρουσιάζεται έλλειψη ιατρικού προσωπικού, τόσο γενικών ιατρών (άνευ ειδικότητας), όσο και ιατρών σημαντικών ειδικοτήτων, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών και στην εύρυθμη λειτουργία της υγειονομικής υπηρεσίας της ΕΦ. 
 
Παράλληλα, διαπιστώνει πως νοσηλευτές που υπηρετούσαν στο 106 ΣΝΕ δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Νοσηλευτών Κύπρου και ένας από αυτούς ασκούσε τα νοσηλευτικά του καθήκοντα χωρίς να κατέχει πτυχίο νοσηλευτικής, όπως και το γεγονός ότι εκκρεμεί η οριστικοποίηση και ο καθορισμός του εύρους συνεργασίας του 106 ΣΝΕ με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ακόμη τη μη σύννομη εγγραφή στρατιωτικών ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) και ιδιωτική άσκηση του επαγγέλματος του ιατρού, χωρίς την εξασφάλιση της προβλεπόμενης άδειας του αρμόδιου Υπουργού, τη συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας και την χωρίς άδεια απουσία τους από την εργασία.

Στην Έκθεση της, η Υπηρεσία εισηγείται τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων από τα αρμόδια Υπουργεία, για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Επίσης, υποδεικνύει την πιθανή ύπαρξη τόσο πειθαρχικών όσο και ποινικών αδικημάτων από μέρους των, υπό διερεύνηση, στρατιωτικών ιατρών και εισηγηθήκαμε τη διεξαγωγή σχετικών ερευνών και ανακρίσεων.
 
Στη βάση των υποδείξεων της Υπηρεσίας, αναφέρεται στην Έκθεση, το θέμα έχει τύχει πειθαρχικής διερεύνησης και βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση ποινικών αδικημάτων από την Αστυνομία.