You are here

Κόστισαν €29,21 εκατ. οι πυρκαγιές το 2021

23/05/2022 15:22

Μεγάλη ήταν η οικονομική ζημιά που καταγράφηκε από πυρκαγιές  το 2021, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία έκθεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το συνολικό ποσό των ζημιών ανήλθε στα €29,213 εκατ., σε σύγκριση με €9,915 εκατ. το 2020. Το ποσό των €10,596 εκατ. αφορά αστικές πυρκαγιές και το ποσό των €18,616 εκατ. αφορά πυρκαγιές υπαίθρου. Αντίστοιχα το 2020, για αστικές πυρκαγιές το ποσό ζημιών ανήλθε σε €9,323 εκατ. και για τις πυρκαγιές υπαίθρου σε €591 χιλ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση των ζημιών από πυρκαγιές υπαίθρου οφείλεται κυρίως στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο στην ορεινή περιοχή Λεμεσού και Λάρνακας, όπου προκλήθηκαν τεράστιες υλικές ζημιές σε γεωργικές και άλλες εκτάσεις και υποδομές.

Με σύνθημα «Για να μην ξανασυμβεί» ξεκίνησε σήμερα η Εβδομάδα Προστασίας των Δασών, κατά την οποία παρουσιάστηκε σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις θα επιχειρήσουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία για την προστασία των Δασών από τις πυρκαγιές και να στείλουν το μήνυμα πως όλοι μαζί «μπορούμε και θα τα καταφέρουμε». 

Στην ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, την οποία ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Γρηγορίου, είπε πως η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς δεν είναι εύκολη υπόθεση και για αυτό η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στον περιορισμό του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών μέσω διαφόρων μέτρων και δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος πρόληψης και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.

Όπως σημείωσε, ο Προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και ανέφερε ενδεικτικά ότι οι πραγματικές δαπάνες για το έτος 2017 ήταν €33 εκατ. παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση τα έτη που ακολούθησαν. Για το 2021 οι πραγματικές δαπάνες ήταν €48,2 εκατ. ενώ οι εγκεκριμένες δαπάνες για το 2022 ανέρχονται σε €61 εκατ. 

Στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, είπε πως με βάση τα στατιστικά της τελευταίας δεκαετίας, κατά μέσο όρο ξεσπούν 230 πυρκαγιές τον χρόνο, οι οποίες κάνουν στάχτη 1.800 εκτάρια δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Από αυτές οι 100 είναι δασικές και κατακαίνε 1.500 εκτάρια δασών. Πέρσι, είπε ο κ. Αλεξάνδρου, τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, καθώς ξέσπασαν τις 310 οι πυρκαγιές, ο μεγαλύτερος αριθμός που σημειώθηκε ποτέ, εκ των οποίων το 46% ήταν εκ προθέσεως.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα σημειώνοντας πως πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν, κάνοντας λόγο για ανάγκη νέων σχεδιασμών αλλά και ενίσχυση του προσωπικού. Στους σχεδιασμούς, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σχέδιο αποτροπής μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών και η μελέτη για τη διάταξη των επίγειων δυνάμεων έτσι ώστε ο μέγιστος χρόνος της επέμβασης να είναι τα 10 λεπτά.

Αναφορικά με τα πτητικά μέσα, ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως το 2021 το Τμημα είχε στη διάθεση του 6 πρωτεύοντα πτητικά μέσα, 2 αεροπλάνα του Τμήματος, 2 μισθωμένα ισπανικά αεροπλάνα και 2 μισθωμένα ρωσικά ελικόπτερα, ενώ σήμερα έχει 5 πρωτεύοντα, καθώς αφαιρέθηκαν τα ρωσικά και προστέθηκε ένα ελικόπτερο της ΕΦ. Σημείωσε πως στις 30 Μαΐου θα υπάρξει απόφαση σχετικά με τη μίσθωση και την έλευση δύο αεροπλάνων και τις επόμενες μέρες απόφαση για τα δύο ελικόπτερα.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου στον χαιρετισμό της είπε πως η καλύτερη πρόληψη είναι να μην ξεκινήσει μια πυρκαγιά και θα πρέπει σε ατομικό επίπεδο όλοι να βρουν τους τρόπους εκείνους που δεν επιτρέπουμε η όποια αμέλεια να γίνει εγκληματική πράξη. Δεν υπάρχει δικαιολογία κανενός ότι δεν γνώριζε, ότι δεν άκουσε ή ότι δεν κατάλαβε», τόνισε.

Η κ. Βασιλείου είπε σε όλη αυτή τη συζήτηση, η υποχρέωση μας δεν είναι μόνο ηθική, αλλά υπάρχει και η διάσταση του οικονομικού εκτοπίσματος, καθώς θα πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε τα οικονομικά του περιβάλλοντος για το τί σημαίνει αυτή όλη η απώλεια δασών, και τι σημαίνει η αμέλεια που γίνεται περιβαλλοντικό κόστος.

Επίσης, στα πλαίσια αυτής της υποστήριξης, η Τράπεζα Κύπρου παραχώρησε περίπτερο στην πρώτη περιβαλλοντική έκθεση «Greener Together το περασμένο Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαΐου, στο εμπορικό κέντρο “Mall of Cyprus” για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού  για το πρόβλημα των πυρκαγιών.

Μ.Κ.