You are here

Κρατούν μικρό καλάθι για τη μεταρρύθμιση ΤΑ

20/12/2021 07:15

Δυσπιστία για το εάν θα προωθηθεί τελικά, ακόμα και με το νέο έτος, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκφράζουν δήμαρχοι μεγάλων δήμων, καταθέτοντας τις απόψεις τους σε σχέση με το αλαλούμ που προκάλεσαν οι νέες συζητήσεις γύρω από τον αριθμό των δήμων.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ η μεταρρύθμιση αναμενόταν να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση εντός Δεκεμβρίου, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, μετά από αίτημα των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Κινήματος Οικολόγων για περισσότερο χρόνο, παρέπεμψε τη συζήτηση στα μέσα Ιανουαρίου.

Βύρας: Όλα από την αρχή

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, δήλωσε στη StockWatch, ότι «σε περίπτωση που θα επικρατήσει η θέση κάποιων κομμάτων για πέντε δήμους αυτό θα σημαίνει ότι ξεκινούν όλα από την αρχή και τινάζεται στο αέρα η δουλειά τριών χρόνων».

Ο κ. Βύρας, εξέφρασε επίσης άγνοια εάν η τελική πρόταση της βουλής θα εισηγείται πέντε ή 17 δήμους υποδεικνύοντας ότι «η πρόταση βρίσκεται στα χέρια της βουλής η οποία θα αποφασίσει τον αριθμό των δήμων, εμείς ως Ένωση Δήμων είπαμε ότι δεν θα ασχοληθούμε με το θέμα αυτό».

Σχετικά με τις πρόνοιες των δύο νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης τα οποία παραπέμφθηκαν προς συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας της βουλής το νέο χρόνο, ο κ. Βύρας,είπε ότι «μπορεί οι πρόνοιες να μην μας καλύπτουν 100% αλλά υπό τα δεδομένα θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή αρχή».

Πάντως σε επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ξεκαθάρισε ότι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη δημιουργία 17 δήμων, δεν αλλάζουν κατεύθυνση, όπως ο κ. Νουρής είχε αφήσει να νοηθεί αρχικά με δημόσιες δηλώσεις του.

Γιωρκάτζης: Αβεβαιότητα για την ψήφιση των νομοσχεδίων

Αμφιβολία για το εάν θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια τον Ιανουάριο, εκφράζει ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Σε δηλώσεις στη StockWach, είπε ότι η θέση του παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή η Λευκωσία θα πρέπει να γίνει ένας ισχυρός δήμος και εξέφρασε την απογοήτευση του για τα τεκταινόμενα γύρω από το θέμα.

Διευκρίνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει συνένωση του δήμου Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν την πρόταση τους και πρόσθεσε ότι «αισθάνομαι απογοητευμένος επειδή η βουλή δεν ψήφισε τα νομοσχέδια που προνοούν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στις 30 Νοεμβρίου όπως είχαν υποσχεθεί. Μετά τις τελευταίας εξελίξεις δεν γνωρίζω εάν τελικά η βουλή θα ψηφίσει τα νομοσχέδια στις 13 Ιανουαρίου 2022».  

Νικολαΐδης: Μεγάλοι δήμοι για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα

Ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την άποψη ότι «η ουσία της μεταρρύθμισής είναι οι αρμοδιότητες, τα έσοδα, η οικονομική και διοικητική αυτονομία των δήμων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με πέντε δήμους και με 14 και 20, αρκεί να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία».

Ο κ. Νικολαΐδης, επεσήμανε ότι «προσωπικά θεωρώ ότι όσον πιο μεγάλοι είναι οι νέοι δήμοι τόσο πιο αποτελεσματικά θα κατορθώσουν να διεκπεραιώσουν τις επιπρόσθετες αρμοδιότητες τους, σε ότι αφορά τη διαχείριση σύνθετων έργων που θα πρέπει να εκτελέσουν και την ανάληψη αρμοδιοτήτων σε θέματα υγείας, αστυνόμευσης, παιδείας και άλλων τομέων».

Πυρίλλης: Περισσότερες εξοικονομήσεις με 5 δήμους

Υπέρ της δημιουργίας πέντε κεντρικών δήμων τάχθηκε ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ο οποίος σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «τα σενάρια που δίνουν τις περισσότερες εξοικονομήσεις προς όφελος των πολιτών είναι αυτά που προνοούν τη δημιουργία πέντε μητροπολιτικών δήμων».

Υπενθύμισε ότι «έχουν γίνει τρεις μελέτες οι οποίες προτείνουν από πέντε έως δεκατέσσερις δήμους», για να προσθέσει ότι «η προσωπική μου άποψη είναι κάπως στη μέση, όμως δεν είναι μόνο ο αριθμός που θα παίξει ρόλο αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σε κάθε επαρχία να γίνουν τέτοιες συναινέσεις προς όφελος των πολιτών και όχι του εθνικού τοπικισμού».

Πρόσθεσε ότι «η θέση του δημοτικού συμβουλίου Παραλιμνίου είναι ότι όλοι δήμοι και κοινότητες στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου πρέπει να γίνουν ένας δήμος, σε αντίθετη περίπτωση οι πολίτες θα πληρώνουν πολύ ψηλούς φόρους» είπε και επανέλαβε ότι προσωπικά είναι υπέρ της δημιουργίας πέντε κεντρικών δήμων.

Ξυδιάς: Αποχή από τη συζήτηση για αριθμό δήμων

Ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι η Γερμασόγεια ως δήμος αποφάσισε να μην ασχοληθεί με το θέμα των συνενώσεων δήμων, ώστε να μην εκληφθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

«Το θέμα αυτό το αφήσαμε στην κυβέρνηση και στη βουλή» είπε και διερωτήθηκε γιατί κάποιοι δήμοι ασχολούνται με αυτό το θέμα.

Εξήγησε ότι «εάν θα γίνουν πέντε δήμοι παγκύπρια τότε σημαίνει ότι δεν θα γίνουν επαρχιακά συμβούλια. Από αυτό και μόνο φαίνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ουσιαστικά προσπαθεί να πιέσει τη βουλή να μην αυξήσει τους δήμους από 17 όπως προνοεί το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί σε 20 όπως υποστηρίζουν κάποια κόμματα», είπε.

Υπενθύμισε ότι η συζήτηση ξεκίνησε με τη δημιουργία  14 δήμων, όταν όμως στην πορεία προστέθηκαν 70 μεγάλες κοινότητες αυξήθηκε και ο αριθμός των δήμων.

Ζαννέτος: Να ληφθεί υπόψη η μελέτη δήμου Αγ. Νάπας

Σταθερός στις θέσεις του είναι ο δήμος Αγίας Νάπας, δήλωσε ο δήμαρχος Χρίστος Ζαννέτος, ο οποίος μιλώντας στη StockWatch είπε ότι «εδώ και δυόμιση χρόνια με ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αποφασίσαμε όπως ο δήμος μας και ο δήμος Σωτήρας και η κοινότητα Λιοπετρίου γίνουν ένας ενιαίος δήμος μέσα από τη διαδικασία την οποία συναποφασίσαμε και κοινοποιήσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη βουλή».

Σημείωσε ότι «πιστεύουμε ότι παγκύπρια είμαστε οι μόνες τοπικές αυτοδιοικήσεις οι οποίες βάση μελέτης αποδείξαμε ότι αν συμπορευθούμε μαζί θα καταστούμε πέραν από βιώσιμοι γι’ αυτό ευελπιστούμε ότι η βουλή στις τελικές της αποφάσεις θα λάβει υπόψη τη μελέτη την οποία μέσα από συγκεκριμένα επιχειρήματα αποδεικνύουμε τα όσα υποστηρίζουμε».

Της Ηρώς Ευθυμίου