You are here

Κύπρος: Στην 48η θέση για καινοτομία

23/01/2019 11:00

Μία θέση έχασε η Κύπρος στο δείκτη καινοτομίας του Bloomberg για το 2019 καταλαμβάνοντας την 48η θέση από την 47η θέση που είχε το 2018.

Η βαθμολογία που εξασφάλισε η χώρα ανέρχεται σε 52,05

Ο ετήσιος δείκτης καινοτομίας Bloomberg, αναλύει δεκάδες κριτήρια χρησιμοποιώντας επτά μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, της παραγωγικής ικανότητας και της συγκέντρωσης των δημόσιων εταιρειών ψηλής τεχνολογίας.

Η βαθμολογία της Κύπρου για την ένταση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης ανέρχεται σε 52 μονάδες, για την προστιθέμενη αξία στον τομέα της βιομηχανίας 59, για την παραγωγικότητα 35, για την συγκέντρωση εταιρειών ψηλής τεχνολογίας 30 και 55 για την απόδοση του τριτογενούς τομέα.

Για τη συγκέντρωση ερευνητών, η Κύπρος έλαβε βαθμολογία 49 και 33 για τα διπλώματα.

Η Νότιος Κορέα διατήρησε για ακόμα μια χρονιά την παγκόσμια πρωτιά της, αν και οι βελτιώσεις της Γερμανίας στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης έφεραν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε σχεδόν ισότιμη ετήσια κατάταξη.

Οι ΗΠΑ ανέβηκαν στην όγδοη θέση, στη φετινή κατάταξη ενώ το 2018 ήταν εκτός της πρώτης δεκάδας.

Η κατάταξη δημοσιοποιείται καθώς οι παγκόσμιες ελίτ συγκεντρώνονται στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας όπου θα συζητήσουν το μέλλον της παγκοσμιοποίησης, τον ρόλο του κράτους και τον τρόπο με τον οποίο η καινοτομία προωθεί τις χώρες προς τα εμπρός.

Της Γεωργίας Χαννή