You are here

Κυβέρνηση: Αποτελεσματικός ο έλεγχος τ/κ οχημάτων

07/05/2003 18:32
Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει και όλα βρίσκονται «υπό τον πλήρη και αποτελεσματικό έλεγχο» των αρμοδίων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τον έλεγχο των τουρκοκυπριακών αυτοκινήτων, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Σημειώνεται ότι διακίνηση τ/κ με τα οχήματα τους προς τις ελεύθερες περιοχές τίθεται σε εφαρμογή, εκτός δραματικού απροόπτου, το ερχόμενο Σάββατο.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Απτουλλάχ Γκιουλ ότι μετά τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης, η τουρκική πλευρά αναμένει κάποιο αντάλλαγμα σε σχέση με το εμπάργκο, ο Εκπρόσωπος έδωσε μια αποστομωτική απάντηση. «Η άρση κατοχικών μέτρων είναι και πολιτική και νομική υποχρέωση της κατοχικής δύναμης και γι΄ αυτό και τα δικά μας μέτρα και πολιτική η οποία εξαγγέλθηκε έναντι των Τουρκοκυπρίων είναι εντελώς ανεξάρτητη και δεν θεωρείται ούτε ανταπόκριση ούτε αντιστάθμισμα, ούτε απάντηση στη μερική άρση περιορισμών διακίνησης», τόνισε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είναι το ακόλουθο:

«Κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγινε μια λεπτομερής ενημέρωση για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στο μεταξύ και ακολούθησε η κανονική εργασία του Υπουργικού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων:

- Αποφασίστηκε η κατακύρωση της προσφοράς για την ετοιμασία των εγγράφων και όλων των προδιαγραφών για το δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς και παράλληλα θα διεξάγεται περιβαλλοντική μελέτη. Το όλο έργο θα γίνει με τη μέθοδο της μελέτης- κατασκευής-χρηματοδότησης και διαχείρισης.

- Εξετάστηκε το θέμα της συμμετοχής της ΑΗΚ στην κοινοπραξία HELLAS-SAT Consortium Ltd και επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης. Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά από την εξέταση όλων των πτυχών.

- Αποφασίστηκε χορηγία για την ανάπτυξη της κυπριακής οικοτεχνίας-χειροτεχνίας.

- Αποφασίστηκε η αναθεώρηση του διατάγματος για κατώτατα όρια μισθών για γραφείς, πωλητές, νοσηλευτικές βοηθούς κλπ. σε £320 άμα τη ενάρξει της απασχόλησης και £340 μετά από έξι μήνες. Αυτό είναι στα πλαίσια της πολιτικής της Κυβέρνησης για σταδιακή εναρμόνιση των μισθών ούτως ώστε σε όχι αργότερο στάδιο από πέντε χρόνια να φθάσουμε στο 50% του εθνικού διάμεσου μισθού και ασφαλώς αυτό ανταποκρίνεται και στις υποχρεώσεις μας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Εγκρίθηκε η αύξηση της επιδότησης των κοινοτήτων για οδικό φωτισμό από £440.000 σε £952.000 το χρόνο.

- Αποφασίστηκε η αύξηση της αμοιβής των ασκουμένων γιατρών κατά 16%. Είναι τώρα περίπου £690 το χρόνο με μια ετήσια δαπάνη £72.000.

- Το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρεί ότι οι όροι της δανειοδότησης που αποφασίστηκαν για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο δεν κρίνονται συμφέροντες και δεν θα προχωρήσει η παραχώρηση εγγύησης εκ μέρους της Κυβέρνησης για τη δανειοδότηση. Το Υπουργείο Εμπορίου θα εξετάσει υπαλλακτικές λύσεις στα πλαίσια των υποχρεώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποθήκευση καυσίμων κλπ και ανάλογα θα επανεξεταστούν οι δανειοδοτικές ανάγκες.

- Εξετάστηκε η ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ που είχε διοριστεί από τις 16.11.2000. Η έκθεση και το περιεχόμενό της διαβιβάστηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

- Υποβλήθηκε η έκθεση για την οικονομία εν όψει των επιπτώσεων από τον πόλεμο στο Ιράκ. Αφού συμπληρωθεί θα υποβληθεί εκτενέστερη έκθεση για την κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε η νέα Κυβέρνηση, η οποία είναι στην ουσία πολύ χειρότερη από τις εντυπώσεις που είχε δώσει η απελθούσα Κυβέρνηση.

Ερώτηση: Όσον αφορά το δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, η διαχείριση πώς θα γίνει;

Απάντηση: Είναι μια ειδική μέθοδος για κατασκευαστικά έργα η οποία λέγεται μελέτη-κατασκευή-χρηματοδότηση-διαχείριση. Είναι ένα σύστημα το οποίο ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Οι προδιαγραφές θα γίνουν στη βάση αυτού του συστήματος όμως βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία των εγγράφων για υποβολή προσφορών.

Ερώτηση: Η έκθεση για το ΧΑΚ θα δοθεί στη δημοσιότητα;

Απάντηση: Δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Κατατέθηκε όμως στη Βουλή και στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Ερώτηση: Είπατε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ χειρότερη. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιους αριθμούς;

Απάντηση: Η Έκθεση ετοιμάζεται και θα ανακοινωθεί λεπτομερώς από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών.

Ερώτηση: Η έρευνα για το ΧΑΚ είναι αυτή που είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση;

Απάντηση: Ναι, αυτή που διεξάγεται από τη Διερευνητική Επιτροπή που είχε διοριστεί τις 16.11.2000 με Πρόεδρο τον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ερώτηση: Εκτός από τη Βουλή και το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων δεν θα σταλεί και στη Γενική Εισαγγελία;

Απάντηση: Αν υπάρξουν θέματα τα οποία θα διαφανούν όταν θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα παραπεμφθούν τα οποιαδήποτε στοιχεία και στη Γενική Εισαγγελία. Η Έκθεση περιέχει ουσιαστικά τους καταλόγους των κυριοτέρων αγοραστών και των κυριοτέρων πωλητών μετοχών.

Ερώτηση: Με αυτή την Έκθεση κλείνει το κεφάλαιο;

Απάντηση: Για την Κυβέρνηση όχι. Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων αποτελεί τμήμα της Κυβέρνησης.

Ερώτηση: Η Έκθεση στέλνεται ...;

Απάντηση:Για να εξεταστεί αν υπάρχουν εκκρεμούσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ερώτηση: Η έρευνα δεν ήταν για τις φορολογίες αλλά για το αν υπάρχει υπόνοια για σκάνδαλο.

Απάντηση:Είπα ότι είναι ενδιάμεση έκθεση και δεν περιέχει αυτά τα στοιχεία που λέτε. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ερώτηση: Έχετε ένδειξη για το πότε θα ολοκληρωθεί;

Απάντηση:Όχι ακόμη, οι εργασίες συνεχίζονται.

Ερώτηση: Στη Βουλή αποστέλλεται προς ενημέρωση ή για να κάνει κάτι;

Απάντηση: Προς ενημέρωση. Επαφίεται στη Βουλή το αν θα πράξει οτιδήποτε.

Ερώτηση: Για τα διυλιστήρια, οι όροι ...

Απάντηση:Θεωρήθηκε ότι δεν είναι συμφέροντες και ως εκ τούτου η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην παραχώρηση εγγύησης για τη δανειοδότηση των 55 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Υπουργός Εμπορίου θα προβεί σε περαιτέρω εξέταση υπαλλακτικών λύσεων στα πλαίσια των υποχρεώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για διατήρηση αποθεμάτων καυσίμων κλπ και θα επανεξεταστεί το θέμα δανειοδότησης σε αργότερο στάδιο.

Ερώτηση: Κάτι δεν ήταν σωστό στις προσφορές ή τη διαδικασία;

Απάντηση:Όχι, εκείνο το οποίο έκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση των αρμοδίων Υπουργών, είναι ότι οι όροι της δανειοδότησης δεν ήταν συμφέροντες.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Γκιουλ ότι μετά τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης, η τουρκική πλευρά αναμένει κάποιο αντάλλαγμα σε σχέση με το εμπάργκο;

Απάντηση:Η μερική άρση περιορισμών που επιβλήθηκαν από το κατοχικό καθεστώς εδώ και 29 χρόνια δεν αποτελεί μέτρο για συζήτηση προς παραχώρηση ανταλλαγμάτων. Θεωρούμε ότι η άρση κατοχικών μέτρων είναι και πολιτική και νομική υποχρέωση της κατοχικής δύναμης και γι΄ αυτό και τα δικά μας μέτρα και πολιτική η οποία εξαγγέλθηκε έναντι των Τουρκοκυπρίων είναι εντελώς ανεξάρτητη και δεν θεωρείται ούτε ανταπόκριση ούτε αντιστάθμισμα, ούτε απάντηση στη μερική άρση περιορισμών διακίνησης.

Ερώτηση: Ο κ. Ντενκτάς μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μαύρη λίστα ανεπιθύμητων Ελληνοκυπρίων, απαγόρευσε στον κ. Λεβέντ να περάσει στις ελεύθερες περιοχές κλπ. Πώς βλέπετε αυτά να συνδέονται με την απόφαση για άρση περιορισμών διακίνησης;

Απάντηση:Γι΄ αυτό επιμένω στον όρο μερική άρση, διότι είναι συνδεδεμένη με μια σειρά άλλων περιορισμών τους οποίους επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς. Αυτοί οι περιορισμοί που αναφέρατε είναι ιδιαίτερα σημαντικοί κατά τη γνώμη μου και αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι πρόκειται περί κατοχικού καθεστώτος το οποίο δικτατορεύει τους υπό τον έλεγχο του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι η μερική άρση των περιορισμών διακίνησης, όσο μερική και αν είναι, δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και θεωρώ ότι είναι μερική ανασκευή κατοχικών δεδομένων, τα οποία, όπως βλέπετε, σε άλλους τομείς συνεχίζουν να εφαρμόζονται πλήρως.

Ερώτηση: Πώς απαντάτε στην αντιπολίτευση η οποία κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλία για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας και προτείνει όπως ο Πρόεδρος στείλει επιστολή στο Γενικό Γραμματέα ζητώντας άμεση επανέναρξη συνομιλιών;

Απάντηση: Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και πρωτοβουλίες για προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Το θέμα της στρατηγικής δεν είναι θέμα το οποίο αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Όσον αφορά την επιστολή, αν αυτή θα είναι απλώς μια επανάληψη των θέσεών μας όπως διατυπώθηκαν στη Χάγη, στην πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και στην επιστολή του Προέδρου προς τον κ. Ντενκτάς, ότι δηλαδή είμαστε έτοιμοι για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση του Σχεδίου Ανάν με προοπτική εξεύρεσης λύσης, είναι απλώς μια φορμαλιστική απαίτηση η οποία δεν προσθέτει τίποτε στο γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας γνωρίζει πλήρως τις θέσεις της δικής μας πλευράς. Και οι δικές του θέσεις δεν έχουν τροποποιηθεί. Αν, από την άλλη, αυτή η επιστολή θα έχει οποιοδήποτε ουσιαστικό περιεχόμενο, πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Γενικού Γραμματέα όπως διατυπώνονται στην παράγραφο 148 της ’Έκθεσης του πριν το ψήφισμα 1475 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διερωτώμαι αν κανείς εισηγείται ότι πρέπει αυτή τη στιγμή μονομερώς να αποδεχθούμε το Σχέδιο Ανάν και να δεσμευτούμε ότι εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος θα το υποβάλουμε σε δημοψήφισμα. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν το εισηγείται κανείς και ως εκ τούτου ενώπιον αυτής της διάζευξης, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι παραγωγική η εισήγηση για αποστολή επιστολής.

Ερώτηση: Δηλαδή ο ΔΗΣΥ κάνει κριτική για εσωτερική κατανάλωση;

Απάντηση: Έχω πει ότι η εισήγηση για επιστολή πρέπει να εννοεί είτε το πρώτο είτε το δεύτερο που ανέφερα. Στην πρώτη περίπτωση νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουν πως είναι άχρηστη μια τέτοια χειρονομία σ΄ αυτό το στάδιο και στη δεύτερη νομίζω ότι κανείς δεν συμφωνεί ότι πρέπει να έχει το περιεχόμενο εκείνο το οποίο θα έπρεπε να έχει αν θα ήταν μια επιστολή ουσίας προς το Γενικό Γραμματέα. Μονομερής δέσμευση εκ μέρους μας σ΄ αυτό το στάδιο για υιοθέτηση του Σχεδίου Ανάν όπως είναι σήμερα και υποβολή του σε δημοψήφισμα δεν νομίζω ότι ενδείκνυται, γιατί ακριβώς αδυνατίζει τη δική μας διαπραγματευτική θέση.

Ερώτηση:: Πόσο ζημιογόνα θεωρεί η Κυβέρνηση την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση και πόσο επηρεάζει την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό;

Απάντηση: Θεωρώ ότι είναι επιθυμητό να υπάρχει σύμπνοια όσον αφορά τόσο τους στόχους όσο και τη στρατηγική. Αυτά τα θέματα συζητούνται και αποφασίζονται στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου.

Ερώτηση: Μόνο αυτοί οι δύο δρόμοι που είπατε υπάρχουν; Δεν υπάρχει η άλλη οδός του να δεχθούμε τις διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν και να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Απάντηση: Χαίρομαι που αναφέρετε την τρίτη λύση, διότι είναι ακριβώς εκείνη που υιοθετεί και ακολουθεί η Κυβέρνηση με το να έχει δηλώσει επανειλημμένα προς το Γενικό Γραμματέα ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις επί του Σχεδίου Ανάν, όπως είχαν σταματήσει στη Χάγη, και να προωθήσει οποιεσδήποτε προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την τελική επίλυση του Κυπριακού για το καλό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και μάλιστα το συντομότερο δυνατό για να μη διαχέεται η εντύπωση ότι εμείς μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε χάσει το ενδιαφέρον μας για επίλυση του Κυπριακού. Απεναντίας, οι προσπάθειες συνεχίζονται και ακολουθείται η μέση λύση που λέτε εσείς.

Ερώτηση: Στη Χάγη ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε και από τους δύο να πούμε αν το αποδεχόμαστε ή όχι και να το θέσουμε σε δημοψήφισμα.

Απάντηση: Ακριβώς. Αυτό θα ήταν το ερώτημα και αυτή θα ήταν η απάντηση στη δεύτερη περίπτωση που είπα προηγουμένως.

Ερώτηση: Και εμείς το δεχθήκαμε, διότι είχαμε πει ότι αν η τουρκική πλευρά δεν θέλει καμιά αλλαγή ούτε εμείς θέλουμε αλλαγές και είμαστε έτοιμοι να το πάρουμε σε δημοψήφισμα.

Απάντηση: Μάλιστα, με την εξής διαφορά. Υπήρχαν εκεί ελλείψεις που έπρεπε να συμπληρωθούν, ήταν βάση διαπραγμάτευσης και η διαπραγμάτευση δεν έχει συνεχιστεί. Τώρα εκείνο που απαιτεί ο Γενικός Γραμματέας είναι η αποδοχή του Σχεδίου ως έχει χωρίς συζήτηση επί οποιωνδήποτε άλλων ουσιαστικών στοιχείων του ...

Ερώτηση: Μα τότε είχαμε δεχθεί ...

Απάντηση: Όχι, ακριβώς... τώρα πρέπει να το θέσουμε δεσμευτικά πλέον σε καθορισμένη ημερομηνία σε δημοψήφισμα.

Ερώτηση: Όταν είπαμε ότι αν το δεχθεί η μια πλευρά το δεχόμαστε και εμείς χωρίς να γίνει άλλη συζήτηση σε ουσιαστικά θέματα δεν σημαίνει ότι το είχαμε δεχθεί ...;

Απάντηση: Όπως το είχαμε διατυπώσει στη Χάγη εξακολουθεί να είναι η θέση μας. Δεν βλέπω όμως να υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή εκ μέρους της τουρκικής πλευράς και εν πάση περιπτώσει οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας ενημερώσετε για το τι επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Βλόσοβιτς για να μεταφέρει στο Γενικό Γραμματέα;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Βλόσοβιτς όσον αφορά διάφορα θέματα τα οποία μας απασχολούν και ενόψει της περιορισμένης άρσης των περιορισμών διακίνησης. Πέραν τούτου επανέλαβε στον κ. Βλόσοβιτς τις θέσεις της δικής μας πλευράς όσον αφορά την προώθηση των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Επέδωσε, και πάλιν, εκείνα τα στοιχεία και έγγραφα τα οποία είχαν δοθεί στον κ. Βλόσοβιτς από τότε. Με άλλα λόγια, την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, την επιστολή προς τον κ. Ντενκτάς ως απάντηση της δικής τους ημερομηνίας 2 Απριλίου και τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την εξαγγελία της πολιτικής προς τους Τουρκοκυπρίους.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στην παρανομία για την απαίτηση επίδειξης διαβατηρίων, στη σύλληψη πολιτών της Δημοκρατίας από το κατοχικό καθεστώς, θέματα ασφάλειας, θέματα διόδων, διάνοιξης διόδων κ.ά.

Ερώτηση: Υπάρχει κάτι νεότερο όσον αφορά τη διάνοιξη οδών, πότε θα ανοίξει η δίοδος από τον Άγιο Δομέτιο για παράδειγμα;

Απάντηση: Το κατοχικό καθεστώς δεν αποφάσισε ακόμη αν θα ανοίξει και πότε το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου.

Ερώτηση: Όσον αφορά τα θέματα διόδων, ασφάλεια, συλλήψεις κ.ά., αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται σε κανένα από τα τρία προηγούμενα χαρτιά;

Απάντηση: Όχι, τα θέματα αυτά είναι καινούργια. Γνωρίζετε ότι στη διπλωματική διαδικασία όλα αυτά συζητούνται και θεωρείται ότι συζητούνται προφορικά. Οι οποιεσδήποτε σημειώσεις ανταλλάσσονται θεωρούνται «non papers».

Ερώτηση: Είπατε ότι του είχε επαναληφθεί το περιεχόμενο του εγγράφου στον κ. Βλόσοβιτς και ότι για πρώτη φορά του επιδόθηκε;

Απάντηση: Όχι. Είχα πει και προηγουμένως ότι η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου είχε δοθεί στον κ. Βλόσοβιτς την ίδια μέρα που είχε αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Ερώτηση: Υπάρχουν σκέψεις όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξαναζητήσει από τον κ. Ντενκτάς να εισέλθουν σε διαδικασία διαλόγου όσον αφορά το ζήτημα των αγνοουμένων;

Απάντηση: Με τη δήλωση του Προέδρου με την οποία εξαγγέλθηκε η πολιτική όσον αφορά τους Τουρκοκυπρίους, το θέμα αυτό έχει ζητηθεί. Είχαν τεθεί πέντε θέματα τα οποία συμπεριλαμβάνουν και θέματα εγκλωβισμένων, εφαρμογή της Τρίτης Βιέννης και θέματα αγνοουμένων, εφαρμογή της Συμφωνίας Κληρίδη-Ντενκτάς του 1997, για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

Ερώτηση: Δεν έχουμε πάρει απάντηση για το θέμα αυτό;

Απάντηση:Όχι, καμία.

Ερώτηση: Για το θέμα των διπλωματικών διαβατηρίων, η Κυβέρνηση επανεξετάζει τον κατάλογο;

Απάντηση: Είναι θέμα το οποίο τέθηκε εδώ και αρκετό καιρό και θα κατατεθεί ειδική πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο σε μια από τις επόμενες συνεδρίες του.

Ερώτηση: Συμπεριλαμβάνεται και εισήγηση όπως πρώην Υπουργοί, αξιωματούχοι να μην είναι κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων με την εκπνοή της θητείας τους;

Απάντηση: Προσωπικά ως αξιωματούχος θα συμφωνούσα με την εισήγηση αυτή, δεν γνωρίζω όμως το περιεχόμενο της εισήγησης του Υπουργού Εξωτερικών.

Ερώτηση: Υποθέτω όμως ότι ανταλλάξατε μια τέτοια σκέψη.

Απάντηση: Εάν ερωτηθώ τότε θα συνηγορήσω υπέρ της άποψης αυτής όμως αναμένεται η επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο είναι και το αρμόδιο Υπουργείο για το θέμα των διπλωματικών διαβατηρίων. Πέραν τούτου πρέπει να γνωρίζετε ότι το θέμα των διπλωματικών διαβατηρίων συνδέεται και με τη γνωστή Συνθήκη της Βιέννης για προνόμια και ασυλία των διπλωματικών προσώπων και των αξιωματούχων των κρατών.

Ερώτηση: Οι σύζυγοι των αξιωματούχων που κατέχουν διπλωματικά διαβατήρια σε ποια κατηγορία κατατάσσονται, επειδή έχει γραφτεί ότι κάποιοι σύζυγοι αξιωματούχων κατέχουν διπλωματικά διαβατήρια;

Απάντηση: Υπάρχει αυτή η πρακτική διευκόλυνσης για να μη γίνεται διαχωρισμός των οικογενειών όταν ταξιδεύουν επειδή υπάρχουν ξεχωριστές εισόδοι για τα διπλωματικά και τα κανονικά διαβατήρια. Η δική μου άποψη όσον αφορά την πρακτική για έκδοση διαβατηρίων σε συζύγους είναι ότι δεν είναι αναγκαία.

Ερώτηση: Υπάρχουν ανησυχίες από πλευράς Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων σε σχέση με το αν γίνεται αποτελεσματικά έλεγχος των τουρκοκυπριακών αυτοκινήτων ή αν όλα βαίνουν καλώς;

Απάντηση: Καμία ανησυχία, όλα βαίνουν καλώς. Χθες το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και όλα είναι υπό έλεγχο.

Ερώτηση: Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ερτουγρούρογλου είχε κάνει δηλώσεις σχολιάζοντας την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κ. Ανάν, στην οποία του εκφράζει την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών, και αναφέρει ότι η επιστολή αυτή αποτελεί ελιγμό του κ. Παπαδόπουλου. Μπορείτε να μας πείτε σε ποια επιστολή αναφέρετε;

Απάντηση: Δεν υπάρχει ειδική επιστολή προς τον κ. Ανάν, εκτός από εκείνο που ανέφερα προηγουμένως. Προφανώς ο κ. Ερτουγρούρογλου διατυπώνει και πάλι τις γνωστές του θέσεις.

Ερώτηση: Γνωρίζετε για το περιστατικό κατάχρησης χρηματικού ποσού από στέλεχος της Εθνικής Φρουράς;

Απάντηση: Το έχω υπόψη μου, το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση. Αφορά ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Φρουράς και η εμπλοκή του στελέχους αυτού ερευνάται. Αν υπάρξουν οποιεσδήποτε αποδείξεις τότε θα ακολουθηθεί και η ποινική και η πειθαρχική διαδικασία.

Ερώτηση: Για ποιο χρηματικό ποσό μιλάμε;

Απάντηση: Δεν έχει διερευνηθεί πλήρως το όλο θέμα. Αρχικά μιλάμε για όχι σημαντικά ποσά.

Ερώτηση: Όσον αφορά το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, δεν περιλήφθηκε σήμερα στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάει μέχρι τη Γενική Συνέλευση η υποψηφιότητα του ατόμου που θα αντικαταστήσει τον κ. Λοϊζίδη;

Απάντηση: Δεν θεωρήθηκε ως θέμα συζήτησης στη σημερινή συνεδρία.
Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει και όλα βρίσκονται «υπό τον πλήρη και αποτελεσματικό έλεγχο» των αρμοδίων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τον έλεγχο των τουρκοκυπριακών αυτοκινήτων, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Σημειώνεται ότι διακίνηση τ/κ με τα οχήματα τους προς τις ελεύθερες περιοχές τίθεται σε εφαρμογή, εκτός δραματικού απροόπτου, το ερχόμενο Σάββατο.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Απτουλλάχ Γκιουλ ότι μετά τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης, η τουρκική πλευρά αναμένει κάποιο αντάλλαγμα σε σχέση με το εμπάργκο, ο Εκπρόσωπος έδωσε μια αποστομωτική απάντηση. «Η άρση κατοχικών μέτρων είναι και πολιτική και νομική υποχρέωση της κατοχικής δύναμης και γι΄ αυτό και τα δικά μας μέτρα και πολιτική η οποία εξαγγέλθηκε έναντι των Τουρκοκυπρίων είναι εντελώς ανεξάρτητη και δεν θεωρείται ούτε ανταπόκριση ούτε αντιστάθμισμα, ούτε απάντηση στη μερική άρση περιορισμών διακίνησης», τόνισε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είναι το ακόλουθο:

«Κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγινε μια λεπτομερής ενημέρωση για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στο μεταξύ και ακολούθησε η κανονική εργασία του Υπουργικού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων:

- Αποφασίστηκε η κατακύρωση της προσφοράς για την ετοιμασία των εγγράφων και όλων των προδιαγραφών για το δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς και παράλληλα θα διεξάγεται περιβαλλοντική μελέτη. Το όλο έργο θα γίνει με τη μέθοδο της μελέτης- κατασκευής-χρηματοδότησης και διαχείρισης.

- Εξετάστηκε το θέμα της συμμετοχής της ΑΗΚ στην κοινοπραξία HELLAS-SAT Consortium Ltd και επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης. Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά από την εξέταση όλων των πτυχών.

- Αποφασίστηκε χορηγία για την ανάπτυξη της κυπριακής οικοτεχνίας-χειροτεχνίας.

- Αποφασίστηκε η αναθεώρηση του διατάγματος για κατώτατα όρια μισθών για γραφείς, πωλητές, νοσηλευτικές βοηθούς κλπ. σε £320 άμα τη ενάρξει της απασχόλησης και £340 μετά από έξι μήνες. Αυτό είναι στα πλαίσια της πολιτικής της Κυβέρνησης για σταδιακή εναρμόνιση των μισθών ούτως ώστε σε όχι αργότερο στάδιο από πέντε χρόνια να φθάσουμε στο 50% του εθνικού διάμεσου μισθού και ασφαλώς αυτό ανταποκρίνεται και στις υποχρεώσεις μας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Εγκρίθηκε η αύξηση της επιδότησης των κοινοτήτων για οδικό φωτισμό από £440.000 σε £952.000 το χρόνο.

- Αποφασίστηκε η αύξηση της αμοιβής των ασκουμένων γιατρών κατά 16%. Είναι τώρα περίπου £690 το χρόνο με μια ετήσια δαπάνη £72.000.

- Το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρεί ότι οι όροι της δανειοδότησης που αποφασίστηκαν για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο δεν κρίνονται συμφέροντες και δεν θα προχωρήσει η παραχώρηση εγγύησης εκ μέρους της Κυβέρνησης για τη δανειοδότηση. Το Υπουργείο Εμπορίου θα εξετάσει υπαλλακτικές λύσεις στα πλαίσια των υποχρεώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποθήκευση καυσίμων κλπ και ανάλογα θα επανεξεταστούν οι δανειοδοτικές ανάγκες.

- Εξετάστηκε η ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ που είχε διοριστεί από τις 16.11.2000. Η έκθεση και το περιεχόμενό της διαβιβάστηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

- Υποβλήθηκε η έκθεση για την οικονομία εν όψει των επιπτώσεων από τον πόλεμο στο Ιράκ. Αφού συμπληρωθεί θα υποβληθεί εκτενέστερη έκθεση για την κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε η νέα Κυβέρνηση, η οποία είναι στην ουσία πολύ χειρότερη από τις εντυπώσεις που είχε δώσει η απελθούσα Κυβέρνηση.

Ερώτηση: Όσον αφορά το δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, η διαχείριση πώς θα γίνει;

Απάντηση: Είναι μια ειδική μέθοδος για κατασκευαστικά έργα η οποία λέγεται μελέτη-κατασκευή-χρηματοδότηση-διαχείριση. Είναι ένα σύστημα το οποίο ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Οι προδιαγραφές θα γίνουν στη βάση αυτού του συστήματος όμως βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία των εγγράφων για υποβολή προσφορών.

Ερώτηση: Η έκθεση για το ΧΑΚ θα δοθεί στη δημοσιότητα;

Απάντηση: Δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Κατατέθηκε όμως στη Βουλή και στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Ερώτηση: Είπατε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ χειρότερη. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιους αριθμούς;

Απάντηση: Η Έκθεση ετοιμάζεται και θα ανακοινωθεί λεπτομερώς από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών.

Ερώτηση: Η έρευνα για το ΧΑΚ είναι αυτή που είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση;

Απάντηση: Ναι, αυτή που διεξάγεται από τη Διερευνητική Επιτροπή που είχε διοριστεί τις 16.11.2000 με Πρόεδρο τον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ερώτηση: Εκτός από τη Βουλή και το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων δεν θα σταλεί και στη Γενική Εισαγγελία;

Απάντηση: Αν υπάρξουν θέματα τα οποία θα διαφανούν όταν θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα παραπεμφθούν τα οποιαδήποτε στοιχεία και στη Γενική Εισαγγελία. Η Έκθεση περιέχει ουσιαστικά τους καταλόγους των κυριοτέρων αγοραστών και των κυριοτέρων πωλητών μετοχών.

Ερώτηση: Με αυτή την Έκθεση κλείνει το κεφάλαιο;

Απάντηση: Για την Κυβέρνηση όχι. Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων αποτελεί τμήμα της Κυβέρνησης.

Ερώτηση: Η Έκθεση στέλνεται ...;

Απάντηση:Για να εξεταστεί αν υπάρχουν εκκρεμούσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ερώτηση: Η έρευνα δεν ήταν για τις φορολογίες αλλά για το αν υπάρχει υπόνοια για σκάνδαλο.

Απάντηση:Είπα ότι είναι ενδιάμεση έκθεση και δεν περιέχει αυτά τα στοιχεία που λέτε. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ερώτηση: Έχετε ένδειξη για το πότε θα ολοκληρωθεί;

Απάντηση:Όχι ακόμη, οι εργασίες συνεχίζονται.

Ερώτηση: Στη Βουλή αποστέλλεται προς ενημέρωση ή για να κάνει κάτι;

Απάντηση: Προς ενημέρωση. Επαφίεται στη Βουλή το αν θα πράξει οτιδήποτε.

Ερώτηση: Για τα διυλιστήρια, οι όροι ...

Απάντηση:Θεωρήθηκε ότι δεν είναι συμφέροντες και ως εκ τούτου η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην παραχώρηση εγγύησης για τη δανειοδότηση των 55 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Υπουργός Εμπορίου θα προβεί σε περαιτέρω εξέταση υπαλλακτικών λύσεων στα πλαίσια των υποχρεώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για διατήρηση αποθεμάτων καυσίμων κλπ και θα επανεξεταστεί το θέμα δανειοδότησης σε αργότερο στάδιο.

Ερώτηση: Κάτι δεν ήταν σωστό στις προσφορές ή τη διαδικασία;

Απάντηση:Όχι, εκείνο το οποίο έκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση των αρμοδίων Υπουργών, είναι ότι οι όροι της δανειοδότησης δεν ήταν συμφέροντες.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Γκιουλ ότι μετά τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης, η τουρκική πλευρά αναμένει κάποιο αντάλλαγμα σε σχέση με το εμπάργκο;

Απάντηση:Η μερική άρση περιορισμών που επιβλήθηκαν από το κατοχικό καθεστώς εδώ και 29 χρόνια δεν αποτελεί μέτρο για συζήτηση προς παραχώρηση ανταλλαγμάτων. Θεωρούμε ότι η άρση κατοχικών μέτρων είναι και πολιτική και νομική υποχρέωση της κατοχικής δύναμης και γι΄ αυτό και τα δικά μας μέτρα και πολιτική η οποία εξαγγέλθηκε έναντι των Τουρκοκυπρίων είναι εντελώς ανεξάρτητη και δεν θεωρείται ούτε ανταπόκριση ούτε αντιστάθμισμα, ούτε απάντηση στη μερική άρση περιορισμών διακίνησης.

Ερώτηση: Ο κ. Ντενκτάς μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μαύρη λίστα ανεπιθύμητων Ελληνοκυπρίων, απαγόρευσε στον κ. Λεβέντ να περάσει στις ελεύθερες περιοχές κλπ. Πώς βλέπετε αυτά να συνδέονται με την απόφαση για άρση περιορισμών διακίνησης;

Απάντηση:Γι΄ αυτό επιμένω στον όρο μερική άρση, διότι είναι συνδεδεμένη με μια σειρά άλλων περιορισμών τους οποίους επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς. Αυτοί οι περιορισμοί που αναφέρατε είναι ιδιαίτερα σημαντικοί κατά τη γνώμη μου και αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι πρόκειται περί κατοχικού καθεστώτος το οποίο δικτατορεύει τους υπό τον έλεγχο του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι η μερική άρση των περιορισμών διακίνησης, όσο μερική και αν είναι, δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και θεωρώ ότι είναι μερική ανασκευή κατοχικών δεδομένων, τα οποία, όπως βλέπετε, σε άλλους τομείς συνεχίζουν να εφαρμόζονται πλήρως.

Ερώτηση: Πώς απαντάτε στην αντιπολίτευση η οποία κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλία για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας και προτείνει όπως ο Πρόεδρος στείλει επιστολή στο Γενικό Γραμματέα ζητώντας άμεση επανέναρξη συνομιλιών;

Απάντηση: Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και πρωτοβουλίες για προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Το θέμα της στρατηγικής δεν είναι θέμα το οποίο αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Όσον αφορά την επιστολή, αν αυτή θα είναι απλώς μια επανάληψη των θέσεών μας όπως διατυπώθηκαν στη Χάγη, στην πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και στην επιστολή του Προέδρου προς τον κ. Ντενκτάς, ότι δηλαδή είμαστε έτοιμοι για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση του Σχεδίου Ανάν με προοπτική εξεύρεσης λύσης, είναι απλώς μια φορμαλιστική απαίτηση η οποία δεν προσθέτει τίποτε στο γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας γνωρίζει πλήρως τις θέσεις της δικής μας πλευράς. Και οι δικές του θέσεις δεν έχουν τροποποιηθεί. Αν, από την άλλη, αυτή η επιστολή θα έχει οποιοδήποτε ουσιαστικό περιεχόμενο, πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Γενικού Γραμματέα όπως διατυπώνονται στην παράγραφο 148 της ’Έκθεσης του πριν το ψήφισμα 1475 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διερωτώμαι αν κανείς εισηγείται ότι πρέπει αυτή τη στιγμή μονομερώς να αποδεχθούμε το Σχέδιο Ανάν και να δεσμευτούμε ότι εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος θα το υποβάλουμε σε δημοψήφισμα. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν το εισηγείται κανείς και ως εκ τούτου ενώπιον αυτής της διάζευξης, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι παραγωγική η εισήγηση για αποστολή επιστολής.

Ερώτηση: Δηλαδή ο ΔΗΣΥ κάνει κριτική για εσωτερική κατανάλωση;

Απάντηση: Έχω πει ότι η εισήγηση για επιστολή πρέπει να εννοεί είτε το πρώτο είτε το δεύτερο που ανέφερα. Στην πρώτη περίπτωση νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουν πως είναι άχρηστη μια τέτοια χειρονομία σ΄ αυτό το στάδιο και στη δεύτερη νομίζω ότι κανείς δεν συμφωνεί ότι πρέπει να έχει το περιεχόμενο εκείνο το οποίο θα έπρεπε να έχει αν θα ήταν μια επιστολή ουσίας προς το Γενικό Γραμματέα. Μονομερής δέσμευση εκ μέρους μας σ΄ αυτό το στάδιο για υιοθέτηση του Σχεδίου Ανάν όπως είναι σήμερα και υποβολή του σε δημοψήφισμα δεν νομίζω ότι ενδείκνυται, γιατί ακριβώς αδυνατίζει τη δική μας διαπραγματευτική θέση.

Ερώτηση:: Πόσο ζημιογόνα θεωρεί η Κυβέρνηση την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση και πόσο επηρεάζει την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό;

Απάντηση: Θεωρώ ότι είναι επιθυμητό να υπάρχει σύμπνοια όσον αφορά τόσο τους στόχους όσο και τη στρατηγική. Αυτά τα θέματα συζητούνται και αποφασίζονται στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου.

Ερώτηση: Μόνο αυτοί οι δύο δρόμοι που είπατε υπάρχουν; Δεν υπάρχει η άλλη οδός του να δεχθούμε τις διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν και να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Απάντηση: Χαίρομαι που αναφέρετε την τρίτη λύση, διότι είναι ακριβώς εκείνη που υιοθετεί και ακολουθεί η Κυβέρνηση με το να έχει δηλώσει επανειλημμένα προς το Γενικό Γραμματέα ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις επί του Σχεδίου Ανάν, όπως είχαν σταματήσει στη Χάγη, και να προωθήσει οποιεσδήποτε προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την τελική επίλυση του Κυπριακού για το καλό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και μάλιστα το συντομότερο δυνατό για να μη διαχέεται η εντύπωση ότι εμείς μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε χάσει το ενδιαφέρον μας για επίλυση του Κυπριακού. Απεναντίας, οι προσπάθειες συνεχίζονται και ακολουθείται η μέση λύση που λέτε εσείς.

Ερώτηση: Στη Χάγη ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε και από τους δύο να πούμε αν το αποδεχόμαστε ή όχι και να το θέσουμε σε δημοψήφισμα.

Απάντηση: Ακριβώς. Αυτό θα ήταν το ερώτημα και αυτή θα ήταν η απάντηση στη δεύτερη περίπτωση που είπα προηγουμένως.

Ερώτηση: Και εμείς το δεχθήκαμε, διότι είχαμε πει ότι αν η τουρκική πλευρά δεν θέλει καμιά αλλαγή ούτε εμείς θέλουμε αλλαγές και είμαστε έτοιμοι να το πάρουμε σε δημοψήφισμα.

Απάντηση: Μάλιστα, με την εξής διαφορά. Υπήρχαν εκεί ελλείψεις που έπρεπε να συμπληρωθούν, ήταν βάση διαπραγμάτευσης και η διαπραγμάτευση δεν έχει συνεχιστεί. Τώρα εκείνο που απαιτεί ο Γενικός Γραμματέας είναι η αποδοχή του Σχεδίου ως έχει χωρίς συζήτηση επί οποιωνδήποτε άλλων ουσιαστικών στοιχείων του ...

Ερώτηση: Μα τότε είχαμε δεχθεί ...

Απάντηση: Όχι, ακριβώς... τώρα πρέπει να το θέσουμε δεσμευτικά πλέον σε καθορισμένη ημερομηνία σε δημοψήφισμα.

Ερώτηση: Όταν είπαμε ότι αν το δεχθεί η μια πλευρά το δεχόμαστε και εμείς χωρίς να γίνει άλλη συζήτηση σε ουσιαστικά θέματα δεν σημαίνει ότι το είχαμε δεχθεί ...;

Απάντηση: Όπως το είχαμε διατυπώσει στη Χάγη εξακολουθεί να είναι η θέση μας. Δεν βλέπω όμ