You are here

Κυβερνητικοί άξονες για ηλεκτρονικές επικοινωνίες

28/04/2006 15:00
Στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της κοινωνίας της πληροφορίας, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Χάρης Θράσου.

Σύμφωνα με τον κ. Θράσου που απεύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο με θέμα «Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών στην Κύπρο – Εφαρμογή Προτύπων και Διαμόρφωση Πολιτικής», οι κυβερνητικοί άξονες στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της κοινωνίας της πληροφορίας είναι οι ακόλουθοι:

• Η καθιέρωση της Κύπρου σε περιφερειακό τηλεπικοινωνιακό κόμβο
• Η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε χαμηλές τιμές
• Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών
• Η καθολική ευρυφασματική πρόσβαση
• Η προώθηση του ανταγωνισμού
• Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων
• Η διεθνής συνεργασία

Σύμφωνα με τον κ. Θράσου, οι άξονες αυτοί θα βοηθήσουν σημαντικά την οικονομία του τόπου και γενικά την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στην Κύπρο.

«Στα πλαίσια της ελευθεροποίησης της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, έχει λειτουργήσει δεύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και έχουν δραστηριοποιηθεί ιδιωτικές εταιρείες στη σταθερή και διεθνή τηλεφωνία. Βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την εισαγωγή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και συστημάτων ασύρματης πρόσβασης, τα οποία αποτελούν βασική υποδομή για τις ευρυφασματικές υπηρεσίες και για την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας», σημείωσε ο Υπουργός.

«Η αυξανόμενη χρήση των νέων τεχνολογιών, η ψηφιοποίηση σημαντικών πληροφοριών και η μηχανογράφηση αρκετών δραστηριοτήτων της κοινωνίας τόσο σε ατομικό όσο και σε επιχειρηματικό και κρατικό επίπεδο, αναβαθμίζει συνεχώς τη σημασία των θεμάτων ασφάλειας των δικτύων και των υπηρεσιών στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Ταυτόχρονα, είναι φανερή η δυσπιστία μεγάλου αριθμού πολιτών ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ειδικότερα όταν αφορούν χρηματικές συναλλαγές», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο κ. Θράσου, η κυπριακή κοινωνία όπως και άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες, βρίσκεται στα αρχικά στάδια αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφαλείας δικτύων. «Τα θέματα ασφάλειας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τη κυπριακή κοινωνία αλλά ως ένα ευρύτερο πρόβλημα που αναζητά επίλυση σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», είπε.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, από όπου και αναμένουμε σημαντική υποστήριξη, έτσι ώστε πέρα από τα εθνικά μέτρα που λαμβάνονται, να υιοθετήσουμε και πανευρωπαϊκές δράσεις με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων», συμπλήρωσε.

Γ.Χ.