You are here

Λαβωμένη η δικαιοσύνη από καταγγελίες Ν. Κληρίδη

14/01/2019 07:25

Λαβωμένη μένει η δικαστική εξουσία μετά τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη περί ευνοιοκρατίας στο δικαστικό σώμα και για ενδεχόμενη διαπλοκή μελών του ανωτάτου δικαστηρίου με το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου, κυρίως σε υποθέσεις που αφορούν στην Τράπεζα Κύπρου.

Οι ισχυρισμοί του κ. Ν. Κληρίδη, που είναι αδελφός του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή μέσω μακροσκελούς επιστολής που απέστειλε στον παγκύπριο δικηγορικό σύλλογο, τεκμηριώνοντας, κατά τον ίδιο, τις δημόσιες καταγγελίες που είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί διαπλοκής  του δικαστικού σώματος.

Η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, δηλώνει ότι «δεν αποκλείει αναλόγως των εξελίξεων να ασχοληθεί με το ζήτημα των καταγγελιών για διαπλοκή ή και επηρεασμό στην απονομή δικαιοσύνης».

Ο εκπρόσωπος σημειώνει ότι η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητος θεσμός και εκ των πραγμάτων δεν νομιμοποιείται παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας.

Αυτό άλλωστε επισημαίνουν στην StockWatch έγκριτοι νομικοί.

Σήμερα αναμένεται να συνέλθει το ανώτατο δικαστήριο το οποίο θα εξετάσει το περιεχόμενο των καταγγελιών εναντίον των μελών του και ενδεχομένως να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών και αξιών και βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης  προτίθεται, όπως δήλωσε στη  StockWatch, να εγγράψει το θέμα των καταγγελιών Κληρίδη προς συζήτηση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

Όπως είπε, σήμερα θα αποστείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο της επιτροπής Ζαχαρία Ζαχαρίου.

Ο Νίκος Κληρίδης δήλωσε στη StockWatch ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί την πρόσκληση της βουλής των αντιπροσώπων και να παραστεί σε οποιαδήποτε επιτροπή του νομοθετικού σώματος για να τεκμηριώσει, όπως τόνισε, τις καταγγελίες και να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που θα του υποβληθούν.

Σημείωσε ότι οι «αποκαλύψεις του» περί των σχέσεων του δικηγορικού γραφείου Χρυσαφίνη και Πολυβίου με το δικαστικό σώμα  ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας εξαιτίας της απόφασης που έλαβε το ανώτατο, το οποίο ανέτρεψε την καταδικαστική  απόφαση περί χειραγώγησης της αγοράς και αθώωσε τον πρώην διευθύνοντα συμβούλο της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη και την ίδια την τράπεζα.

«Ως δικηγόρος, με όλο το σέβας προς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, έμεινα κατάπληκτος με το δικαιολογητικό της απόφασης του εφετείου ότι ο κ. Ηλιάδης και η Τρ. Κύπρου δεν είχαν πρόθεση χειραγώγησης της αγοράς, αλλά απλά σκόπευαν εσκεμμένα να καθησυχάσουν τους οργισμένους στη γενική συνέλευση των μετόχων», είπε.

«H  δικαιοσύνη δεν πρέπει απλώς να απονέμεται αλλά και να φαίνεται» παρατήρησε ο κ. Κληρίδης ο οποίος πρόσθεσε πως στη διάθεση του έχει και άλλα στοιχεία που τεκμηριώνουν περαιτέρω τις καταγγελίες του και τα οποία προτίθεται να δημοσιοποιήσει λίαν συντόμως.

Τα στοιχεία αυτά, υποστήριξε, καταδεικνύουν τις σχέσεις και πολιτικών προσώπων με την Τρ. Κύπρου και συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.

Στην επιστολή του προς το δικηγορικό σύλλογο, ο κ. Κληρίδης  διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι όλες οι σοβαρές υποθέσεις που αφορούσαν την Τρ. Κύπρου και εκδικάστηκαν από τα δικαστήρια, προωθήθηκαν μέσω του δικηγορικού γραφείου Χρυσαφίνης και Πολυβίου με το οποίο δικαστές, κατά την άποψη του, έχουν συγγενικές σχέσεις με δικηγόρους που εργοδοτούνται από το εν λόγω δικηγορικό γραφείο.

Οι καταγγελίες οδηγούν σε τομές τη δικαιοσύνη

Ο δικηγόρος Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε στην StockWatch ότι οι καταγγελίες Ν. Κληρίδη, ίσως να επιβάλλουν την ανάγκη να γίνουν τομές στη δικαστική εξουσία.

«Δεν είναι ευχάριστα τα γεγονότα και η όλη κατάσταση. Προοιωνίζει κακές εξελίξεις. Δεν μπορούν να πέσουν στα μαλακά οι καταγγελίες», παρατήρησε ο κ. Αγγελίδης.

Ο Άριστος Δαμιανού, δικηγόρος και βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι οι καταγγελίες Κληρίδη, θέτουν κατά τρόπο άμεσο και υπό αμφισβήτηση το κράτος δικαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι η βουλή δεν θα μείνει αδιάφορη μπροστά στις σοβαρές αυτές καταγγελίες.

Σημείωσε ότι θα πρέπει οι δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές νομικών και αξιών και θεσμών να συνεργήσουν και να εξετάσουν το όλο θέμα.

Επισημαίνεται ότι η δικαστική εξουσία αποφεύγει διαχρονικά να παρίσταται ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών για θέματα που την απασχολούν, πλην της συζήτησης, για τον προϋπολογισμό του δικαστικού σώματος.

Ο δικηγορικός κόσμος στην πλειονότητα του και εκατοντάδες πολίτες με παρεμβάσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαιτούν τη διερεύνηση των καταγγελιών και αξιώνουν από τον δικηγορικό σύλλογο να διορίσει ερευνών λειτουργό για να επιληφθεί των καταγγελιών και να λάβει καταθέσεις.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης δεν θέλησε χθες να κάνει οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος.

Αναμένεται ότι θα συνέλθει το ΔΣ του συλλόγου για να εξετάσει τις καταγγελίες σε συνάρτηση με την επιστολή Κληρίδη και ανάλογα θα δημοσιοποιήσει ή όχι την επίσημη του θέση.

Στοιχεία για χαριστικές αποζημιώσεις BOCH

Σοβαρή είναι η καταγγελία που διατυπώνει στην επιστολή του προς το δικηγορικό σύλλογο ο κ. Κληρίδης, σε σχέση με εξωδικαστική διευθέτηση που συνήψε η Τράπεζα Κύπρου και συγκεκριμένα ο νομικός της σύμβουλος Πόλυς Πολυβίου με συγγενικά πρόσωπα του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου.

Όπως ισχυρίζεται ο κ. Κληρίδης, η αδελφή του κ. Νικολάτου είχε κινήσει αγωγή το 2013 εναντίον της Τρ. Κύπρου διεκδικώντας  αποζημιώσεις λόγω της ζημιάς που υπέστη με την απομείωση των αξιογράφων της.

Η θυγατέρα του Νικολάτου είχε κινήσει αγωγή το 2016 και η οποία επίσης ζητούσε αποζημιώσεις εξαιτίας της απομείωσης των αξιογράφων, καταθέσεων και της αξίας των μετοχών της.

Όπως υποστηρίζει, με παρέμβαση των δικηγόρων της τράπεζας Χρυσαφίνη και Πολυβίου οι αγωγές αποσύρθηκαν μετά που η τράπεζα αποδέχθηκε να πληρώσει τις σχετικές αποζημιώσεις.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε στην StockWatch ότι επί της συγκεκριμένης υπόθεσης έχει στη διάθεση του όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την καταγγελία του.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση από το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνη και Πολυβίου.

Ωστόσο, έχει διαρρεύσει από το περιβάλλον του δικηγορικού γραφείου, ότι θα υπάρξει εμπεριστατωμένη απάντηση σε όλους τους ισχυρισμούς Κληρίδη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Digital Tree, Θεόδωρος Μίτλετον, με άρθρο του στην Offsite, χαρακτηρίζει φιάσκο το θέμα και λαϊκιστική τη στάση του κ. Κληρίδη. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η εισαγγελία δεν ήγειρε ζήτημα για τις σχέσεις δικαστών με το γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου κατά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών.

Επισημαίνεται επίσης ότι όλοι οι δικαστές και μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου υπήρξαν διαχρονικά μάχιμοι δικηγόροι και όλοι είχαν κάνει την άσκηση τους σε διάφορα δικηγορικά γραφεία.

Πριν λίγα χρόνια είχε θεσπιστεί κανονισμός με τον οποίο θα μπορούσε ένας δικαστής να αποσυρθεί  από υπόθεση που ενδεχομένως ένας εκ των αντιδίκων να είχε είτε συγγενική σχέση μαζί του ή εργασιακή.

Ο κανονισμός αυτός, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, πάσχει διότι δεν επιβάλλει στον δικαστή να αποσυρθεί, αλλά μόνο αν του ζητηθεί.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη η νομική υπηρεσία είχε συνεργαστεί με το γραφείο Π. Πολυβίου στην υπόθεση για τις βρετανικές βάσεις στο δικαστήριο της Χάγης.

Ο πατέρας του Π. Πολυβίου έχει βαπτίσει τον Κώστα Κληρίδη.

Του Λεύκου Χρίστου