You are here

Μ. Ευαγγέλου: «Δύσκολο» το υφυπουργείο Κοιν. Πρόνοιας

28/03/2023 18:25

Σε παραδοχές για σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές επιδομάτων και στην διευθέτηση ραντεβού, καθώς και ελλείψεις στις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, , οι οποίες χρήζουν άμεσου εκσυγχρονισμού,  προέβη η νέα υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου.

Κατά την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση με την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας χαρακτήρισε το υφυπουργείο της ως πολύ δύσκολο και ζήτησε από τους βουλευτές να μην μηδενίζουν το έργο των λειτουργών πρώτης γραμμής που στελεχώνουν το υφυπουργείο και τα τμήματα του.

Ανέφερε ότι βασική επιδίωξη είναι η διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των πολιτών, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχουν ελλείψεις και πεδίο βελτίωσης και δράσης.

Πρόσθεσε ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα που ανέλαβε καθήκοντα, σχημάτισε πλήρη εικόνα της ανάγκης για εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών. Ανέφερε ότι «υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές και στη διευθέτηση των ραντεβού», σημειώνοντας ότι με την λειτουργία της  τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης των πολιτών 1450, πως τα προβλήματα θα εξομαλυνθούν.

Όσον αφορά την γραφειοκρατία, που παρατηρείται με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών είπε ότι θα αντιμετωπιστεί με την διασύνδεση των μηχανογραφικών συστημάτων .

Ηλεκτρονικά το ΕΕΕ

Σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις στην εξέταση αιτημάτων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η υφυπουργός είπε ότι αυτό προέρχεται με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε, από μη σωστά συμπληρωμένες αιτήσεις και την υποβολή πολλαπλών αιτήσεων.

Αναφέρθηκε σε περίπτωση που ο αιτητής υπέβαλε για εννέα φορές την ίδια αίτηση, η οποία απορρίφθηκε άλλες τόσες από το αρμόδιο τμήμα του υφυπουργείου.

Δήλωσε ότι για την επίλυση του προβλήματος προωθείται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων του ΕΕΕ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Προς αύξηση 5% στις χαμηλές συντάξεις

Η κ. Ευαγγέλου ανέφερε επίσης, όσον αφορά επιδόματα και συντάξεις, ότι προωθείται  αύξηση 5% στις χαμηλές συντάξεις.

Σε σχέση με τους μονογονιούς με χαμηλά εισοδήματα ανέφερε ότι επεξεργάζονται σχέδιο ώστε να εφαρμόζονται ειδικά τέλη στην ΑΗΚ και άλλα μειωμένα τέλη και μειωμένοι φόροι.

Αναφορικά με την εισαγωγή κόκκινου κουμπιού στα σπίτια των ηλικιωμένων, είπε ότι γίνονται ενέργειες για να εφαρμοστεί άμεσα.

Επιπρόσθετα, ενημέρωσε ότι ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο θεσμός του κοινωνικού λειτουργού της γειτονίας,  ώστε να βοηθήσει την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.

Όσον αφορά το τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης ανάπηρων ατόμων, είπε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και πως σύντομα θα συσταθεί ομάδα συμβουλευτικού χαρακτήρα, που θα στελεχώνεται με άτομα με αναπηρία, ώστε να χαρτογραφηθούν οι απόψεις και θέσεις τους.

Α. Καυκαλιάς: Εισηγήσεις για αντιμετώπιση προβλημάτων

Μετά την συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς δήλωσε ότι μετάφεραν στην νέα υφυπουργό τις απόψεις τους και συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εξαιτίας και της δυσλειτουργίας του συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι έθεσαν το ζήτημα με τις σοβαρές καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων, αλλά και των ενστάσεων για παροχή ΕΕΕ και επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου, τον τερματισμό των επιδομάτων χωρίς καμία εκ των προτέρων ενημέρωση, την ανάγκη αναπροσαρμογής του ύψους των επιδομάτων, σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια καλπάζει και το ύψος των ενοικίων έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Πρόσθεσε ότι επισημάνθηκε η ανάγκη εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και η ανάγκη δημιουργίας ξεχωριστής νομοθεσίας για τα Άτομα με Αναπηρίες, καθώς και η διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης, ποιότητας ζωής και φροντίδας στις Στέγες Ηλικιωμένων.

Ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε και στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό διαφόρων νομοθεσιών, όπως ο  Νόμος περί Παιδιών, ο Νόμος περί Υιοθεσιών και ο νόμος για την Αναδοχή, ο Νόμος για τη λειτουργία Στεγών Ηλικιωμένων και Ανάπηρων, οι οποίοι όπως είπε είναι απαρχαιωμένοι με διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στο σήμερα.

Ε.Χ.