You are here

Μαζεύουν τα συντρίμμια οι δικαστικοί

18/01/2019 07:22

Τα συντρίμμια της αξιοπιστίας της δικαιοσύνης μαζεύουν οι εμπλεκόμενοι στα νομικά δρώμενα, σχεδόν μία βδομάδα μετά τις τοποθετήσεις που ταρακούνησαν συθέμελα το δικαστικό οικοδόμημα.

Οι γραπτές αναφορές για οικογενειοκρατία, ευνοιοκρατία και διαπλοκή συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να τεκμηριώσουν τις θέσεις σε μια μάχη με μόνο σίγουρο χαμένο την αξιοπιστία του θεσμού.

Ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος που συνήλθε χθες σε πολύωρη συνεδρίαση του για να εξετάσει τις σχετικές καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, αλλά και των συναφών δηλώσεων του γενικού εισαγγελέα, ένιψε ουσιαστικά τας χείρας του, αφού δεν άγγιξε καν την ουσία των καταγγελιών.

Κράτησε ίσες αποστάσεις από όλα και από όλους, καλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς το δικαστικό σώμα.

Στη μακροσκελή ανακοίνωση του ο δικηγορικός σύλλογος φρόντισε να αφήσει τα καυτά ζητήματα άθικτα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί σε συζήτηση των όσων αναφέρονται στις διάφορες ανακοινώσεις και επιστολές. 

Παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους στα αρμόδια και θεσμοθετημένα όργανα του κράτους στα οποία, όπως σημειώνει, μπορούν να απευθυνθούν.

Καλεί επίσης του εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εάν κατέχουν οποιαδήποτε στοιχεία να τα δώσουν στον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος ήδη έχει τις καταγγελίες του αδελφού του αλλά και τις αντιδράσεις, τόσο του ανωτάτου δικαστηρίου, όσο και του εμπλεκόμενου δικηγορικού γραφείου Χρυσαφίνης και Πολυβίου.

Ο σύλλογος, ως το αρμόδιο όργανο προστασίας των συμφερόντων και δικαιωμάτων των ανθρώπων που υπηρετούν την δικαιοσύνη, σημειώνει ότι «η δικαιοσύνη στην Κύπρο έχει σταθεί πολύ ψηλά και ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα διαφθοράς». 

Πλέκει το εγκώμιο των δικηγόρων και των δικαστών τους οποίους χαρακτηρίζει εξαίρετους, λόγω της ακέραιης συμπεριφοράς τους και των γνώσεων τους και επικαλείται την αξιολόγηση της δικαιοσύνης από την ΕΕ στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, πριν δηλαδή, 25 χρόνια. 

Σημειώνει ωστόσο και παραδέχεται ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και αναφέρεται σε έκθεση της Greco σε σχέση με το δικαστικό συμβούλιο, τον τρόπο διορισμού των δικαστών, την προαγωγή τους και ακόμα την παύση τους, επισημαίνοντας ότι «θέμα όμως αξιοπιστίας του ανωτάτου δικαστηρίου και του συνόλου των δικαστών ουδέποτε ετέθη και δεν τίθεται ούτε και τώρα».

Καταλήγοντας ο δικηγορικός σύλλογος κάνει έκκληση προς όλα τα επηρεαζόμενα μέρη να συνεργήσουν για να βρεθούν λύσεις.

Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε χθες η θυγατέρα του κ. Νικολάτου Σοφία μέσω των νομικών της συμβούλων Πατρίκιος Παύλου και Συνεργάτες.

Το Δικηγορικό Γραφείο εκφράζει τη νομική άποψη ότι «η Σοφία Νικολάτου είχε εξαιρετικά δυνατή υπόθεση αφού σε κανένα ουσιαστικό χρόνο δεν υπήρχε νόμιμη εξουσιοδότηση προς την τράπεζα για μετατροπή των καταθέσεων της σε αξιόγραφα, πράγμα που καθιστούσε την επένδυση αυτή άκυρη από την αρχή και το ποσό που καταβλήθηκε από την πελάτισσα μας θα έπρεπε να της επιστραφεί».

Η έλλειψη εξουσιοδότησης φαίνεται να διήρκησε πέντε έτη, από το 2008 μέχρι το 2013, χωρίς να υπάρχουν τεκμήρια προσπάθειας διόρθωσης της κατάστασης.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κάλεσε χθες την Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει προς αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τις εξωδικαστικές διευθετήσεις που έγιναν για κατόχους αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου.

Η Τράπεζα Κύπρου, με χθεσινή ανακοίνωση της ανέφερε ότι από το 2013 μέχρι σήμερα προέβη συνολικά σε 333 εξώδικες διευθετήσεις, πέραν από την επίμαχη περίπτωση που αφορά στον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι ο γενικός εισαγγελέας καταχώρησε χθες έφεση στο ανώτατο δικαστήριο κατά της απόφασης του μόνιμου κακουργιοδικείου Λευκωσίας να απαλλάξει τους Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν σε σχέση με την τρίτη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, που αφορά στην επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Του Λεύκου Χρίστου