You are here

Φυλάκιση δια βίου επιβλήθηκε στον Ν. Μεταξά

24/06/2019 11:14

Ποινή φυλάκισης δια βίου σε κάθε μια από τις επτά κατηγορίες φόνου εκ προμελέτης που αντιμετώπιζε, όσα δηλαδή και τα θύματα του, επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στον Νικόλα Μεταξά.

Το Δικαστήριο δεν του επέβαλε καμία ποινή σε άλλες πέντε κατηγορίες που αντιμετώπιζε για απαγωγή προσώπου με σκοπό να φονευθεί εκ προμελέτης, δεδομένου ότι τα γεγονότα τους εμπεριέχονται στις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης.

Οι πέντε εκ των επτά ποινών δια βίου φυλάκισης που επιβλήθηκαν είναι διαδοχικές. Το Δικαστήριο αποφάσισε όπως οι ποινές συντρέχουν μόνο για τους φόνους της 36χρονης Λίβιας Μπουνέα και της 8χρονης κόρης της Έλενας Μπουνέα ως επίσης και για τους φόνους της 38χρονης Μαρί Ρόουζ και της 6χρονης κόρης της Σιέρα. Οι ποινές αυτές θα είναι διαδοχικές με τις ποινές για τους φόνους των άλλων τριών γυναικών.

Ο κατηγορούμενος είχε κριθεί ένοχος κατόπιν δικής του παραδοχής και στις 12 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, οι αποτρόπαιες εγκληματικές ενέργειες του κατηγορουμένου διαπράχθηκαν σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών και όλα τα θύματα του ήταν αλλοδαπές γυναίκες που ήρθαν στην Κύπρο για να εργαστούν «και αντί αυτού βρήκαν το θάνατο με τον πιο βασανιστικό τρόπο».

Ο κατηγορούμενος, αναφέρει η απόφαση, δεν δίστασε να φονεύσει και δύο ανήλικα κορίτσια, θυγατέρες των δύο εκ των πέντε ενήλικων γυναικών, στερώντας από όλες το πιο πολύτιμο αγαθό, αυτό της ζωής.

«Ο κατηγορούμενος επιδόθηκε σε εκστρατεία φόνων ανυπεράσπιστων γυναικών», αναφέρει στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο.

Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι κάθε πρόσωπο που βρίσκεται ένοχο για φόνο εκ προμελέτης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης δια βίου και η ποινή αυτή είναι υποχρεωτική.

Σημειώνεται επίσης ότι δεν αφήνεται οποιοδήποτε περιθώριο στο δικαστήριο για να ασκήσει διακριτική ευχέρεια, ενώ δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη οποιοιδήποτε μετριαστικοί παράγοντες.