You are here

Ν. Πηλείδου: Συνεχείς προσπάθειες για αναζωογόνηση του κυπριακού άυλου πολιτισμού Λευκάρων

12/08/2022 20:57

Η Κυβέρνηση θα στηρίζει ως αρωγός και συμπαραστάτης τις όποιες προσπάθειες καταβάλλουν τα Λεύκαρα, οι οποίες πρόκειται να συμβάλουν στην περαιτέρω αναζωογόνηση της Κοινότητας και του κυπριακού άυλου πολιτισμού, ανέφερε απόψε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.

Σε χαιρετισμό της στα εγκαίνια του 40ού Φεστιβάλ Λευκάρων που πραγματοποιήθηκαν απόψε η κα. Πηλείδου είπε πως «η διοργάνωση του φεστιβάλ αναγνωρίζεται ως μία εξαιρετική πρωτοβουλία, εχέγγυο της οργανωμένης προβολής του πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου, συνώνυμος με τη μακραίωνη ιστορία μας. Τέτοια φεστιβάλ είναι σημαντικά γιατί προβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων του τόπου μας και συμβάλλουν στην ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στους επισκέπτες να την γνωρίσουν από κοντά».

Τα Λεύκαρα αντιπροσωπεύουν ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της κυπριακής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» αφού όπως ανέφερε «εδώ γεννήθηκε το λευκαρίτικο κέντημα, η κορωνίδα του άυλου πολιτισμού μας, που εδώ και χρόνια βρίσκεται στην παγκόσμια λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco».

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι «μας γεμίζει περηφάνια» το γεγονός ότι τα Λεύκαρα κατάφεραν να διατηρήσουν «για 600 και πλέον χρόνια το λευκαρίτικο κέντημα. Την ίδια περηφάνια αισθανόμαστε και για την τέχνη της αργυροχοείας των Λευκάρων, που πάει πίσω 200 χρόνια και σμίγει τις γνώσεις του παρελθόντος με τις τεχνικές του σήμερα, δίνοντάς μας υπέροχα κομψοτεχνήματα».

Εξέφρασε ακόμα ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Υπουργείο Εμπορίου «το οποίο έως πρόσφατα είχε υπό την ευθύνη του την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, συνέβαλε μέσα από μία σειρά δράσεων που εμπίπτουν στον Στρατηγικό Σχεδιασμό 2021-2026, στην προσπάθεια  διάσωσης, ανάδειξης, συνέχισης και μετάδοσής του άυλου πολιτισμού μας στις νεότερες γενεές. Δράσεις που είμαι σίγουρη πως θα συνεχιστούν από το Υφυπουργείο Πολιτισμού στο οποίο η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας εντάχθηκε από τον Ιούλιο».

Είναι αξιοσημείωτη, συνέχισε «η ακούραστη προσπάθεια των ανθρώπων της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας να διαδραματίσουν, σε συνεργασία με τους σχεδιαστές και τους δημιουργούς, με όλους εσάς, πρωτεύοντα ρόλο για την ουσιαστική πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση τον τομέα της χειροτεχνίας.

Στον χαιρετισμό της η Νατάσα Πηλείδου είπε ακόμα ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό που ξεκινήσαμε, την προσπάθεια για διασύνδεση των παραδοσιακών επαγγελμάτων με τους νέους ανθρώπους, ώστε να αναδειχθεί η χειροτεχνία ως ένας χώρος επαγγελματικής σταδιοδρομίας με προοπτικές, ενισχύοντας τοπικές κοινωνίες όπως των Λευκάρων, θα έχει σύντομα απτά αποτελέσματα, ιδιαίτερα και με τη συμβολή του νεοσύστατου Υφυπουργείου Πολιτισμού».

Σημείο καμπής, είπε «θα αποτελέσει σύντομα η παροχή πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και την ΑΝΑΔ, σε τρεις, σε πρώτη φάση, παραδοσιακές τεχνικές, την κεραμική, την υφαντική και την κεντητική που βεβαίως περιλαμβάνει και το λευκαρίτικο κέντημα. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία δύο χρόνια από το Υπουργείο Εμπορίου για διάσωση αφενός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας κι αφετέρου για προώθηση της χειροτεχνίας ως χώρου επαγγελματικής σταδιοδρομίας».

Σύμφωνα με την κα. Πηλείδου, «στο μεσοδιάστημα και μέχρι να γίνει εφικτή η παροχή των ολοκληρωμένων προγραμμάτων, εφαρμόσαμε δύο πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα κεντητικής εκ των οποίων το ένα στα Λεύκαρα, όπου 14  νέες κεντήτριες Λευκαρίτικου κεντήματος εκπαιδεύονται και παράλληλα παράγουν αντικείμενα που προωθεί η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας. Ένα πρόγραμμα που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ανέδειξε το ενδιαφέρον των νέων για να ασχοληθούν με την χειροτεχνία επαγγελματικά κάτι που μας δίνει μεγάλη ενθάρρυνση για να συνεχίσουμε την όλη προσπάθεια».

Σημείωσε ακόμα πως «το όραμά μας για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, που γεννήθηκε μέσα από την αγωνία μας να διασώσουμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας, να την αναβιώσουμε, να την αναδείξουμε και να την εξελίξουμε ως ένα χώρο οικονομικής δραστηριότητας με προοπτικές, ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα «για τη συνέχιση μιας περαιτέρω δημιουργικής πορείας με προοπτική» ενώ απευθυνόμενη στο κοινό είπε πως η κυβέρνηση θα στηρίζει ως αρωγοί και ως συμπαραστάτες τις όποιες προσπάθειες καταβάλλουν τα Λεύκαρα, οι οποίες πρόκειται να συμβάλουν στην περαιτέρω αναζωογόνηση της κοινότητας και του κυπριακού άυλου πολιτισμού.