You are here

«Ναι» από ΑΚΕΛ στην αναβολή δημοτικών εκλογών

15/09/2021 19:18

Την πρόταση για αναβολή των δημοτικών εκλογών, έναντι άλλων προτάσεων που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες, αποφάσισε να στηρίξει το ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τα όργανα του κόμματος έλαβαν σχετική απόφαση με βάση την οποία το ΑΚΕΛ προκρίνει τελικά την αναβολή των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επέκταση της θητείας των υφιστάμενων συμβουλίων για 2,5 χρόνια, αντί της εναλλακτικής των εκλογών με προαπαιτούμενο την άμεση έγκριση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης, που έθεσε τις προηγούμενες ημέρες ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι για τη λήψη τελικής απόφασης επί του θέματος, ώστε εκτός από τη διεξαγωγή εκλογών, να εξεταστεί και το ενδεχόμενο της αναβολής.

Το σενάριο των εκλογών για ανάδειξη τοπικών αρχόντων με μειωμένη θητεία απορρίπτει η ΕΔΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η ΕΔΕΚ δηλώνει ανοικτή σε άλλες επιλογές, όπως η αναβολή των εκλογών ή η διεξαγωγή εκλογών για κανονική θητεία.

Αρνητικά τοποθετήθηκαν χθες οι Οικολόγοι στο ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, υποστηρίζοντας την κανονική διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης.

Με βάση τις δεσμεύσεις της κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ, θα πρέπει μέχρι το 2024 να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της ΤΑ, δηλαδή πριν την ολοκλήρωση της κανονικής θητείας των νέων δημοτικών συμβουλίων που θα εκλεγούν σε περίπτωση διεξαγωγής των εκλογών το Δεκέμβριο.

Ο κ. Νουρής έθεσε τη Βουλή ενώπιον του διλήμματος για διεξαγωγή των εκλογών το Δεκέμβριο, μόνο σε περίπτωση που προηγηθεί η έγκριση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης, ή αναβολή της εκλογικής διαδικασίας και επέκταση της υφιστάμενης θητείας για 2,5 χρόνια.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το σενάριο της αναβολής των εκλογών φαίνεται να κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος.

Ε.Χ.