You are here

Νέα εμπλοκή για κάμερες τροχαίας

12/01/2006 14:13

• Θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων


Ολοένα και περιπλέκεται το θέμα λειτουργίας των καμερών τροχαίας για έλεγχο των κομβικών σημείων κυκλοφορίας στις πόλεις και όλα συνηγορούν ότι θα αργήσουν να κάνουν πρεμιέρα. Όπως διαφάνηκε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, το υφιστάμενο σύστημα λειτουργεί με τρόπο που θα συνιστά παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών δεδομένων Γούλας Φράγκου, η οποία επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις ανάλογα με την παράβαση. «Πρέπει να εξεταστεί το πώς και για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρούνται τα δεδομένα, αλλά και το κατά πόσον συνάδει το σύστημα με τις πρόνοιες του νόμου. Σε περίπτωση πάντως που κριθεί αναγκαίο, το σύστημα πρέπει να αλλάξει», πρόσθεσε.

Δεν επιδέχεται παρεμβάσεις το υφιστάμενο σύστημα

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας Σταύρος Όθωνος σημείωσε ότι με το υφιστάμενο σύστημα δεν παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής των δεδομένων, αφού είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο που να μην επιδέχεται παρεμβάσεις. «Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της καταγραφής των παραβάσεων και σίγουρα αυτό δεν θα περιλαμβάνει την καταγραφή των δεδομένων σε οπτικό δίσκο», είπε.

Ο κ. Όθωνος πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που θα παραγγελθούν οι νέες κάμερες θα χρειαστούν τουλάχιστον 9 εβδομάδες για τη λειτουργίας τους. «Ως εκ τούτου δεν είναι εφικτό το σύστημα να τεθεί σε λειτουργία εντός Φεβρουαρίου», τόνισε.

Τέλος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι η Επιτροπή διαπίστωσε με λύπη ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών με την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία προχώρησαν σε τελικές διευθετήσεις μαζί με τον προμηθευτή αναφορικά με το λογισμικό σύστημα που θα λειτουργήσει, χωρίς προηγουμένως να γίνει συνεννόηση με την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων. «Το υφιστάμενο σύστημα παρουσιάζει προβλήματα και γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εξεύρουν τρόπους με τους οποίους θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών», κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ