You are here

Νέο κτίριο για λόγους υγείας ζητά το ΡΙΚ

23/01/2020 07:20

Η ανέγερση ενός κτιρίου για το ΡΙΚ είναι επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για λόγους λειτουργικότητας και παραγωγικότητας αλλά και για λόγους υγείας και ασφάλειας τόσο των εργαζομένων όσο και των επισκεπτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ Ανδρέα Φράγκο.

Σε επιστολή του προς τη βουλή απαντώντας σε ερωτήματα για τον προϋπολογισμό του ιδρύματος, ο κ. Φράγκος σημειώνει ότι το κτίριο αυτό θα σχεδιαστεί με γνώμονα τις ανάγκες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Επιδίωξη είναι όπως το ΡΙΚ σε 4-5 χρόνια αποκτήσει σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες εκτός από του ότι θα είναι λειτουργικές και θα καλύπτουν τις ανάγκες του ιδρύματος, θα πρέπει και αρχιτεκτονικά να είναι «σήμα κατατεθέν», ένα στολίδι για την πόλη της Λευκωσίας.

Το υπουργικό συμβούλιο το 2010 ενέκρινε τη διάθεση τμήματος του τεμαχίου του ΡΙΚ για χρηματοδότηση της ανέγερσης των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων με διατήρηση ορισμένων από τα υφιστάμενα κτίρια στα οποία στεγάζεται σήμερα το ΡΙΚ.

Τονίζεται ότι το ΡΙΚ θα πρέπει να συζητήσει με την πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους τους τρόπους χρηματοδότησης του όλου έργου των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΡΙΚ, ειδικά στο αρχικό στάδιο.

 «Θα ήταν προς το συμφέρον του ΡΙΚ η διάθεση στο κράτος μέρους του τεμαχίου του ΡΙΚ στην Αγλαντζιά. Το υπουργείο εσωτερικών μελετά το θέμα και όπως έχουμε πληροφορηθεί έχει ζητήσει από το κτηματολόγιο να εκτιμήσει την αξία του τεμαχίου του ΡΙΚ. Το ίδιο ήδη προχωρά και το ΡΙΚ από ιδιώτη εκτιμητή», σημειώνεται.

Το ΡΙΚ για να αρχίσει όλες τις προκαταρτικές εργασίες πριν από την ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων συμπεριέλαβε κονδύλι €250 χιλ. ως επιπρόσθετο κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2020. Το κονδύλι αφαιρέθηκε από το υπουργείο εσωτερικών, διότι όπως ανέφερε και στην εισηγητική του έκθεση, το ποσό υπερβαίνει την οροφή του ποσού που τέθηκε για το ΡΙΚ στον προϋπολογισμό του υπουργείου εσωτερικών.

 «Για να προχωρήσουμε, αναμένουμε το υπουργείο εσωτερικών να επαναφέρει το κονδύλι ως συμπληρωματικό προϋπολογισμό», σημειώνει ο κ. Φράγκος.

Νέο οργανόγραμμα

Όσον αφορά το νέο οργανόγραμμα, σημειώνεται ότι βασικές προϋποθέσεις που λήφθηκαν υπόψη στην ετοιμασία του είναι οι σημερινές και μελλοντικές ανάγκες του ΡΙΚ και η δημιουργία νέων τμημάτων που να αντικατοπτρίζουν την ανάγκη το ίδρυμα να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και την ανάγκη για ευελιξία της οργανωτικής δομής.

 «Συμφωνήθηκαν οι αρχές της αναθεώρησης του οργανογράμματος κάθε διετία ή τριετία, η παροχή δυνατότητας προοπτικής ανέλιξης των αορίστου χρόνου συνεργατών με την εξεύρεση του σωστού και νόμιμου τρόπου ανέλιξής τους καθώς και η μη θυματοποίηση θέσεων εργασίας αλλά και η ομαλή μετεξέλιξη στο νέο καθεστώς μέσω της φυσικής απορροής αλλά και της εφαρμογής ενός σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης», τονίζεται.

Η αλλαγή και εφαρμογή του νέου οργανογράμματος, επισημαίνει ο κ. Φράγκος, είναι αρμοδιότητα και εξουσία του ΔΣ και είναι διαβουλεύσιμο και όχι διαπραγματεύσιμο. Το ΡΙΚ αναμένει τις απόψεις και εισηγήσεις του υπουργού εσωτερικών.

Αναφορικά με το θέμα των διαφημίσεων, επισημαίνεται ότι το ΡΙΚ καταβάλλει έντονες προσπάθειες για εξασφάλιση χορηγιών και τοποθέτηση προϊόντων. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στο ΡΙΚ η χορηγία έναντι της διακοπής των διαφημίσεων και θα πρέπει να αξιολογηθεί με την πάροδο του έτους αν η ρύθμιση αυτή είναι ή όχι προς το συμφέρον του ΡΙΚ.

Για το έλλειμμα στο ταμείο συντάξεων του ΡΙΚ, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που διενεργήθηκε ανέρχεται στα €120 εκ. περίπου.

Της Γεωργίας Χαννή