You are here

Νέο λογότυπο Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας

14/10/2021 14:44

Το νέο λογότυπο της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας (ΥΚΧ), που εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια, που διεξάγεται στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) τον τελευταίο χρόνο, για διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, διατήρηση της παράδοσης και των τεχνικών χειροτεχνίας, ανάδειξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων, ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και για ανάπτυξη του τομέα της χειροτεχνίας, παρουσιάστηκε σήμερα.

Η παρουσίαση έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου η κ. Πηλείδου εξήγγειλε την εφαρμογή ενός πιλοτικού σχεδίου στήριξης των τεχνιτών κεντητικής μέσω της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε και σε μία σειρά άλλων δράσεων, οι οποίες προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού, που ολοκληρώθηκε και έχει τεθεί σε εφαρμογή, με ορίζοντα υλοποίησης το 2026.

Όπως εξήγησε, προωθείται η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των δομών της Υπηρεσίας, ώστε αυτή να αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης της εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας, η παροχή κινήτρων σε χειροτέχνες για να αυξήσουν την παραγωγή τους, η δημιουργία Μητρώου Κύπριων χειροτεχνών και σχεδιαστών για άμεση επικοινωνία, συνεργασία και προώθηση της δουλειάς τους, η αναβάθμιση της ιστοσελίδας της ΥΚΧ και η δημιουργία e-shop, η ανακαίνιση του πωλητηρίου του Κέντρου Χειροτεχνίας, η παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.ά.

Όσον αφορά στην καταγραφή των Κυπρίων χειροτεχνών και στη δημιουργία του Μητρώου, ξεκίνησε με τις κεντήτριες των Λευκάρων, με ταυτόχρονη έναρξη τον Μάρτιο του 2021 εργαστηρίων κεντητικής, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, όπου δύο κεντήτριες του λευκαρίτικου μεταλαμπαδεύουν την τεχνογνωσία και την τεχνική του κεντήματος σε 10 νέες κεντήτριες και συνεχίζεται.

Η κ. Πηλείδου πρόσθεσε ότι το 2022 τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα εντατικοποιηθούν και θα διεξάγονται πλέον σε πιο επιστημονική βάση, γι’ αυτό υπογράφηκε, τον περασμένο Ιούνιο, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΥΕΕΒ και Πανεπιστημίου Κύπρου για τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την παροχή πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τρεις, σε πρώτη φάση, παραδοσιακές τεχνικές: Tην κεραμική, την υφαντική και την κεντητική, που θα προσφέρονται από το ΥΕΕΒ μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου (ΑΝΑΔ).

Η ΥΚΧ έχει ήδη εγκριθεί ως Πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και ως Δομή Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΑΝΑΔ.

Η Υπουργός Εμπορίου ανακοίνωσε την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της εφαρμογής πιλοτικού Σχεδίου Στήριξης Τεχνιτών Κεντητικής μέσω της ΥΚΧ με ορίζοντα υλοποίησης το 2022.

Πρόσθεσε ότι στόχοι του σχεδίου θα είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας κυπριακού κεντήματος, αξιοποιώντας τις τεχνικές της Κύπρου που είναι καταχωρημένες στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η ανάπτυξη και βελτίωση του επιχειρείν από τους τεχνίτες του κλάδου.

Το σχέδιο αναμένεται να αντιμετωπίσει τη ραγδαία μείωση του ενεργού δυναμικού τεχνιτών κεντητικής σημείωσε, αναφέροντας ότι την περίοδο ΄70 -΄80 ασχολούνταν ενεργά με τη συγκεκριμένη τέχνη πέραν των 500 ατόμων, ενώ σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 50 άτομα, με την πλειονότητά τους να είναι μεγάλης ηλικίας.

Η κ. Πηλείδου είπε τέλος ότι το όραμα «είναι η προστασία, η αναβίωση, η ανάδειξη και η ανάπτυξη του τομέα της χειροτεχνίας, η εξωστρέφειά του και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.