You are here

Νέο μέτωπο ΥΠΟΙΚ - ελεγκτικής υπηρεσίας

12/08/2020 11:02

Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης φαίνεται να ανοίγει μεταξύ της ελεγκτικής υπηρεσίας και του υπουργείου οικονομικών, αυτή τη φορά λόγω διαφωνίας του υπουργείου σε ότι αφορά την πλήρωση θέσεων που ζητά η ελεγκτική υπηρεσία.

Η αντιπαράθεση για τις θέσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα ζητήματα που είχαν προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ελεγκτικής υπηρεσίας και υπουργείου οικονομικών. Τέτοια θέματα υπήρξαν η απόσπαση της Σάββιας Ορφανίδου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η συμφωνία δικαιωμάτων διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών του κράτους με την εταιρεία ΟΠΑΠ, ο ελεγχος του Συνεργατισμού και πιο πρόσφατα, το θέμα των κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια και οι πολιτογραφήσεις.

Σε ανάρτηση στο Twitter, το υπουργείο οικονομικών σχολιάζει το αίτημα της ελεγκτικής υπηρεσίας για την πλήρωση έξι έκτακτων θέσεων, σημειώνοντας ότι «οι προκλήσεις στην οικονομία σήμερα, επιβάλλουν την υιοθέτηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής».

Προστίθεται ότι «τα τελευταία χρόνια, η ελεγκτική υπηρεσία ενισχύθηκε σημαντικά, γι’ αυτό το υπουργείο οικονομικών δεν συμφωνεί με το αίτημα για εξαίρεση από τις πρόνοιες του άρθρου 16 του προϋπολογισμού για το 2020».

Η ελεγκτική υπηρεσία απαντά στο υπουργείο επίσης μέσω Twitter, σημειώνοντας ότι μικρή ενίσχυσή της υπήρξε το 2014.

«Έκτοτε, παρά τη σημαντική αύξηση του όγκου εργασίας, το προσωπικό είναι σταθερό», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «δεν ζητήσαμε καν πρόσθετο προσωπικό, αλλά μόνο 6 έκτακτους, μέχρι να γεμίσουν οι κενές θέσεις», με την ελεγκτική υπηρεσία να κατηγορεί το υπουργείο ότι με την άρνησή του, παρακωλύει το έργο της.

Παράλληλα, σε απαντητική επιστολή προς το υπουργείο, την οποία δημοσιοποιεί, η ελεγκτική υπηρεσία αναφέρεται στην ανάγκη προλήψεων μόνο μέχρι την πλήρωση των κενών μόνιμων υφιστάμενων θέσεων, τονίζοντας πως οι προσληφθέντες εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου ενημερώνονται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και ότι θα τερματιστούν οι υπηρεσίες τους με την πλήρωση των μόνιμων θέσεων, ή με την πάροδο 29 μηνών, όποιο επέλθει πρώτα.

Μ.Χ.