You are here

Νεότερα αύριο για 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών Τρ. Κύπρου

23/07/2019 15:27

Το πλαίσιο εκδίκασης της προδικαστικής ένστασης που ήγειρε η υπεράσπιση στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας αναμένεται να αποφασιστεί κατά την αυριανή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.  

Κατά την τελευταία δικάσιμο, στην παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα, το Κακουργιοδικείο αποφάσισε ότι το πλαίσιο γεγονότων βάσει του οποίου εκδικάστηκε η προηγούμενη προδικαστική ένσταση για κατάχρηση της διαδικασίας και η οποία είχε οδηγήσει στην αθώωση των κατηγορουμένων Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή δεν μπορεί να ισχύσει και για τη νέα ένταση που εγείρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των εναπομείναντων κατηγορουμένων.

Το Δικαστήριο είχε κάνει αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Ηλιάδη και Κυπρή για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, υιοθετώντας τη θέση της υπεράσπισης ότι τα τα ελληνικά ομόλογα αποτέλεσαν το κοινό θεμέλιο της παρούσας υπόθεσης με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε στις 31/05/2019 την απόφαση του Κακουργιοδικείου να απαλλάξει και αθωώσει τους δύο κατηγορουμένους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, απορρίπτοντας την έφεση που είχε καταχωρήσει ο Γενικός Εισαγγελέας κατά της απόφασης.

 Η διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας συνεχίζεται για τους εναπομείναντες κατηγορούμενους και συγκεκριμένα για τους Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλο Πατσαλίδη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων εξέφρασαν την πρόθεση τους να εγείρουν την ίδια προδικαστική ένσταση που αφορά στο θέμα της κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας με αποτέλεσμα να προκύψει διαφωνία με τη Κατηγορούσα Αρχή ως προς το ζήτημα του πλαισίου γεγονότων στη βάση του οποίου θα εκδικαστεί η νέα αυτή ένσταση.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η νέα ένσταση αφορά άλλη ξεχωριστή διαδικασία και θα πρέπει απαραίτητα να συμφωνηθεί ένα νέο πραγματικό πλαίσιο γεγονότων το οποίο θα αποτελέσει και το αντικείμενο της αυριανής διαδικασίας.

Το δικαστήριο είχε εκφράσει επίσης τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο εκτροπής της διαδικασίας και περαιτέρω καθυστέρηση στην εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης λόγω της μη ύπαρξης μέχρι στιγμής ενός συμφωνημένου νέου πλαισίου γεγονότων. 

Ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου επανέλαβε κατά την τελευταία δικάσιμο την πρόθεση του, πέραν της κοινής ένστασης με τους υπόλοιπους συνηγόρους υπεράσπισης για κατάχρηση της διαδικασίας, να εγείρει και ένσταση που αφορά, όπως ισχυρίζεται, ρητή υπόσχεση που δόθηκε προς την πελάτιδια του, κατηγορούμενη Ελίζα Λειβαδιώτου, για μη δίωξη της.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση. Η υπόθεση αφορά την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

ΚΥΠΕ