You are here

Νομικοί: Δεν προκύπτει ασυμβίβαστο για την Ρέα Γεωργίου

23/11/2020 06:56

Άνευ νομικής τεκμηρίωσης είναι οι αξιώσεις που προβάλλονται από πολιτικές δυνάμεις και μερίδα των ΜΜΕ για παραίτηση της  γενικής λογίστριας της Δημοκρατίας Ρέας Γεωργίου από τα καθήκοντα της καθώς και από την προεδρία της αρχής δημόσιας εποπτείας ελεγκτικού επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ), σύμφωνα με δηλώσεις νομικών στη StockWatch.

Η κ. Γεωργίου βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρών επικρίσεων με αφορμή καταγγελίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας σε βάρος του σφαγείου Cypra, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο σύζυγος της Γεώργιος Γεωργίου.

Οι καταγγελίες αφορούν εντοπισμό μεγάλου αριθμού κρουσμάτων Covid-19 στο εν λόγω σφαγείο το οποίο κατηγορείται για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

Το υπουργείο εργασίας διεξάγει έρευνα, τόσο σε σχέση με την αδήλωτη εργασία, όσο και με τις συνθήκες διαβίωσης αλλοδαπών που εργοδοτούνται στο σφαγείο.

Η κ. Γεωργίου κατηγορείται για σύγκρουση συμφερόντων λόγω του ότι «εποπτεύει» τον αδελφό της, υπό την ιδιότητα της ως πρόεδρος της ΑΔΕΕλΕπ, που είναι εγκεκριμένος λογιστής και ελέγχει οικονομικά την επιχείρηση του σφαγείου.

Ωστόσο, η εν λόγω αρχή, εποπτεύει μόνο τους ελεγκτές ή λογιστικά γραφεία τα οποία ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και όχι ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση το σφαγείο.

Όπως επισημαίνει η ίδια σε γραπτή δήλωση, ο αδελφός της δεν ελέγχει οργανισμό δημοσίου συμφέροντος και εκ των πραγμάτων δεν είναι απευθείας κάτω από τη δική της εποπτεία.

«Δεν διαπιστώνεται ασυμβίβαστο για την Ρέα Γεωργίου» σημειώνει ο νομικός Μάριος Ηλιάδης, ο οποίος επισημαίνει ότι η γενική λογίστρια θα ήταν υπόλογη μόνο αν είχε κληθεί να εποπτεύσει τον αδελφό της, ο οποίος ελέγχει την επιχείρηση του συζύγου της. «Κάτι τέτοιο», πρόσθεσε, «δεν ισχύει. Επομένως, δεν βλέπω πουθενά να υπάρχει ασυμβίβαστο».

Ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, θεωρεί πως δεν προκύπτει νομικό ζήτημα σε βάρος της Ρ. Γεωργίου.

«Δεν υπάρχει πραγματική νομική ουσία για να παραιτηθεί η γενική λογίστρια», παρατήρησε ο κ. Αιμιλιανίδης.

«Με βάση αυτά τα οποία έχουν διαρρεύσει στη δημοσιότητα, δεν θεωρώ ότι προκύπτει σοβαρό νομικό θέμα, προσωπικά, σε βάρος της κ. Γεωργίου», πρόσθεσε.

Η γενική λογίστρια στη γραπτή της δήλωση, επικαλείται τα πρακτικά της ΑΔΕΕλΕπ, σύμφωνα με τα οποία, δεν έχει προκύψει ποτέ θέμα που να σχετίζεται με το νόμιμο ελεγκτικό γραφείο στο οποίο ο αδελφός της, Παναγιώτης Κολοκοτρώνης, είναι συνέταιρος.

«Ακόμη δεν έχει αποδειχθεί οτιδήποτε εναντίον της γενικής λογίστριας», τόνισε ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης, ο οποίος υπέδειξε ότι «μέχρι στιγμής ενώπιον μας έχουμε τα σχετικά δημοσιεύματα».

Ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε ότι η εταιρεία του συζύγου της γενικής λογίστριας δεν ελέγχεται καν από τον συγκεκριμένο σύνδεσμο που προεδρεύει η κ. Γεωργίου «και συνεπώς δεν μπορεί να πει κάποιος ότι εγείρεται θέμα σύγκρουσης συμφέροντος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Γεωργίου, ο έλεγχος λογιστικών γραφείων που ελέγχουν δημόσιους οργανισμούς έχει ανατεθεί στον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Ο κ. Αγγελίδης πρόσθεσε ότι αν προκύψει ζήτημα ηθικής τάξης, τότε είναι θέμα το οποίο η ίδια η γενική λογίστρια θα διαχειριστεί.

Εν μέσω του σάλου που έχει προκύψει για το επίμαχο σφαγείο, είδε το φως της δημοσιότητας έρευνα του γενικού ελεγκτή, σύμφωνα με την οποία, ποσό ύψους €568.528 το οποίο έπρεπε να κατατεθεί από το σφαγείο στο ταμείο των κτηνιατρικών υπηρεσιών κατακρατήθηκε παράνομα, όπως ισχυρίζεται ο ελεγκτής.

Επί τούτου, η γενική λογίστρια υποστηρίζει πως υπάρχει διάταγμα δικαστηρίου από το 2017 το οποίο απαγόρευε την κατάσχεση της εγγυητικής επιστολής πιστής εκτέλεσης έως την ολοκλήρωση της εν λόγω αγωγής ή μέχρι διαταγής του δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι το 2015, ο γενικός ελεγκτής συγκρούστηκε μετωπικά με τον πρώην υπουργό εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, γιατί ο υπουργός ήθελε να προκηρύξει προσφορές για ενοικίαση του σφαγείου Κοφίνου, που είχε βάλει λουκέτο.

Η ελεγκτική υπηρεσία, θεωρούσε ότι κάτι τέτοιο ήταν παράνομο και σε απαντητική του επιστολή, ο κ. Χάσικος διερωτήθηκε «πως και γιατί οι παρατηρήσεις και οι ανησυχίες του γενικού ελεγκτή συμπίπτουν με τις ανησυχίες και τις ενέργειες των ανταγωνιστών του κεντρικού σφαγείου Κοφίνου και συγκεκριμένα του σφαγείου Cypra».

Τα ζητήματα και οι καταγγελίες που έχουν προκύψει σε σχέση με το σφαγείο θα τεθούν την ερχόμενη Πέμπτη ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας.

Εξάλλου, για να μη προκληθεί πρόβλημα στην αγορά ενόψει των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε διυπουργική επιτροπή για να εξετάσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του το κράτος για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των σφαγείων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο επίταξης τους.

Του Λεύκου Χρίστου