You are here

Ο Φωκαίδης ενημέρωσε ΔΗΣΥ για θητεία

02/03/2016 17:31
Το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΣΥ και τους βουλευτές μέλη της επιτροπής άμυνας της βουλής ενημέρωσαν ο υπουργός άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο αρχηγός της εθνικής φρουράς Γεώργιος Μπασιακούλης σχετικά με το τι περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί για μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Ο υπουργός άμυνας ξεκαθάρισε ότι οι δύο πυλώνες αναδιάταξης των μονάδων της Εθνικής Φρουράς στα πρότυπα σύγχρονων στρατών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, πρέπει να προχωρήσουν αλλά δεν έχουν σχέση με τη μείωση ή όχι της θητείας.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι στη συνάντηση «είχαμε τη δυνατότητα σε βάθος να αναλύσουμε τις βασικές πρόνοιες του σχεδίου εκσυχρονισμού και αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς».

«Πρόκειται για μια σημαντική εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση που θα προσδώσει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες και μέσα στην Εθνική Φρουρά, θα την οδηγήσει προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης σε ένα σύγχρονο ημι-επαγγελματικό στρατό και βεβαίως θα δώσει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί αυτό το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, δηλαδή τη μείωση της θητείας στους 14 μήνες, πράγμα για το οποίο δεν έχω διαπιστώσει να υπάρχει καμία διαφωνία από καμία πολιτική δύναμη», είπε.

Είναι, διευκρίνισε, «ως προς τη διαδικασία οι όποιες ενστάσεις που έχουν ακουστεί, όμως θεωρώ ότι και με την ολοκλήρωση των συναντήσεων που γίνονται με τα πολιτικά κόμματα και την λεπτομερή ενημέρωση που δίνουμε με τον αρχηγό της εθνικής φρουράς, ξεκαθαρίζει νομίζω το τοπίο, η σκόνη των πρώτων ημερών».

Αυτό που έχει σημασία, επεσήμανε ο υπουργός άμυνας, «είναι ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκσυγχρονιστική τομή και αυτό το οποίο εναπομένει τώρα είναι να προχωρήσουμε και είμαι βέβαιος ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα επιδείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα με την υλοποίηση του όλου σχεδίου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συγχάρηκε την κυβέρνηση για την υλοποίηση της μείωσης της στρατιωτικής θητείας και επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας με το υπουργείο παιδείας ώστε να προετοιμαστούν τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να δεχθούν «τρεις χιλιάδες νέους ανθρώπους που από το Γενάρη του 2017 θα μπορούν ν` αρχίσουν τις σπουδές τους».

Σε αυτή την προσπάθεια, σημείωσε, «θέλουμε την εμπλοκή όχι μόνο των δύο κρατικών πανεπιστημίων αλλά και των ιδιωτικών πανεπιστημίων».