You are here

Ο ΠτΔ είπε «ναι» για κριτήρια διορισμών

10/05/2023 12:04

Κλείνει, προς το παρόν, για την ελεγκτική υπηρεσία το θέμα των παράτυπων διορισμών στην εκτελεστική εξουσία, μετά την έκτακτη συνάντηση που είχε σήμερα στο προεδρικό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ο ΠτΔ αποδέχθηκε τις εισηγήσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας, για υιοθέτηση νέων κριτηρίων στους διορισμούς συμβούλων του ΠτΔ, υπουργών, υφυπουργών και εκπροσώπου Τύπου της προεδρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη βρέθηκαν λύσεις σε όλα τα θέματα. Ο γενικός ελεγκτής χαιρέτισε το γεγονός ότι, όπως είπε, υπάρχει βούληση για υιοθέτηση των συστάσεων σε ότι αφορά την νομοθετική ρύθμιση του θέματος των προσλήψεων συμβούλων.

Σχετική νομοθετική πρόταση αναμένεται να συνταχθεί άμεσα, στη βάση του τι ισχύει για την πρόσληψη κοινοβουλευτικών συνεργατών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή, το προεδρικό θα προχωρήσει από τώρα σε έλεγχο των συμβάσεων συνεργατών στην κυβέρνηση, ώστε όπου διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται τα εν λόγω κριτήρια, οι συμβάσεις να τερματιστούν.

«Δεν είναι τη σύγκρουση που θέλουμε, ζητούμενο είναι να υπάρχει μια καλή συνεργασία», είπε, τονίζοντας ότι σκοπός είναι η βελτίωση διαδικασιών και θεμάτων που προκύπτουν, ώστε να πείθεται η εκτελεστική εξουσία να υιοθετήσει τις εισηγήσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εκτάκτως, στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η πρόσληψη νεαρής χωρίς πτυχίο στη θέση συμβούλου του υφυπουργού Τουρισμού. Οι αντιδράσεις οδήγησαν στην παραίτηση της 19χρονης από τη θέση συμβούλου του υφυπουργού Τουρισμού, ωστόσο, οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης συνεχίστηκαν.

Εξερχόμενος του προεδρικού, ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι το θέμα κλείνει εφόσον ο διορισμός της 19χρονης συμβούλου του υφ. Τουρισμού έχει τερματιστεί και επειδή με την νέα θέση του ΠτΔ θα τερματιζόταν έτσι κι αλλιώς, αφού δεν θα πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια.

Η ελεγκτική υπηρεσία που είχε ζητήσει στοιχεία για τις συμβάσεις που συνάφθηκαν με συμβούλους υπουργών και υφυπουργών, εντόπισε πρόβλημα και στον διορισμό της Μαριλένας Ραουνά, που διορίστηκε στη θέση προεδρικού επιτρόπου.

Ο γενικός ελεγκτής σε επιστολή του προς τον ΠτΔ αναφέρθηκε ότι σε «παράνομο» διορισμό, καθώς όπως επεσήμανε, δεν περιλαμβάνεται σχετικό κονδύλι για τη θέση προεδρικού επιτρόπου στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, μετά τη συνάντησή του με τον ΠτΔ, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει κονδύλι για την θέση του επιτρόπου προεδρίας, η οποία είναι κενή και επομένως ο εν λόγω διορισμός μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο.

Σε ότι αφορά το θέμα που είχε προκύψει με τον διορισμό της Δόξας Κωμοδρόμου, ο γενικός ελεγκτής σημείωσε ότι έχει εγκριθεί η απόσπασή της στην προεδρία και επομένως, το θέμα λύνεται με τρόπο αποδεκτό και στη βάση απόφασης του ΠτΔ με τρόπο που είχε εξ αρχής εισηγηθεί η ΕΥ.

Στη βουλή το θέμα διορισμών

Την ίδια ώρα, το θέμα των πολιτικών διορισμών συμβούλων αναμένεται να απασχολήσει και τη Βουλή, καθώς το ΑΚΕΛ ενέγραψε αυτεπάγγελτο θέμα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών με τίτλο: «H υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας να προβαίνει σε διορισμούς στη βάση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας». Την εισήγηση υιοθέτησαν ομόφωνα τα μέλη της επιτροπής Θεσμών.

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για «αστοχίες και οι σκοπιμότητες γύρω από συγκεκριμένους διορισμούς», σημειώνοντας την πρόθεση ετοιμασία ειδικής πρότασης νόμου, «ιδιαίτερα αν η εκτελεστική εξουσία αρνηθεί να προωθήσει η ίδια νομοθεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων», όπως είπε.

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και τα συγκυβερνώντα κόμματα μοιραία και αναπόδραστα φαίνεται να ακολουθούν την πεπατημένη και να βαδίζουν στα χνάρια της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Θεωρούμε ότι υπάρχει ζήτημα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο και βεβαίως θεσμικά να οδηγηθούμε σε αποτελεσματικές λύσεις για να αποτραπεί η αυθαιρεσία της οποιασδήποτε εκτελεστικής εξουσίας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής θεσμών Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει εγγράψει το θέμα που προκύπτει με την έλλειψη πλαισίου για τους συνεργάτες της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και άλλων θεσμών, για την έλλειψη χρηστής διοίκησης ή και διαφάνειας.

Είπε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει σε μια από τις επόμενες συνεδρίες και επι του οποίου οφείλουν να ασκήσουν τον απαιτούμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί αυτό το πλαίσιο που δεν υπάρχει.

Το ΔΗΚΟ χαιρέτισε την πρόθεση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να ετοιμάσει νομοσχέδιο για τις προσλήψεις συμβούλων σε κυβερνητικές θέσεις, εκφράζοντας ικανοποίηση «για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη προχώρησε άμεσα στην επίλυση του προβλήματος».

Σε ανακοίνωση του κόμματος, αναφέρεται ότι το ΔΗΚΟ θα στηρίξει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα καθορίζει συγκεκριμένα κριτήρια για την πρόσληψη συμβούλων και προστίθεται ότι «η διαχείριση του όλου ζητήματος αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ενεργεί αποτελεσματικά και στη βάση των αρχών της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης».

Η ΕΔΕΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση της πρόσληψης συμβούλων σε κυβερνητικές θέσεις, είναι στη σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας ικανοποίηση για το ότι το ζήτημα, θα ρυθμιστεί με νομοθεσία ώστε να μην προκαλούνται σκιές.

Της Μαρίας Χαμπή