You are here

Οικιστικός οργασμός μισού δις το οκτάμηνο

05/11/2003 12:00
Ο κατασκευαστικός οργασμός των τελευταίων δύο ετών συνεχίζεται… ιδίως στον οικιστικό κλάδο. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία για τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν το πρώτο οκτάμηνο, που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τα αναλυτικά μηνιαία στοιχεία, που δίνονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, ο συνολικός όγκος των νέων αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν το πρώτο οκτάμηνο 2003 ανήλθε στις 5.723 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 4.782 χιλιάδες την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 20%.

Σύμφωνα με τα επί μέρους στοιχεία των δημοτικών αρχών και των επαρχιακών διοικήσεων, τους πρώτους οκτώ μήνες ο οικιστικός κλάδος παρουσιάζει εκρηκτική άνοδο 35% ενώ στον αντίποδα βρίσκεται ο εμπορικός τομέας που έχει τραγική μείωση 43% στις άδειες οικοδομής. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η πολύ μεγάλη άνοδος που παρουσιάζουν οι άδειες για ξενοδοχεία και τουριστικά διαμερίσματα, παρά τη μεγάλη κάμψη που παρουσιάζουν οι τουριστικές αφίξεις και τα τουριστικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώνουν οι αρχιτέκτονες των έργων στις δημοτικές και επαρχιακές αρχές, η τρέχουσα αξία των έργων για τα οποία εκδόθηκαν άδειες οικοδομής την πρώτη οκταμηνία υπολογίζεται στα £672 εκ. έναντι £548 εκ. πέρσι (+23%). Η αξία των οικιστικών έργων ανέρχεται στο μισό δισεκατομμύριο λίρες.