You are here

ΟΠΕΚ: Οπισθοδρόμηση στη λειτουργία κράτους δικαίου

29/05/2023 13:16

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι το επίπεδο λειτουργίας του κράτους δικαίου στην Κύπρο έχει σημειώσει σοβαρή οπισθοδρόμηση τα τελευταία χρόνια και ότι οι ανεξάρτητες αρχές δεν λειτουργούν ως ανεξάρτητες και συχνά κάνουν «πλάτες» στην εκτελεστική εξουσία για να «περνά» τις επιλογές της, δίνοντας την αίσθηση «ασυδοσίας και ατιμωρησίας». 

Σε ανακοίνωση, ο ΟΠΕΚ αναφέρει ότι η Ερευνητική Επιτροπή για τα «Χρυσά Διαβατήρια» βρήκε πως ποσοστό 52% χορηγήθηκε παράνομα και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρήκε ότι η Κύπρος συγκαλύπτει την λειτουργία και εξαγωγή λογισμικών για παράνομες παρακολουθήσεις. 

Η κατάσταση, σημειώνεται, παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσφατα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ν. Ρέιντερς δεν δίστασε να πει δημόσια ότι «επιβάλλεται να έχετε έναν ανεξάρτητο γενικό εισαγγελέα».

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε μεγάλα ελλείμματα στο κεφάλαιο «κράτος δικαίου».

Αναφέρεται σε τέσσερα μέτρα που μπορούν να φέρουν «ουσιαστικό αποτέλεσμα», όπως ο διαχωρισμός της Νομικής Υπηρεσίας σε δύο τμήματα με διαφορετικά πρόσωπα επικεφαλής - ο ένας να λειτουργεί ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους και ο δεύτερος ως ο δημόσιος κατήγορος.

Επίσης, αναφέρει, η δημιουργία της Αρχής κατά της Διαφθοράς είναι μια θετική εξέλιξη, χρειάζεται όμως αυτή να κάνει αισθητή την παρουσία της με αποφασιστικές παρεμβάσεις στην δημόσια σφαίρα.

Επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στη δημιουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τους διορισμούς Επιτρόπων και Συμβουλίων προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχίες, ενώ σημειώνει ότι οι «χύμα» διορισμοί συνεργατών Υπουργών χρειάζεται να αντικατασταθούν από νομοθετημένη και διαφανή διαδικασία επιλογής, στα πρότυπα αυτής των κοινοβουλευτικών συνεργατών.