You are here

Οργιάζει το διαδικτυακό έγκλημα

18/08/2022 07:38

Σε έξαρση βρίσκεται και πάλι το διαδικτυακό έγκλημα δηλώνει η αστυνομία και καλεί τους κυπρίους, οι οποίοι όπως σημειώνει ως λαός είναι ευκολόπιστος, να μην εμπιστεύεται αγνώστους οι οποίοι με διάφορα τεχνάσματα αποσπούν λεφτά από τα θύματά τους.

Ο βοηθός υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Κάρκας, δήλωσε στη StockWatch ότι «οι κύπριοι θα πρέπει να σταματήσουν να είναι ευκολόπιστοι, να ελέγχουν δυο και τρεις φορές τα μηνύματα τους και προτού δώσουν τους κωδικούς τους ή επενδύσουν λεφτά να επικοινωνούν με την υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος της αστυνομίας».

Διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένοι απατεώνες δεν είναι χάκερς που χρησιμοποιούν τεχνικά μέσα για να αποσπάσουν λεφτά από τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά προσπαθούν με λόγια να παραπλανήσουν και να πείσουν τα θύματα τους.

Ρομαντική απάτη το νέο φρούτο

Επικίνδυνες διαστάσεις είπε ότι έχει πάρει και το λεγόμενο «Romance Scam», από επιτήδειους οι οποίοι δεν διστάζουν να πουλήσουν έρωτα σε ανυποψίαστα θύματα, τα οποία εκμεταλλεύονται με διάφορους τρόπους για να αποσπάσουν χρηματικά ποσά. 

Όπως είπε, «οι ρομαντικοί απατεώνες» δημιουργούν πλαστά προφίλ σε ιστότοπους και εφαρμογές γνωριμιών ή επικοινωνούν με τους στόχους τους μέσω δημοφιλών ιστότοπων κοινωνικών μέσων όπως το Instagram, το Facebook ή το Google Hangouts, δημιουργούν μια σχέση οικειότητας με τα θύματα τους συνομιλώντας αρκετές φορές την ημέρα και στη συνέχεια, σκαρφίζονται διάφορες ιστορίες και ζητούν χρήματα προκειμένου να καταφέρουν να επισκεφθούν το θύμα τους, είτε να ξεπλέξουν από κάποια χρέη ώστε να επισκεφθούν το θύμα τους.

Εξήγησε ότι «οι απάτες ηλεκτρονικού και διαδικτυακού εγκλήματος είναι πάνω κάτω οι ίδιες απλώς κάθε φορά χρησιμοποιούν διαφορετικό μέσο όπως το WhatsApp, Instagram, Facebook, Messenger, Telegram, Viber και καλούν τα θύματα τους με διάφορα τεχνάσματα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα τους ώστε να έρθουν πιο κοντά με απώτερο σκοπό να τους αποσπάσουν λεφτά. Ζητούν επίσης τους κωδικούς στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης για να τους χρησιμοποιήσουν μεταγενέστερα για άλλες απάτες».

Σημειώνει επίσης ότι οι διάφοροι επιτήδειοι στην προσπάθεια τους να παραπλανήσουν τους πολίτες εμπλέκουν ακόμη και την αστυνομία, παριστάνοντας τους αστυνομικούς.

Το τελευταίο διάστημα, η αστυνομία έγινε δέκτης αρκετών παραπόνων, σχετικά με ύποπτα παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που αποστέλλονται μαζικά στο κοινό και παριστάνουν ψευδώς την αστυνομία Κύπρου, με αποστολέα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] καλώντας ανυποψίαστους πολίτες ότι είναι εμπλεκόμενοι και πρέπει να κατηγορηθούν για διάφορα ποινικά αδικήματα μέσω διαδικτύου (σεξουαλικές επιθέσεις, βιασμοί, παιδική πορνογραφία, κ.ά.).

Ο κ. Κάρκας, κάλεσε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μην ανταποκρίνεται σε περίπτωση λήψης τέτοιου μηνύματος.

Σχετικά με την απάτη του bitcoin που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι το bitcoin είναι ένα μέσο πληρωμής το οποίο βασίζεται στην ανωνυμία και το χρησιμοποιούν ευρέως οι επιτήδειοι με σκοπό να αποκτήσουν χρήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Πείθουν τα θύματα τους να επενδύσουν σε ψηλής απόδοσης κέρδη που έχουν ρίσκο, στην πραγματικότητα όμως δεν γίνεται επένδυση και χάνουν τα λεφτά τους.

Πιο εύκολα θύματα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας 

Σύμφωνα με τον κ. Κάρκα, πιο εύκολα πείθονται άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο ενώ οι πιο νεαρές ηλικίες τηλεφωνούν στην αστυνομία και ενημερώνουν για το περιστατικό ή αποφεύγουν εντελώς να απαντήσουν

Σύμφωνα με την αστυνομία, γυναίκα κάτοικος Λεμεσού κατήγγειλε ότι μεταξύ των ημερομηνιών 1/7/22-10/8/22 εξαπατήθηκε από άγνωστο πρόσωπο μέσω διαδικτύου, το οποίο της απέσπασε συνολικό χρηματικό ποσό ύψους €10.500.

Η γυναίκα στην καταγγελία της ανέφερε ότι επικοινώνησε μαζί της άγνωστος άντρας μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος την πληροφόρησε ότι εργάζεται σε επενδυτική εταιρεία και την έπεισε να επενδύσει σε πλατφόρμα της εταιρείας του με εγγυημένο κέρδος.

Ακολούθως, η παραπονούμενη φέρεται να ενεργοποίησε δύο συγκεκριμένους λογαριασμούς της και μέσω κάποιας εφαρμογής, έδωσε πρόσβαση σε αυτούς στον άγνωστο άντρα. Στη συνέχεια, η γυναίκα σε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις, φέρεται να μετέφερε στους λογαριασμούς της συνολικό χρηματικό ποσό ύψους €5.500, το οποίο παρέλαβε ο ύποπτος.

Στις 10/8/22, η παραπονούμενη μετέφερε επίσης χρηματικό ποσό ύψους €5.000 σε έναν από τους δύο λογαριασμούς της, με σκοπό να το αποστείλει σε συγγενικά της πρόσωπα στο εξωτερικό, αλλά τα χρήματα αυτά και πάλι παραλήφθηκαν από τον ύποπτο, με αποτέλεσμα η γυναίκα να αντιληφθεί ότι επρόκειτο για απάτη και να προβεί σε καταγγελία στην αστυνομία.

Άλλοι δύο πολίτες κατήγγειλαν επίσης στην αστυνομία ότι έπεσαν θύματα απάτης μέσω διαδικτύου.

Στη μια περίπτωση, 54χρονη κάτοικος Λεμεσού παραπονέθηκε ότι εξαπατήθηκε και προέβη σε πληρωμή συνολικού χρηματικού ποσού ύψους 5.500 δολαρίων για υποτιθέμενη επένδυση που υποσχόταν κέρδη σε πλατφόρμα στο διαδίκτυο και στη δεύτερη περίπτωση 79χρονος κάτοικος Πάφου, κατήγγειλε ότι πείστηκε μετά από τηλεφώνημα αγνώστου, ότι εντόπισε δύο ύποπτες συναλλαγές σε τραπεζικό του λογαριασμό και του έδωσε πρόσβαση στο λογαριασμό του, με αποτέλεσμα ο άγνωστος να του αποσπάσει συνολικό χρηματικό ποσό ύψους €19.770.

Συστάσεις της αστυνομίας

Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερά προσεκτικό σε τέτοιου είδους μηνύματα και να μην αποκαλύπτει κωδικούς που λαμβάνει σε οποιοδήποτε πρόσωπο.

Συστήνεται όπως ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας δύο παραγόντων για τους ηλεκτρονικούς του λογαριασμούς.

Σε περίπτωση λήψης ύποπτου μηνύματος / αιτήματος, να επικοινωνεί με διαφορετικό τρόπο με το πρόσωπο από το οποίο έλαβε το μήνυμα για επιβεβαίωση του αιτήματος.

Σε περίπτωση που προέβη σε οποιεσδήποτε ενέργειες που του υποδείχτηκαν, συστήνεται ο άμεσος έλεγχος και αλλαγή του κωδικού πρόσβασης του λογαριασμού.

Της Ηρώς Ευθυμίου