You are here

Π. Κληρίδης: Στο ανώτατο δεν αρέσει η κριτική

15/02/2019 07:13

Ο τέως γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης υπεραμύνθηκε των αποκαλύψεων του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη για τα κακώς έχοντα στη δικαιοσύνη σημειώνοντας παράλληλα την περιορισμένη ανοχή του ανώτατου δικαστηρίου σε κριτική των αποφάσεων του.

Σε συζήτηση που οργάνωσε η Σοσιαλιστική Έκφραση με τίτλο «Πόσο αξιόπιστη είναι η κυπριακή δικαιοσύνη», ο κ. Κληρίδης ήταν ιδιαίτερα καυστικός σε σχέση με αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου στην περίοδο της θητείας τους ως γενικός εισαγγελέας.

Υποστήριξε ότι πλείστοι δικαστές δεν άντεχαν στην κριτική έστω και αν αυτή ήταν καλόπιστη.

Σημείωσε ότι η κοινή γνώμη και οι κύπριοι πολίτες έγιναν ευτυχώς μάρτυρες πραγματικών γεγονότων στα δρώμενα της δικαιοσύνης μετά την επιστολή του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη και των σχετικών αποκαλύψεων του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Σε καμία φάση των αναφορών του δεν αμφισβήτησε τα όσα ισχυρίστηκαν δημόσια οι Κώστας και Νίκος Κληρίδης.

Ο Πέτρος Κληρίδης θέλοντας να πείσει το ακροατήριο για την ορθότητα των ισχυρισμών του αναφέρθηκε σε δύο υποθέσεις, τις οποίες, κατά τον τέως γενικό εισαγγελέα το ανώτατο δεν τις χειρίστηκε ως θα έπρεπε.

Η μία αφορούσε την κακοποίηση των δύο φοιτητών από μέλη της αστυνομίας και η άλλη τον τέως αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Αλήθεια», Αλέκο Κωνσταντινίδη.

Στην πρώτη υπόθεση, το ανώτατο δικαστήριο ενώ αρχικά αποδέχτηκε τη μαρτυρία του βίντεο που κατέγραφε την κακοποίηση των δύο φοιτητών, στην απαγγελία της απόφασης τα μέλη του ανωτάτου απέρριψαν εκείνο το μέρος της μαρτυρίας.

Αποκάλυψε ότι ο ίδιος παρενέβη για να παραπέμψει νομικό ερώτημα ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά η πρόθεση του απορρίφθηκε και το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση του, αγνοώντας και πάλι την κύρια μαρτυρία που ήταν το βίντεο.

Τόνισε ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου προέβη σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο υποστηρίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές (των δικαστηρίων) ενθαρρύνουν την κρατική τρομοκρατία.

Οι δηλώσεις μου αυτές έγιναν με έντονο ύφος, παραδέχθηκε ο κ. Κληρίδης, και σημείωσε ότι όταν υποβλήθηκε έφεση επί της σχετικής απόφασης, το ανώτατο επικαλούμενο τις εν λόγω δηλώσεις τις χαρακτήρισε «ως περιφρόνηση του δικαστηρίου».

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Αλέκου Κωνσταντίδη, ο τέως γενικός εισαγγελέας είπε ότι όταν ο κ. Κωνσταντίδης υπέβαλε και αυτός έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης, αυτή απορρίφθηκε διότι θεωρήθηκε ότι προσβάλλει το δικαστήριο.

Στο σημείο αυτό διαδραματίστηκε ένα θλιβερό επεισόδιο καθώς ο δημοσιογράφος της StockWatch εξυβρίστηκε από μέλη της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, κλήθηκε να τερματίσει την καταγραφή των αναφορών του τέως γενικού εισαγγελέα και εκδιώχθηκε από την αίθουσα.

Η εκδήλωση είχε προαγγελθεί από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Του Λεύκου Χρίστου