You are here

Παγκύπρια έρευνα για κυβερνοασφάλεια

30/05/2023 12:16

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της πρώτης παγκύπριας έρευνας διάγνωσης εφαρμογών τεχνολογίας στα διάφορα τμήματα των εταιρειών και οργανισμών και ετοιμότητας αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων στην Κύπρο.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία iMinder, υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ, της Cyprus Computer Society και της Cyprus Supply Chain and Operations.

Στο ερώτημα σε ποιο βαθμό έχει φτάσει ο ψηφιακός-τεχνολογικός μετασχηματισμός στην εταιρεία/οργανισμό σας, το 65% απάντησε ότι έχει ξεκινήσει η ψηφιακή αναβάθμιση, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ποσοστό 57% δήλωσαν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η μελέτη για βελτιστοποίηση/ αυτοματοποίηση (ραουλόδρομοι, ταινιόδρομοι, ρομπότ, ηλεκτρονικοποίηση/αυτοματοποίηση διαδικασιών, κ.α.).

Ποσοστό 27% απάντησε ότι γίνεται αξιοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνεργατών για λήψη παραγγελιών από πελάτες & παράδοση με ιδιόκτητο στόλο.

Ποσοστό 30% απάντησε ότι υπάρχει ένας Business Analyst για όλη την εταιρεία, ενώ 35% απάντησε ότι δεν υπάρχει ο ρόλος Business Analyst στην εταιρεία και 22% ότι υπάρχει ένα τμήμα αναλυτών (Data & Analytics Department).

Ποσοστό 35% απάντησαν ότι ο προϋπολογισμός για ψηφιακό μετασχηματισμό (Hardware and Software solutions) το 2023, είναι από €0 μέχρι €30 χιλ. και 27% από €30 χιλ. μέχρι €100 χιλ.

Όσον αφορά τρόπους εκπαίδευσης που εφαρμόζονται σχετικά με την πρόληψη ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις, κυριαρχούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (57%) και εσωτερικές εκπαιδεύσεις (από στελέχη της εταιρείας) (41%).

Ποσοστό 59% θεωρούν πολύ πάρα πολύ πιθανό να δεχτούν κυβερνοεπίθεση, ανεξάρτητα αν έχει ήδη οργανωθεί κάποιο σχέδιο προστασίας της και 35% πολύ πιθανόν.

Αναφορικά με τις βέλτιστες πρακτικές για προστασία έναντι των κυβερνοεπιθέσεων, ξεχωρίζουν η διατήρηση αντίγραφων ασφαλείας σε ξεχωριστές φυσικές τοποθεσίες, η μη παροχή εμπιστευτικών στοιχείων της εταιρείας μέσω email, σε άγνωστο αποστολέα και η μη παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών για τα συστήματα προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις σε οποιονδήποτε εκτός οργανισμού/εταιρείας.

Επισυνάπτεται η έρευνα.

Της Γεωργίας Χαννή