You are here

Περδίκης: Κατά συρροή ανοχή απέναντι στην εταιρεία Cypra

17/02/2021 15:25

Για κατά συρροή κυβερνητική ανοχή απέναντι στην εταιρεία Cypra, έκανε λόγο ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα το αποτέλεσμα των ερευνών της Ερευνητικής Επιτροπής να οδηγήσει στην αλήθεια σε σχέση με τις «απαράδεκτες» ενέργειες όχι μόνο του επιχειρηματία αλλά κυρίως αυτών που θα έπρεπε να τον ελέγχουν.

Σε δηλώσεις του μετά από την δεύτερη κατάθεσή του σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για θέματα που αφορούν τις εταιρείες CYPRA Ltd και/ή CYPRA BIOENERGY Ltd, ο κ. Περδίκης απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με καταγγελία στην οποία προέβηκε το Δεκέμβριο στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για το ενδεχόμενο διάθεσης ακατάλληλου κρέατος σε εστιατόριο της περιοχής από εργαζόμενο στο σφαγείο.

«Συνέχισα την κατάθεση σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Cypra με την παράθεση και την κατάθεση σειράς εγγράφων που νομίζω ότι ολοκληρώνουν μια εικόνα κατά συρροή κυβερνητικής ανοχής απέναντι σε μια επιχείρηση, η οποία παρανομούσε, αυθαιρετούσε, προκαλούσε ρύπανση στην περιοχή και έκανε μια σειρά από παράνομες ενέργειες που έχουν επηρεάσει όλες τις κοινότητες της περιοχής, Κάτω Μονή, Άγιο Ιωάννη, Μένοικο, Ορούντα», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα «το αποτέλεσμα των ερευνών της Ερευνητικής Επιτροπής να είναι καθαρό και να οδηγήσει στην αλήθεια σε σχέση με τις απαράδεκτες ενέργειες, όχι μόνο του επιχειρηματία, αλλά κυρίως αυτών που θα έπρεπε να τον ελέγχουν για να μην επιτρέψουν αυτό το όργιο παρανομιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και τις απειλές για τη δημόσια υγεία των κατοίκων».

«Εγώ βοήθησα όσο μπορούσα και θα συνεχίσω να βοηθώ και τους κατοίκους της περιοχής και την Ερευνητική Επιτροπή σ’ αυτό το έργο», είπε.
 
Αναπάντητη καταγγελία σε Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για διάθεση ακατάλληλων κρεάτων

Σε ερώτηση για επιστολή που κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή για καταγγελία που έκανε προς το Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για τη διάθεση ακατάλληλων κρεάτων απάντησε ότι «ναι, υπάρχει μια επιστολή προς τον κ. Πίπη (ΣΣ Αναπληρωτή Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών), μετέφερα μια καταγγελία που είχα, ότι κρέατα τα οποία είχαν κριθεί ως ακατάλληλα για να διοχετευτούν στην αγορά, τελικά με παράνομες ενέργειες κάποιων εργαζομένων εκεί στο σφαγείο φαίνεται ότι έχουν διοχετευτεί σε εστιατόριο της περιοχής». Σύμφωνα, διευκρίνισε, «με την καταγγελία». Την επιστολή  ημερομηνίας 7/12/2020 είχε καταθέσει ο κ. Περδίκης λίγο νωρίτερα στην Επιτροπή.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «περίμενα ότι μια τέτοια καταγγελία που έγινε πριν από νομίζω 1,5 μήνα θα τύχαινε άμεσης διερεύνησης ή τουλάχιστον απάντησης». Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, «δεν έχω πάρει απάντηση από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση επί του θέματος απάντησε ότι «η καταγγελία λέει ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος /υπεύθυνος του σφαγείου απομακρύνθηκε από την εργασία του αλλά πρόσφατα έχει ξαναπροσληφθεί και εργάζεται πάλι στο σφαγείο». Αυτό λέει η καταγγελία, είπε, «άρα, χρειάζεται διερεύνηση από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες». Προφανώς, πρόσθεσε, «όταν το δημοσιοποιήσετε θα κληθούν να απαντήσουν και θα απαντήσουν επιτέλους».

Σε ερώτηση που ήταν το εστιατόριο σύμφωνα με την καταγγελία απάντησε ότι ήταν σε γειτονική περιοχή του σφαγείου. Δεν θέλω να σπέρνουμε πανικό, είπε, προσθέτοντας ότι «προφανώς ήταν ένα περιστατικό το οποίο τέλειωσε προ πολλού».

Υπέρβαση ορίων εκπομπών υδροθείου από φουγάρα εταιρείας το 2014

Σε σχέση με τον εντοπισμό εκπομπών υδροθείου σε φουγάρα της εταιρείας και πότε έγιναν οι τελευταίες μετρήσεις ο κ. Περδίκης απάντησε ότι «δεν ξέρω πότε έγιναν οι τελευταίες μετρήσεις, αλλά υπάρχει μια υπόθεση με το υδρόθειο, το οποίο μάλιστα μου έκανε εντύπωση ότι αμφισβητήθηκε η εκπομπή του, την στιγμή που υπάρχουν κυβερνητικές μετρήσεις».

Σημείωσε ότι «δεν έκανα εγώ μετρήσεις, είναι το Υπουργείο Εργασίας που έκανε το 2014 μετρήσεις και κατέδειξαν οι μετρήσεις υπέρβαση των ορίων των εκπομπών του υδρόθειου, το οποίο είναι τοξικό». Περίπου, συνέχισε ο κ. Περδίκης, ο δικηγόρος της εταιρείας ισχυρίστηκε ότι δεν είναι το υδρόθειο που μύριζε αλλά είναι τα χοιρολύματα, παρά την μέτρηση που έκανε το Υπουργείο Εργασίας.

Ανέφερε ότι η υπόθεση πήγε δικαστήριο, αλλά εξ όσον γνωρίζει ο ίδιος δεν υπήρξε καταδίκη για την υπέρβαση των ορίων. Τουλάχιστον ως το 2017 που ξαναρώτησε, είπε, «η επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας ήταν ότι από 2014 μέχρι το 2017 δεν ξανάγινε μέτρηση σε σχέση με το υδρόθειο». Δεν ξέρω από το 2017 μέχρι σήμερα αν έγινε, πρόσθεσε.  

Αλλά, σημείωσε, το βρίσκω περίεργο να εντοπίζεται υπέρβαση εκπομπών ενός τοξικού αερίου να περνούν τρία χρόνια και να μην πηγαίνει κανένας από μια κυβερνητική υπηρεσία να μετρήσει ξανά αν συνεχίζουν οι εκπομπές αυτού του συγκεκριμένου αερίου.

Στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών έκανε λόγο για αναφορά το 2016 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ότι είχαν γίνει μετρήσεις για τις εκπομπές των αερίων και είχαν εντοπιστεί υπερβάσεις στις εκπομπές υδροθείου και στη δημόσια αντίδραση του τότε Προέδρου της Επιτροπής Αδάμου Αδάμου ότι το υδρόθειο είναι μια εξαιρετικά τοξική ουσία.

Κατέθεσε στην Επιτροπή απάντηση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου το Δεκέμβριο του 2016 σε ερώτηση που της είχε υποβάλλει για το θέμα ότι το 2014 σε δύο περιπτώσεις έγιναν μετρήσεις των οξειδίων του αζώτου και του υδροθείου στα αέρια απόβλητα των φουγάρων εξωτερικής καύσης και είχαν διαπιστωθεί υπερβάσεις των ορίων εκπομπής που είχαν καθοριστεί στην άδεια της εταιρείας, με αποτέλεσμα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να προβεί στην λήψη ποινικών μέτρων εναντίον της εταιρείας, καθώς και ότι η υπόθεση βρισκόταν στο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο ίδιος, όπως είπε, επανήλθε στο θέμα στις 12 Ιανουαρίου 2017 με ερώτηση ως προς το πότε καταχωρίστηκε η ποινική δίωξη και αν έχουν διεξαχθεί νέες μετρήσεις στην Κάτω Μονή. «Μιλάμε για ένα αέριο το οποίο είναι τοξικό όντως», είπε. Η απάντηση που έλαβε ήταν στις 6 Μαρτίου, 2017 από την κ. Αιμιλιανίδου ότι η υπόθεση είχε καταχωρισθεί στις 7/10/2014 και ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς και ότι δεν έχουν διεξαχθεί οποιεσδήποτε μετρήσεις μετά το 2014.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Περδίκης σχολίασε ότι είναι «εξαιρετικά περίεργο να περνούν 3 χρόνια μετά, να μην γίνεται καμία επαναληπτική μέτρηση». Κατέθεσε επίσης σχετική ανακοίνωση του Κινήματος στις 15 Μαρτίου 2017 και ανέφερε στην Επιτροπή ότι ο ίδιος επισκέφθηκε την περιοχή και ήταν αυτόπτης μάρτυρας της ισχυρής δυσοσμίας.

Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση του δικηγόρου της εταιρείας Ηλία Στεφάνου, η οποία επιτράπηκε από την Επιτροπή, αν γνωρίζει κατά πόσο υπάρχει έρευνα από το ΤΕΠΑΚ η οποία καταδεικνύει ότι οι οσμές προέρχονται λόγω της σκόνης και της υγρασίας των λατομείων ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι υπάρχει μια έρευνα του ΤΕΠΑΚ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η προσωπική μου άποψη είναι ότι η συγκεκριμένη οσμή προέρχεται από το υδρόθειο». Το θειάφι, είπε, είναι χαρακτηριστική μυρωδιά.

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής ο κ. Περδίκης κατέθεσε όλα τα διαβήματα στα οποία είχε προβεί ο ίδιος και σχετίζονται με την εταιρεία Cypra μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, επιστολών και ανακοινώσεων από το 2016 μέχρι και σήμερα και απάντησε σε ερωτήσεις του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής.

Μεταξύ άλλων, αυτές αφορούσαν επιστολές, ερωτήσεις και απαντήσεις που έλαβε για την παράνομη παρέμβαση σε κοίτη ξεροπόταμου από πλευράς της εταιρείας, την υπεράντληση υδάτων από γεωτρήσεις της εταιρείας, καταγγελία στην οποία πρόεβηκε ο ίδιος προς τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος από την παραχώρηση νερού στην εταιρεία, αλλά και τις παραστάσεις που έγιναν μέσω και του Προέδρου της Βουλής προς την Αστυνομία για το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αντί να μεταβεί σε συνεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στην οποία είχε κληθεί, μετέβηκε κατά παράβαση εν ισχύ διατάγματος στο σφαγείο, που είχε εν τέλει ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου €300.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε επίσης ότι ασχολήθηκε με την υποβολή ερωτήσεων που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικά θέματα σε σχέση με το σφαγείο και την εταιρεία Cypra ως μια από τις εταιρείες που ασχολείτο με τη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων, σημειώνοντας ότι υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα στη διαχείριση των ζωϊκών αποβλήτων από τις εταιρείες που εργάζονται στην περιοχή.

Ο ίδιος εισηγήθηκε στην Επιτροπή ότι θα ήταν καλό να ερευνήσει πως αντιμετωπίστηκαν οι καταγγελίες εναντίον του εργοστασίου της Sigan και πως εναντίον της Cypra.

«Έχω την εντύπωση ότι ακολουθείται μια χαλαρή προσέγγιση», είπε.