You are here

Πιο αξιόπιστο το υπουργείο οικονομικών

04/02/2020 07:24

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν οι πολίτες βασικούς πολιτειακούς θεσμούς και οργανισμούς, και ιδίως την κυπριακή βουλή και το υπουργείο οικονομικών, σύμφωνα με νέα έρευνα της StockWatch με δείγμα 600 νοικοκυριά.

Ο μέσος όρος της αξιοπιστίας 16 πολιτειακών θεσμών και οργανισμών ανήλθε στο 5,24 από τα 10 τον Ιανουάριο του 2020 έναντι 5,18 τον Σεπτέμβριο του 2019 και 5,04 στην έρευνα Ιανουαρίου 2019.

Μεγάλη βελτίωση παρουσιάζει η αξιοπιστία της βουλής και του υπουργείου οικονομικών, ενώ στην κορυφή των πολιτειακών θεσμών φαίνεται να παγιώνει τη θέση της η ελεγκτική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο μεγάλα δημόσια πανεπιστήμια χαίρουν της μεγαλύτερης αξιοπιστίας μεταξύ των οργανισμών που αξιολογούνται στην έρευνα.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζει να θεωρείται ο πιο αξιόπιστος δημόσιος οργανισμός στην Κύπρο με βαθμολογία 7,6 από τα 10 από 7,7 στην προηγούμενη έρευνα. 

Την δεύτερη ψηλότερη βαθμολογία λαμβάνει η ελεγκτική υπηρεσία (6,8) που, αν εξαιρεθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θεωρείται μακράν ο πιο αξιόπιστος θεσμός στην Κύπρο.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με αισθητή βελτίωση της αξιοπιστίας του (6,6 από 6,9).

Η βαθμολογία του υπουργείου οικονομικών ανήλθε στο 4,9 από 4,6 στην προηγούμενη έρευνα, με άλλον υπουργό στον πηδάλιο.

Ακολουθούν η γενική εισαγγελία, οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και οι τοπικές αρχές.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, τη χαμηλότερη βαθμολογία αξιοπιστίας έλαβαν τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί αν και παρουσιάστηκε βελτίωση.

Η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας παραμένει στο 4,7 παρουσιάζοντας βελτίωση μετά την αλλαγή του διοικητή πριν περίπου ένα χρόνο.

Οι μετρήσεις αξιοπιστίας γίνονται από τη RAI για λογαριασμό της StockWatch από το 2013. Το μέγεθος του δείγματος για τα νοικοκυριά ήταν 600 άτομα. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές, άντρες και γυναίκες 18 χρονών και άνω.

Η μεθοδολογία ήταν τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Η μέθοδος συλλογής στοιχείων ήταν με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της RΑΙ.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 9-17 Ιανουαρίου 2020.

Της Γεωργίας Χαννή