You are here

Πλαίσιο συνεργασίας με Ελλάδα για τοπική αυτοδιοίκηση

27/06/2022 15:28

Ο Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιάννης Καραγιάννης, ορίστηκε ως ο εμπειρογνώμονας για τον συντονισμό της παροχής τεχνογνωσίας της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία για την υλοποίηση του τελικού σταδίου της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν, σήμερα Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, οι Υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, Μάκης Βορίδης και Νίκος Νουρής.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Νουρής τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται από τον περασμένο Μάρτιο σε μια μεταρρυθμιστική τροχιά σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και εξήγησε ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι η παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς τον πολίτη στο χαμηλότερο κόστος.

«Έχουμε μια μικρή μεταβατική περίοδο μπροστά μας μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Σε αυτό το χρονικό διάστημα κρίναμε ότι η εμπειρία της μεγάλης μεταρρύθμισης του Καλλικράτη από τις ελληνικές αρχές θα μπορούσε να μας δώσει έναν καλό οδηγό», σημείωσε ο Yπουργός Εσωτερικών της Κύπρου και  υπογράμμισε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Καραγιάννη «η δουλειά ξεκινά από σήμερα για να συγκροτηθεί ο τρόπος λειτουργίας και συνεργασίας των δύο πλευρών».

Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι ο κ. Καραγιάννης επιλέχθηκε τόσο λόγω της μεγάλης του εμπειρίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και λόγω της νομικής του ιδιότητας. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι πιθανόν να απαιτηθεί μια διακρατική συμφωνία που να ρυθμίσει τα ζητήματα της συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτόν τον τομέα. «Είμαστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι. Είμαστε βέβαιοι ότι και η Ελλάδα θα αποκομίσει οφέλη από αυτή τη συνεργασία», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νουρής τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση καθυστέρησε περίπου μια δεκαετία με συζητήσεις που, όπως είπε, αναλώθηκαν στις τριβές που υπήρξαν στις συνενώσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και σε αυτόν τον τομέα θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες.