You are here

Πλάνο ψηφιακής μετάβασης με δημόσια επένδυση €72,5 εκ.

05/08/2021 15:36

Δημόσιες επενδύσεις, ύψους €72.5 εκατ. σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το κράτος, στο πλαίσιο του ευρυζωνικού πλάνου της Κύπρου, ώστε να τεθούν οι βάσεις για ομαλή ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

Το ευρυζωνικό πλάνο της Κύπρου για την περίοδο 2021-2025, το οποίο ετοιμάστηκε από το Tμήμα Hλεκτρονικών Eπικοινωνιών του υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι αύριο, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. Το πλάνο αναμένεται να καταστήσει εφικτή τη ψηφιακή μετάβαση της Κύπρου σε μια κοινωνία Gigabit, στο πλαίσιο των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ άλλων, στο σχέδιο προτείνεται μια σειρά μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, με στόχο τη διασφάλιση της συνολικής διαθεσιμότητας δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (τόσο σταθερών όσο και κινητών), αλλά και την ισχυρή διείσδυση των υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων.

«Το όραμα του ευρυζωνικού πλάνου είναι «να κάνει ένα άλμα στην ψηφιακή συνδεσιμότητα έως το 2025, ώστε να καταστεί δυνατή η ψηφιακή μετάβαση της κοινωνίας και της οικονομίας και να ενισχυθεί ο ρόλος της ως περιφερειακής πύλης δεδομένων για την ΕΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του ευρωζωνικού πλάνου.

Σημειώνεται πως οι δημόσιες επενδύσεις στο πλαίσιο του ευρυζωνικού πλάνου, ανέρχονται σε €72,5 εκατ. για την περίοδο 2021-2027.

Τονίζεται ότι η κρισιμότητα των ψηφιακών υποδομών στον σύγχρονο κόσμο αναγνωρίζεται στη δημοσιονομική αντίδραση της ΕΕ με τη μορφή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του οποίου ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες.

Όπως σημειώνεται, η πανδημία ανέδειξε την τρωτότητα των οικονομιών και των κοινωνιών και άλλαξε ριζικά τον ρόλο των ψηφιακών υπηρεσιών στην καθημερινή μας ζωή.

«Επιτάχυνε επίσης, τη ζήτηση για υπηρεσίες συνδεσιμότητας, με τον όγκο της κίνησης δεδομένων να αυξάνεται κατά σχεδόν 70 %, καθώς οι άνθρωποι βασίζονται εξ ολοκλήρου σε ψηφιακές υπηρεσίες για να εργαστούν και να σπουδάσουν από το σπίτι, να συνδέονται με την οικογένεια και τους φίλους τους ή να πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές», αναφέρεται.

Όσο αφορά την Κύπρο επισημαίνεται ότι η μέση αύξηση του όγκου της κίνησης έφτασε το 39% στη σταθερή και το 50% κινητή ευρυζωνικότητα.

Στην 23 θέση η ψηφιακή Κύπρος

Σημειώνεται ότι εντός της ΕΕ, η Κύπρος κατατάσσεται στην 23η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών, στον ψηφιακό τομέα. «Ιδίως όσον αφορά στη διάσταση της συνδεσιμότητας, η Κύπρος κατατάσσεται στην 26η θέση, υστερώντας ιδιαίτερα στην κάλυψη και την διείσδυση υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων και στις τιμές», προστίθεται.

«Ένα άλμα προς τα εμπρός είναι απαραίτητο προκειμένου η οικονομία και η κοινωνία να αποκομίσουν τα οφέλη της ψηφιακής μετάβασης», αναφέρεται και προστίθεται πως η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση, ώστε να καταστεί πύλη δεδομένων προς την ΕΕ για τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι βασικοί στόχοι και τα μέτρα επίτευξης τους

Οι βασικοί στόχοι του ευρυζωνικού πλάνου είναι η προώθηση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων, η άρση διοικητικών φραγμών και η ενθάρρυνση και συνεργασία των ενδιαφερόμενων μερών. Επίσης η διασφάλιση συνολικής διαθεσιμότητας και η ευρύτερη υιοθέτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων.

Για τον λόγο αυτό και προωθούνται σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων:

-Εισαγωγή εξαιρέσεων και διαδικασιών ταχείας αδειοδότησης και προώθηση της εφαρμογής των υφιστάμενων ελαφρύτερων διαδικασιών χορήγησης αδειών

-Επικαιροποίηση των πρότυπων κανονισμών για την εγκατάσταση δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών εφόσον χρειασθεί

-Παροχή ενημερωτικού υλικού και συναντήσεων εργασίας για δήμους και άλλες αρμόδιες αρχές

-Ενίσχυση της ψηφιακής διοικητικής πύλης/του συντονισμού του ενιαίου σημείου πληροφόρησης (SIP)

-Διασφάλιση της διαθεσιμότητας πληροφοριών από διάφορες πηγές και ενίσχυση της διαφάνειας για τα προγραμματισμένα τεχνικά έργα

-Διασφάλιση της πρόσβασης σε υλική υποδομή που ελέγχεται από δημόσιους φορείς

-Έγκαιρη διαθεσιμότητα εναρμονισμένων ζωνών 5G

-Συντονισμένη και στοχευμένη επικοινωνία για την ενημέρωση και την εκπαίδευση σχετικά με την υλοποίηση του 5G

-Ενίσχυση του ρόλου του Γραφείου Υποστήριξης Ευρυζωνικότητας

-Επέκταση δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές

-Βελτίωση της κτιριακής καλωδίωσης ώστε να είναι «Gigabit-ready» και προώθηση της διείσδυσης υπηρεσιών συνδεσιμότητας

-Υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα προς την Ελλάδα

-Αντιμετώπιση του θέματος της οικονομικής προσιτότητας των υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων

Εργαλείο συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα

Το ευρυζωνικό Πλάνο της Κύπρου για την περίοδο 2021-2025 έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία από το Υφυπουργείου Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΚΕΨΠ), του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) και του Γραφείου Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), προκειμένου το σχέδιο αυτό να καταστεί συμμετοχικό εργαλείο συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που θα συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, αναφέρεται

Επισημαίνεται ότι ο ρόλος του δημόσιου τομέα ήταν να εξασφαλίσει ισόρροπη ανάπτυξη, με τη θέσπιση νομοθετικού/κανονιστικού πλαισίου για την προώθηση των επενδύσεων αυτών, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα υγιές επίπεδο ανταγωνισμού στην αγορά.

Προστίθεται ότι η πολύ υψηλή ποιότητα και η οικονομική προσιτότητα της ψηφιακής συνδεσιμότητας είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και για την εδαφική και κοινωνική συνοχή.

Της Ελένης Χαραλάμπους