You are here

Πλήγμα για τη Δημοκρατία η αναβολή εκλογών

17/09/2021 07:09

Η απόφαση που λήφθηκε χθες από την πλειονότητα της βουλής ν’ αναβάλει τις δημοτικές εκλογές, τραυματίζει εν μέρει τις δημοκρατικές διαδικασίες καθώς, υστερεί το ύψιστο δικαίωμα των πολιτών να επιλέγουν τους άρχοντες τους.

Πολιτικοί επιστήμονες και καθηγητές Πανεπιστημίων σε δηλώσεις τους στη StockWatch, κάνουν λόγο για πλήγμα της Δημοκρατίας ενώ, χαρακτηρίζουν ως αδόκιμο το επιχείρημα που προβάλλεται ότι το κράτος θα εξοικονομήσει πόρους από την αναβολή των εκλογών.

Η αναβολή εκλογών σε ένα ευνομούμενο κράτος, επισημαίνουν μεταξύ άλλων, δεν θα πρέπει να γίνεται με ελαφρά τη καρδία και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο.

Διατυπώνουν παράλληλα επιφυλάξεις κατά πόσο τελικά η Βουλή θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για έγκαιρη ψήφιση των νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι καθηγητές σημειώνουν ως μόνη θετική εξέλιξη από τις χθεσινές αποφάσεις των νομοθετών, την ταυτόχρονη διεξαγωγή για ανάδειξη ευρωβουλευτών και δημοτικών αρχών.

Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιάννος Κατσουρίδης επισημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες αποτελούν τον βασικό μοχλό έκφρασης της θέλησης και συμμετοχής των πολιτών στην ανάδειξη οποιασδήποτε μορφής εξουσίας.

«Είναι για αυτό το λόγο που οι οποιεσδήποτε αποφάσεις στις φιλελεύθερες δημοκρατίες για αναβολή εκλογικών αναμετρήσεων επιβάλλεται να λαμβάνονται με μεγάλη φειδώ», παρατήρησε ο κ. Κατσουρίδης.

«Η αναβολή εκλογικών αναμετρήσεων σε μία Δημοκρατία δεν θα πρέπει να γίνεται, ποτέ με ελαφρά τη καρδία», υποδεικνύει με τη σειρά του ο Σταύρος Ζένιος, καθηγητής χρηματοοικονομικών και διοικητικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  

Αδόκιμο το επιχείρημα για εξοικονόμηση πόρων

Πλήγμα για τη Δημοκρατία κάνει λόγο ο Άδωνης Πηγασίου, ακαδημαϊκός διευθυντής της EIMF, ο οποίος σχολιάζοντας την αναφορά του ΥΠΟΙΚ για εξοικονόμηση πόρων από την αναβολή των δημοτικών εκλογών παρατήρησε:

«Το γεγονός ότι το κράτος θα γλιτώσει λεφτά από την αναβολή μιας εκλογικής διαδικασίας, ως απομονωμένο γεγονός, δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό επιχείρημα, αλλά αντιθέτως αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία».

Εξηγεί ότι αν η αναφορά γινόταν στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης που ψηφιζόταν εγκαίρως και εξασφάλιζε την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των τοπικών αρχών και προέβλεπε να συμπίπτουν περισσότερες από μία εκλογική διαδικασία, «κάτι τέτοιο θα ήταν προτιμότερο καθώς θα εξασφάλιζε μακροχρόνια οφέλη». 

Ο Γ. Κατσουρίδης χαρακτηρίζει αδόκιμο το επιχείρημα του υπουργού οικονομικών, περί εξοικονόμησης χρημάτων ως δικαιολογία για αναβολή οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας.

«Όλες οι εκλογικές διαδικασίες ενέχουν κάποιο οικονομικό κόστος, και αν το επιχείρημα περιοριστεί μόνο σε αυτό, τότε κάποιος εύκολα μπορεί να διερωτηθεί γιατί να μην αναβάλουμε και άλλες εκλογές και να ‘γλυτώσουμε’ έτσι ακόμα περισσότερα χρήματα;», διερωτήθηκε.

Ο υπουργός οικονομικών Κ. Πετρίδης κληθείς χθες να σχολιάσει την απόφαση της βουλής για αναβολή των δημοτικών εκλογών ανέφερε ότι το κράτος θα γλιτώσει €4 εκατ.

Σημείωσε επίσης ότι η ψήφιση από τη Βουλή των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα επιφέρει εξοικονομήσεις της τάξης των €70 εκ. - €80 εκ. οι οποίες θα παραμείνουν, είπε, στις τοπικές κοινωνίες .

Συγκυρία σκοπιμοτήτων 

«Αντιλαμβάνομαι ότι το επιχείρημα του υπουργού δεν είναι απομονωμένο, αλλά συναρτάται με τη συνολική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι που δίνει μια άλλη διάσταση στη συγκεκριμένη απόφαση», σχολιάζει ο κ. Κατσουρίδης και προσθέτει:

«Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι δεν προκύπτει κάποιο συνταγματικό ζήτημα. Κρίνοντας με καθαρά πολιτικά κριτήρια, κάποιος μπορεί να αντιληφθεί και τη λογική της αναβολής από τη μια και τη σκοπιμότητα της αναβολής από την άλλη.

Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια και θα έπρεπε ένα αποτελεσματικό πολιτικό σύστημα να είχε ήδη λάβει τις αποφάσεις του με τρόπο που να μην προκύπτει αυτή η συζήτηση.

Ο κ. Κατσουρίδης εξέφρασε την άποψη ότι ο λόγος για τον οποίο τελικά γίνεται η αναβολή είναι διότι δεν συμφέρει σε αυτή τη συγκυρία, καμιά πολιτική δύναμη, η διεξαγωγή μιας άλλης εκλογικής διαδικασίας «και μάλιστα τόσο πολύπλοκης, όπως οι δημοτικές, λίγους μόνο μήνες μετά τις βουλευτικές και την αποτυχία των πλείστων κομματικών σχηματισμών.

«Οπότε εύλογα μπορεί να διακρίνει κανείς την υποψία σκοπιμότητας πίσω από αυτή την απόφαση», υποστήριξε και πρόσθεσε:     

«H μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτικών/δημοτικών δομών και για την καλύτερη και πιο ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες».

Ο Αδ. Πηγασίου αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της ΤΑ εξέφρασε τη θέση ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση ακόμη είναι στο στάδιο διαβούλευσης των κομμάτων, χωρίς κανείς να έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Διατυπώνει επιφυλάξεις, παρά την αισιόδοξη εικόνα που προβάλει η πολιτική ηγεσία ότι η όλη διαδικασία της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί εντός ενός στενού χρονοδιαγράμματος που έχει καθοριστεί.

«Αν τελικά η κυβέρνηση με τη βουλή αποτύχουν να υλοποιήσουν αυτό το στόχο, τότε θα κλονιστεί ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη στα κόμματα και στους θεσμούς, πέρα από τα προβλήματα που δύνανται να προκληθούν στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης».

Να μην γίνεται επίκληση

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Συνταγματολόγος και καθηγητής νομικής, επισημαίνει ότι η απόφαση για αναβολή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν συνεπάγεται με παραβίαση του Συντάγματος. 

Εξήγησε ότι το Σύνταγμα δεν αναφέρεται σε δημοτικές εκλογές διότι τότε, οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια διορίζονταν από τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών.

Στην προκειμένη περίπτωση, είπε, φαίνεται να υπάρχει μία συγκεκριμένη αιτιολογία, που άπτεται της ανάγκης να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

«Η αναβολή είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας για προφανείς λόγους και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσει οποιοδήποτε προηγούμενο και ούτε μελλοντικά να τύχει επίκλησης», παρατήρησε ο κ. Αιμιλιανίδης.

Ο Στ. Ζένιος αναφέρθηκε στο πολιτικό παράδειγμα του προέδρου των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν για να καταδείξει το εύρος του σεβασμού που θα πρέπει να επιδεικνύει ένα κράτος στη θεσμική διαδικασία των εκλογών. Σημειώνει ο κ. Ζένιος:

«Ο Λίνκολν όταν εν μέσω του μεγάλου εμφυλίου πολέμου, τέθηκε αίτημα για αναβολή των εκλογών, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις τονίζοντας στο λαό ότι είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και απόφαση για αναβολή των εκλογών και δεν θα πρέπει να γίνεται με τόση ευκολία».

Η εισήγηση, τότε για αναβολή των εκλογών στις ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Ζένιος, ήταν εξαιρετικά δικαιολογημένη λόγω του εμφυλίου πολέμου, ωστόσο ο Λίνκολν, παρά το γεγονός ότι η αναβολή θα παράτεινε την παραμονή στην προεδρία της χώρας, ο ίδιος είχε αντίθετη άποψη.

Των Λ. Χρίστου και Γ. Χαννή