You are here

Πλήγμα στις υπηρεσίες από νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας

09/05/2022 07:29

Ο τομέας των υπηρεσιών της Κύπρου δεν μπορεί να υποστεί περαιτέρω πλήγμα λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας πως δεν μπορούν οι κυρώσεις να έχουν περισσότερο αρνητικό αποτέλεσμα πάνω σε κράτη-μέλη παρά πάνω στην ίδια τη Ρωσία.

Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε στο περιθώριο των εορτασμών της Ημέρας της Ευρώπης που έλαβαν χώρα το πρωί της Κυριακής στην Πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την ατζέντα της διαδικτυακής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών τη Δευτέρα 9 Μαΐου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως τα θέματα που έχουν οριστεί είναι η συνεισφορά στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, οικονομικά θέματα, το κλίμα και οι φυσικές καταστροφές, με την παρέμβαση της Κύπρου να εστιάζεται στην μπλε οικονομία.

Ο κ. Κασουλίδης προσέθεσε ότι της διαδικτυακής συνάντησης θα ακολουθήσει μία δια ζώσης συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών μέχρι το τέλος του έτους. «Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε ορισμένες αποφάσεις δρομολόγησης δράσεων, οι οποίες θα παρακολουθηθούν από ειδικούς εμπειρογνώμονες και τα παραδοτέα αποτελέσματα των οποίων θα αποτελέσουν το αντικείμενο της επόμενης συνάντησης», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της παρέμβασης της Κύπρου ενώπιον των ευρωπαίων εταίρων της, τη μεθεπόμενη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός είπε πως «θα δώσω σημασία σε εκείνο που έχει αποδειχθεί, δηλαδή η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία ενεργήσαμε ακαριαία σαν αντίδραση προς την εισβολή της Ρωσίας και συμμετέχουμε και συμβάλλουμε σε αυτή την ενότητα».

«Επειδή τα πακέτα των περιοριστικών μέτρων αυξάνονται, αυξάνεται μαζί και το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να λαμβάνει υπόψη όταν έρχεται με προτάσεις, διότι οφείλει να γνωρίζει ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες κάθε κράτους-μέλους. Οι κυρώσεις μπαίνουν για να είναι η διαμαρτυρία μας, για να σταματήσει η πολεμική μηχανή της Ρωσίας να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Δεν μπορεί αυτές οι κυρώσεις να έχουν περισσότερο αρνητικό αποτέλεσμα πάνω σε κράτη-μέλη παρά πάνω στην ίδια τη Ρωσία», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει την ανασφάλεια που διακατέχει επί του παρόντος τον εμπορικό κόσμο της Κύπρου καθώς το έκτο πακέτο κυρώσεων αποβλέπει ειδικά στις υπηρεσίες - και με τις υπηρεσίες της Κύπρου να είναι άμεσα συνδεδεμένες με ρωσικά κεφάλαια - ο κ. Κασουλίδης είπε πως «έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για να προστατεύσουμε τον τομέα των υπηρεσιών μας από δυσανάλογες αποφάσεις σε ό,τι μας αφορά, διότι άλλα κράτη-μέλη υφίστανται άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα εμείς δεν έχουμε το πρόβλημα της εισαγωγής φυσικού αερίου ή πετρελαίου από τη Ρωσία, ενώ άλλοι εξαρτώνται πολύ περισσότερο. Όμως εμείς έχουμε τρεις τομείς, ο τουρισμός, ο οποίος επλήγη, η ναυτιλία και οι υπηρεσίες, αυτές δεν μπορούν να υποστούν περαιτέρω πλήγμα».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η Κύπρος θα τεθεί υπέρ της άρσης της απαραίτητης ομοφωνίας για αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τα μικρά κράτη δεν μπορούν να δεχθούν έτσι μια τέτοια πρόταση. «Υπάρχουν και άλλα θέματα πολύ σοβαρά όπου έχουν πολλά κράτη-μέλη ιδιαίτερα συμφέροντα σε άλλους τομείς, όχι μόνο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Η Κύπρος είναι υπέρ της ομοφωνίας στον τομέα εξωτερικής πολιτικής», κατέληξε.

Σειρά μέτρων από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με στόχο τις υπηρεσίες και την αμυντική της βιομηχανία την παραμονή της προγραμματισμένης παρέλασης του Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης.

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν καθώς οι ηγέτες της ομάδας G7 των βιομηχανοποιημένων δημοκρατιών πραγματοποίησαν μια εικονική σύνοδο κορυφής με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelenskiy, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Αποσκοπούν κυρίως στο να κλείσουν τα κενά στις υπάρχουσες κυρώσεις και να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τη ρωσική οικονομία και άλλα βήματα.

Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν:

-Απαγόρευση πωλήσεων υπηρεσιών από τις ΗΠΑ στη Ρωσία, όπως η παροχή συμβουλών λογιστικής και διαχείρισης.

-Όχι άλλες διαφημίσεις στις ΗΠΑ ή πωλήσεις ραδιοτηλεοπτικού εξοπλισμού σε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς που ελέγχονται από το Κρεμλίνο.

- Απαγόρευση εξαγωγών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών κινητήρων, μπουλντόζες και άλλων αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ρωσικά αμυντικά εργοστάσια.

-Περιορισμοί βίζας για άλλα 2.600 άτομα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.