You are here

Πλήγμα στο κράτος δικαίου οι παρακολουθήσεις

12/08/2022 07:24

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων, μέσω του λογισμικού Predator που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Intellexa και η οποία είχε στο παρελθόν έδρα την Κύπρο, αποτελεί πλήγμα για το κράτος δικαίου επισημαίνουν πολιτικοί επιστήμoνες και νομικοί.

O Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιάννος Κατσουρίδης, ανέφερε στη StockWatch ότι το ζήτημα των παρακολουθήσεων «αναμφίβολα είναι πλήγμα για το κράτος δικαίου και για τη λειτουργία της δημοκρατίας εν γένει».

«Αγγίζει θέματα ατομικών δικαιωμάτων, θέματα χειραγώγησης κρατικών θεσμών και πόρων, τρόπου λειτουργίας των κοινωνιών, εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς, λειτουργίας παράκεντρων εξουσίας, και πολλά άλλα. Αποτελεί μια καταδικαστέα πρακτική συστηματικής αστυνόμευσης όσων η κρατική ή η εκάστοτε κυβερνητική εξουσία θεωρεί ως απειλές. Από πολιτικά πρόσωπα μέχρι δημοσιογράφους, οικονομικούς παράγοντες, ακτιβιστές και απλούς πολίτες», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, «φανερώνει επίσης μια σκοτεινή πτυχή όλων των φιλελεύθερων δημοκρατιών που αρέσκονται να καταγιγνώσκουν αντίστοιχες πρακτικές σε κράτη που χαρακτηρίζουν ως αυταρχικά, αλλά που τελικά αποτελούν εγγενείς πρακτικές και αδυναμίες της ίδιας της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ας μην μας ξενίζει όμως διότι ούτε η πρώτη φορά είναι ούτε και η τελευταία θα είναι δυστυχώς. Είναι κοινό μυστικό ότι γίνονται αυτές οι παρακολουθήσεις διαχρονικά και με διάφορα προσχήματα».

«Στις πλείστες των περιπτώσεων επιχειρείται μια συγκάλυψη για να προστατευτούν θεσμοί ή και πρόσωπα. Το τετριμμένο είναι να πούμε να γίνει έρευνα και να αποκαλυφθούν όλα τα δεδομένα αλλά πολύ αμφιβάλλω ότι αυτό θα γίνει», σημειώνει.

Απαιτείται διερεύνηση

Ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης σημειώνει στη StockWatch ότι η συζήτηση δεν μπορεί να βλάψει νοουμένου ότι γίνεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αναδειχθεί το πρόβλημα και όχι στο πλαίσιο προεκλογικής σύγκρουσης.

«Είναι ανάγκη να υπάρξει ξεκαθάρισμα ώστε να επιβληθεί η έννοια της δημοκρατίας και η ελεύθερη ανεμπόδιστη επικοινωνία του καθενός. Είναι βασικά αξιώματα της δημοκρατίας, το δικαίωμα του απόρρητου και της επικοινωνίας και δε χωρεί παραβίαση εκτός από τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία και το σύνταγμα», υπογραμμίζει.

«Οι παρακολουθήσεις αποτελούν πλήγμα για τη δημοκρατία, το να μην διερευνηθεί αποτελεί επιπρόσθετο πλήγμα ενώ η πλήρης διερεύνηση θα συντελέσει στο να προστατευθεί το δικαίωμα του απόρρητου και της επικοινωνίας», επισημαίνει.

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου το απόγευμα της Δευτέρας έδωσε στη δημοσιότητα επείγουσα επιστολή που απέστειλε προς το προεδρείο της Επιτροπής Pegasus με την οποία ζητείται «να οργανωθεί άμεσα μια διερευνητική αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει τις καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις».

Αναφορά από πλευράς του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ έγινε και για την Κύπρο και τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για φερόμενες παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές.

Μία μέρα μετά ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ζήτησε την άμεση αντίδραση πολιτικών κομμάτων, Βουλής, Γενικού Εισαγγελέα αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Σημείωσε ότι προκύπτει συσχέτιση της Κύπρου με το σκάνδαλο στην Ελλάδα, καθώς η εταιρεία που έκανε χρήση του λογισμικού Predator έχει ως έδρα το νησί και σχετίζεται άμεσα με το κατασκοπευτικό βαν που εντοπίστηκε στη χώρα πριν λίγα χρόνια.

H υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, απαντώντας στις αναφορές του ευρωβουλευτή Γιώργος Γεωργίου για το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων ανέφερε ότι στις Κεντρικές Φυλακές λειτουργεί ήδη σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, από το καλοκαίρι του 2020, και οι όποιες ενέργειες αποσκοπούν στην εναρμόνιση με τα τεχνολογικά δεδομένα που διαρκώς αναδιαμορφώνονται.

Τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αναβάθμιση του συστήματος ώστε η απενεργοποίηση να καλύπτει και συχνότητες που δεν υπήρχαν στο στάδιο υλοποίησης της αρχικής σύμβασης.

Το όλο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου τέλη Αυγούστου.

Της Γεωργίας Χαννή