You are here

Ποιοι ήταν Φλωράκης - Δεμέναγας(3)

10/07/2002 11:27
Ο Ευάγγελος Φλωράκης του Στεφάνου γεννήθηκε στην Aρτα στις 14 Φεβρουαρίου 1943. Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1962, έβδομος στη σειρά του σε σύνολο 120 εισαχθέντων και έγινε Ανθυπολοχαγός Πεζικού το 1966.

Ήταν επίσης απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Αμύνης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ είχε φοιτήσει και σε σχολές ειδικών όπλων, ανορθοδόξου πολέμου, καταδρομών, καταστροφών και αλεξιπτωτιστών.

Στη διάρκεια της πολυετούς σταδιοδρομίας του στις ένοπλες δυνάμεις, είχε υπηρετήσει άλλες δύο φορές στην Κύπρο, ως αξιωματικός στην ΕΛΔΥΚ και ως πρώτος βοηθός επιτελάρχης του ΓΕΕΦ.

Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων καθηκόντων, είχε διατελέσει διοικητής του 31ου Συντάγματος Πεζικού στον Έβρο, διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Πεζικού και της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, επίσης στον Έβρο, διοικητής της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη και διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού (1999-2000) με το βαθμό του Αντιστράτηγου.

Το Μάιο του 2000 είχε κριθεί ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του και ταυτόχρονα ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία για να αναλάβει τα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, σε διαδοχή του Αντιστρατήγου Δημήτριου Δήμου.

Κατά την άφιξή του στην Κύπρο στις 12 Μαΐου 2000 είχε δηλώσει ότι η μέγιστη επιδίωξή του ήταν να επαυξήσει όσο το δυνατό περισσότερο τη μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς. Ταυτόχρονα, είχε πει ότι "δεν είναι φρόνιμο να έρχονται στη δημοσιότητα όλα όσα αφορούν την Εθνική Φρουρά".

Ο Αντιστράτηγος Φλωράκης είχε ιδιαίτερους δεσμούς με την Κύπρο και γιατί ήταν νυμφευμένος με Κυπρία, την Αθηνά Φλωράκη από την Πάφο, καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας. Απέκτησαν δύο θυγατέρες, την Ελένη και τη Στεφανία.

Ο αείμνηστος Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης είχε τιμηθεί με πολλές στρατιωτικές διακρίσεις, μεταξύ άλλων με το Χρυσό Σταυρό Τάγματος Τιμής, τον Ταξιάρχη Φοίνικα και τον Ταξιάρχη Τιμής.

Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας

Ο Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας γεννήθηκε το 1952 στο νησί της Κέας, στις Κυκλάδες.

Αρχισε τη στρατιωτική του καριέρα στη Σχολή Ικάρων το 1970 από όπου αποφοίτησε το 1974 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

Το 1974 τοποθετήθηκε σε Τακτική Μοίρα Αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υπηρέτησε ως κυβερνήτης για 23 χρόνια και συμπλήρωσε περισσότερες από 4.500 ώρες πτήσεως σε μαχητικά αεροσκάφη.

Υπηρέτησε περισσότερα από 10 χρόνια σε θέσεις υψηλής ευθύνης όπως Αξιωματικός Επιχειρήσεων Πολεμικής Μοίρας (Υποδιοικητής Μοίρας), Διοικητής Πολεμικής Μοίρας, Υποδιοικητής και Διοικητής Πτέρυγας Μάχης. Επιπλέον, υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο της Ελληνικής Αεροπορίας ως επικεφαλής του Τμήματος Προγραμματισμού Επιχειρήσεων και Αμυνας.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του παρακολούθησε Σχολεία ειδικότητας της Αεροπορίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Σχολείο Οπλων και Τακτικής της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το Σχολείο Ασφαλείας Πτήσεων, το Σχολείο Τρωτότητας Στόχων, το Σχολείο Επιτελών και τη Σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Μάιο του 2000 προήχθη σε Ταξίαρχο και υπηρέτησε ως Διευθυντής του Οργανισμού Εκμετάλλευσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ως Γενικός Επιθεωρητής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Τον Ιούλιο του 2001 ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού της Αεροπορίας της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς.

Ηταν νυμφευμένος με την Ελευθερία. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Φραγκίσκο, 19 χρονών, και την Μαρία, 17 χρονών.

Πηγή: ΚΥΠΕ