You are here

Ποντάρει και στον αθλητισμό η Λεμεσός για το 2020

12/12/2019 07:29

Ουσιαστική αναβάθμιση του αθλητισμού της προσδοκεί η Λεμεσός μετά την εξασφάλιση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού για το 2020.

«Πρόκειται για τίτλο με μεγάλη βαρύτητα, που μπορεί να μη συνοδεύεται από οικονομική ενίσχυση ή άμεσο οικονομικό όφελος, ανοίγει όμως τις πόρτες για ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων για αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων και ευρύτερα για αναβάθμιση του αθλητισμού στην πόλη σε όλους τους τομείς», αναφέρει ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης.

Πέραν των δώδεκα οι υποψηφιότητες

Πέραν της Λεμεσού, είχαν θέσει υποψηφιότητα πέραν των δώδεκα ευρωπαϊκών πόλεων.

Η εξασφάλιση του τίτλου, ανακοινώθηκε επίσημα μέσω επιστολής που έλαβε ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, από τον Πρόεδρο του ACES Europe, Gian Francesco Lupattelli, ο οποίος εκφράζει τα συγχαρητήρια του για το βραβείο, «καθώς και για το όραμα και τη στρατηγική της πόλης, που τους παρουσιάστηκαν από το Αθλητικό Γραφείο του Δήμου».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή από τον Πρόεδρο του ACES Europe, ο Δήμος Λεμεσού με τις υφιστάμενες δράσεις του στον τομέα του αθλητισμού, πληρούσε τα βασικά κριτήρια για την ανάδειξη της πόλης ως Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού. Καθοριστικοί δε παράγοντες στην απόφαση της ACES Europe ήταν οι αθλητικές εκδηλώσεις, που οργανώνονται στην πόλη, η προσβασιμότητα των κατοίκων στις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι δράσεις στα σχολεία, οι επικοινωνιακές εκστρατείες για προώθηση του αθλητισμού και η προώθηση του αθλητικού τουρισμού.

Πολλά τα οφέλη

«Η απονομή του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού ανοίγει μεγάλες προοπτικές για το Δήμο Λεμεσού και αποτελεί ισχυρή πρόκληση και κίνητρο για την παραπέρα ενίσχυση και αναβάθμιση του μαζικού κοινωνικού αθλητισμού στην πόλη μας», αναφέρει ο Δήμαρχος Λεμεσού.  Το βραβείο δεν συνοδεύεται από κάποια οικονομική ενίσχυση, θα βοηθήσει στην εξασφάλιση άλλων ευρωπαϊκών κονδυλιών και κυρίως στην προσέλκυση χορηγών «τους οποίους θα πείσουμε να γίνουν πιο γενναιόδωροι με τις αθλητικές μας δραστηριότητες», σημειώνει ο Νίκος Νικολαΐδης.

Θ συνδράμει στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.  «Η Λεμεσός θα καταστεί πόλος έλξης για αθλητικούς τουρίστες. Η πόλη αποκτά πλέον ένα επιπρόσθετο προσόν διότι μέσα από το γεγονός ότι θα διαφημιστεί ως Ευρωπαϊκή πόλη αθλητισμού αλλά και θα πολλαπλασιαστούν οι αθλητικές δραστηριότητες, θα καταστεί ακόμη ισχυρότερος πόλος έλξης για τουριστικούς επισκέπτες αθλητικού τουρισμού», αναφέρει. 

Όπως επισημαίνει στόχος του δήμου είναι, σε μακροχρόνιο πλάνο, να δημιουργήσει νέες αθλητικές υποδομές και ουσιαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων, ως μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού πλάνου στον αθλητισμό της Λεμεσού.

Είναι για παράδειγμα η επαναλειτουργία του ΓΣΟ, η οποία έχει ήδη τροχοδρομηθεί από το Δήμο, τον ΚΟΑ και το ΤΕΠΑΚ, η δημιουργία νέων και αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών πάρκων και των κυψέλων αθλητισμού που βρίσκονται σε συνοικίες της πόλης και η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων με διεθνείς αγωνιστικές προδιαγραφές στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Λεμεσού, που θα μπορούν να φιλοξενούν διεθνείς εκδηλώσεις.

Το επόμενο διάστημα ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα εξειδικεύσουν και θα παρουσιάσουν τα επόμενα βήματα καθώς και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν μετά από αυτή τη μεγάλη επιτυχία για τη Λεμεσό, καταλήγει η ανακοίνωση.