You are here

Πράσινη Κύπρο θέλουν οι Οικολόγοι

29/11/2007 13:28
Την ανάγκη βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος επισημαίνει το Κίνημα Οικολόγων. Σε σημερινή του ανακοίνωση, το Κίνημα τονίζει ότι η μη επαρκής διασφάλιση διαμορφωμένων και λειτουργικών δημόσιων χώρων πρασίνου και αναψυχής στην Κύπρο υποβαθμίζει τις ανέσεις ζωής, εργασίας και αναψυχής του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Λευκωσία όπου αναλογούν μόλις 1,4 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όταν η ελάχιστη αποδεκτή αναλογία είναι 8 τ.μ./κάτοικο και όταν οι περισσότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρουσιάζουν δείκτες ψηλότερους των 10 τ.μ. Στη Λευκωσία υπάρχουν σήμερα χώροι πρασίνου συνολικής έκτασης 70.000 τ.μ. που αντιστοιχούν μόλις στο 13% των αναγκαίων χώρων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», σημειώνει.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους, παρά το γεγονός ότι η σχέση πρασίνου - συνολικού πληθυσμού είναι καλύτερη στα άλλα αστικά κέντρα της χώρας, η υστέρηση που παρουσιάζεται ως προς τα διεθνή πρότυπα είναι σημαντική και στις πόλεις αυτές. «Ειδικότερα αναφέρεται ότι ο σχετικός δείκτης που εκφράζεται σε τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο διαμορφώνεται σε 3,9 στη Λεμεσό και 3,0 στη Λάρνακα και Πάφο. Σημαντικά προβλήματα διαπιστώνονται και όσον αφορά την αναγκαία φροντίδα και αποτελεσματική συντήρηση και διαχείριση των ήδη περιορισμένων χώρων πρασίνου που υπάρχουν σήμερα», τονίζει.

Καταλήγοντας, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί τους Δήμους αλλά και το κράτος να αντικρίσουν σοβαρά και αποτελεσματικά το σοβαρό αυτό θέμα της έλλειψης πράσινου στις πόλεις μας. Είναι χρέος απέναντι στους πολίτες να απολαμβάνουν το πράσινο και να ζουν σε ένα ανθρώπινο και υγιές περιβάλλον.

Σ.Ι.