You are here

Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δήμων

03/02/2023 16:38

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι των λειτουργιών της Ένωσης Δήμων στο πλαίσιο υλοποίησης της 1ης φάσης του έργου «Ευαγόρας» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, η οποία αναφέρει ότι «από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, προέκυψαν σωρεία διορθώσεων, αλλαγών και βελτιώσεων, οι πλείστες εκ των οποίων έχουν εφαρμοστεί, ενώ οι υπόλοιπες θα εφαρμοστούν σε χρόνο που έχει συμφωνηθεί, λόγω της πολυπλοκότητάς τους».  

Η Ενωση Δήμων, αναφέρει, επίσης, ότι «με την ολοκλήρωση των δοκιμαστικών ελέγχων και την αποδοχή των χρηστών, ξεκίνησε η υλοποίηση μικρής έκτασης πιλοτικής εφαρμογής στους Δήμους Γερμασόγειας, Αραδίππου και Δερύνειας, χωρίς τη χρήση πραγματικών δεδομένων». Η εργασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποίας αξιολογούνται.

Παράλληλα συνεχίζεται η ανάπτυξη των υπόλοιπων λειτουργιών του συστήματος, οι οποίες αναμένεται σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα οφέλη του έργου Ευαγόρας είναι πολλαπλά και θα είναι απτά για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων ενώ προβλέπεται και η βελτίωση των διαδικασιών εσωτερικής διοίκησης των δήμων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η αύξηση της παραγωγικότητας». 

Στη Φάση Α’ περιλήφθηκαν, κατόπιν αξιολόγησης, οι λειτουργίες του συστήματος για το βασικό σύστημα διαχείρισης (χρήστες, δικαιώματα, ρυθμίσεις και παραμετροποίηση), τα βασικά υποσυστήματα (workflow engine, email/notification engine), η κεντρική οθόνη – διαχείριση ειδοποιήσεων, το μητρώο δημοτών – υποστατικών, το κεντρικό αρχείο, η διαχείριση εισερχόμενης – εξερχόμενης αλληλογραφίας και η διαχείριση συνεδριάσεων - ημερήσιες διατάξεις και πρακτικά.

Περιλήφθηκαν, επίσης, λειτουργίες σε σχέση με μέρος του φορολογικού συστήματος (υπολογισμός και επιβολή φόρων και τελών – τέλη σκυβάλων, επαγγελματικός φόρος, επαγγελματικά υποστατικά, διαχείριση εισπράξεων) και την τέλεση πολιτικών γάμων».

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Φάσης Α’ , πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικοί έλεγχοι των πιο πάνω λειτουργιών από τον ανάδοχο, καθώς και έλεγχοι αποδοχής χρήστη – user acceptance testing από αρμόδιους λειτουργούς των Δήμων Γερμασόγειας, Αραδίππου και Δερύνειας. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από Ομάδα Ελέγχου στην οποία συμμετείχαν αρμόδιοι λειτουργοί από επιλεγμένους Δήμους, ενώ την όλη διαδικασία συντόνισε η Ένωση Δήμων.

Το έργο «Ευαγόρας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θάλεια  2021-2027» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με προϋπολογισμό €2.410.000,00.